V Praze se konala protivládní demonstrace

7. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 7. 5. 2011

V sobotu 7. května 2011 uspořádala iniciativa ProAlt za podpory dalších organizací občanské společnosti druhou demonstraci proti připravovaným vládním reformám. Akce začala ve 14 hodin na náměstí Jana Palacha v Praze.

Demonstrace se zúčastnilo na 2 500 protestujících.

Protestní shromáždění zahájil svým projevem mluvčí iniciativy ProAlt Ondřej Lánský. Dále pak promluvili předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, prorektor pro rozvoj Univerzity Karlovy v Praze Stanislav Štech a za Společenstvo Romů na Moravě promluvil Karel Holomek. Vystoupili také představitelky a představitelé dalších spolupořádajících sdružení, mezi které patří Akční spolek nezaměstnaných, Alternativa zdola, Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a j ejich přátel, Ekumenická akademie Praha, Hnutí za svobodné vzdělávání, Ne základnám, Protest proti ubírání peněz rodinám, Rada seniorů České republiky, Svaz pacientů. Projevy jednotlivých řečníků byly překládány do znakové řeči.

Společnými tématy jednotlivých projevů byly: kritika privatizace státu a veřejných služeb; odmítání nekoncepčních vládních politik vlády; poukazy na neefektivní hospodaření vlády; zmínky o zkušenostech s minimální a přitom arogantní komunikací vlády se sociálními partnery. Kritizováno bylo také nespravedlivé přerozdělování probíhající od chudých k bohatým. Všichni řečníci zdůrazňovali potřebu politické participace a vyzývali ke společnému odporu všech dotčených proti vládním reformám a vyzývali k účastni na plánované odborářské demons traci 21. května ve 13:00 na Václavském náměstí v Praze.

Poté co skončily projevy, se zhruba 1.200 účastníků demonstrace vydalo na pochod okolo Národního divadla, přes Most Legií, Újezd a Malostranské náměstí k Úřadu vlády ČR. Lidé cestou skandovali hesla: "demisi", "tahle vláda musí skončit", "už je toho dost", "Nečas hraje přesčas", "reformy nechceme", "Dobeše do koše", "za dluh může Kalousek".

0
Vytisknout
10928

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2011