Rusko připravuje územní nároky vůči Spojeným státům v Beringově úžině

23. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Rusko zvažuje možnost upuštění od realizace sovětsko-americké "Ševardnadzeho-Bakerovy dohody", podle níž byl vymezen námořní prostor Beringovy úžiny.

Smlouva podepsaná v roce 1990, podle níž Spojené státy získaly asi 30 000 kilometrů čtverečních výlučné ekonomické zóny SSSR a více než 40 000 kilometrů čtverečních šelfu, může být v blízké budoucnosti vypovězena. Oznámila to ve středu na plenárním zasedání Státní dumy členka Výboru pro mezinárodní záležitosti Rosa Chemerisová.

Podle agentury Interfax její slova potvrdil i náměstek ministra zemědělství Maxim Uvajdov, který byl jednání také přítomen.

Ruští představitelé začali v roce 2020 diskutovat o možném vypovězení smlouvy, která je uplatňována dočasně, protože nebyla ratifikována ruským parlamentem. V té době byly vyhlídky na dohodu projednávány na uzavřeném zasedání Rady federace příslušnými výbory, jakož i úředníky ministerstva zahraničních věcí, FSB a Federální agentury pro rybolov.

Myšlenku vypovědět dohodu a de facto vyhlásit část ekonomické zóny, kterou nyní kontrolují Spojené státy, za náležející Rusku, vyjádřil v říjnu loňského roku senátor za území Kamčatky Boris Něvzorov. Podle něj byla dohoda Ševardnadze-Baker diskriminační a nespravedlivě připravila Rusko o 78 000 kilometrů čtverečních Beringova moře, včetně kontinentálního šelfu.

"Se zavedením 200 mil výlučných ekonomických zón mezi našimi zeměmi v oblasti Beringova a Čukotského moře, které se navzájem překrývají v délce 1500 mil, by vymezení námořních prostorů v souladu s mezinárodní praxí mělo probíhat podél střední linie, stejně daleko od břehů obou zemí. Kvůli ústupkům Ševardnadzemu však byla hranice sporných oblastí vedena podél americké ortodromické přímky," vysvětlil Něvzorov. V důsledku toho podle něj Rusko ztratilo schopnost lovit více než 500 000 tun ryb a krabů ročně, stejně jako ropná a plynová pole v hodnotě stovek miliard dolarů.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4228

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2024