Rusko nakoupilo stovky balistických raket z Íránu

23. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Rusko získalo z Íránu velké množství výkonných balistických raket země-země, píše agentura Reuters s odvoláním na šest zdrojů.

Podle mluvčích agentury poskytl Írán Rusku asi 400 kusů z rodiny balistických raket krátkého doletu Fatih-110, jako je Zulfikar. Raketa je schopna zasáhnout cíle na vzdálenost 300 až 700 km, sdělily agentuře tři íránské zdroje. Oficiální Teherán a Islámské revoluční gardy odmítly zásilku zbraní komentovat.

Rakety začaly do Ruska přicházet na začátku ledna, po uzavření dohody mezi armádami obou zemí, sdělily zdroje agentuře Reuters. Íránský vojenský představitel, který si nepřál být jmenován, uvedl, že od začátku roku byly do Ruska odeslány čtyři zásilky raket po moři a letadly.

"Bude více zásob. Není důvod to skrývat. Máme dovoleno vyvážet zbraně do jakékoli země, kam chceme," řekl další íránský představitel.

Loni v říjnu vypršela platnost omezení Rady bezpečnosti OSN na íránský vývoz některých raket, bezpilotních letounů a dalších technologií. USA a Evropská unie však zachovaly sankce kvůli íránskému programu balistických raket kvůli obavám z vývozu zbraní na Blízký východ a do Ruska.

Jeffrey Lewis, odborník z Middlebury Institute of International Studies v Monterey, poznamenává, že rodina raket Fatih-110 je vysoce přesná zbraň a 400 kusů může způsobit značné škody. Dodávky raket z Íránu by Rusku poskytly výhodu na bojišti, protože protivzdušná obrana hůře zneškodní balistickou raketu, řekl Rob Lee, vedoucí pracovník Foreign Policy Research Institute, think-tanku se sídlem ve Filadelfii.

USA v lednu vyjádřily obavy, že se Rusko chystá získat íránské balistické zbraně navíc k raketám získaným ze Severní Koreje. Bílý dům však zatím nebyl schopen deklarovat skutečnost doručení, řekl agentuře Reuters představitel Bidenovy administrativy. Jeho slova potvrdila ukrajinská armáda s tím, že ozbrojené síly Ukrajiny nezaznamenaly použití íránských balistických raket ruskou armádou.

Kyjev již dříve opakovaně žádal Teherán, aby přestal dodávat Rusku zbraně, zejména drony Šáhid 136, které podle ukrajinského letectva ruská armáda odpálila 3 700krát k útoku na ukrajinská města a infrastrukturu. Írán zpočátku popíral, že by drony dodal, ale o několik měsíců později uvedl, že jich poskytl malý počet, než Moskva v roce 2022 zahájila invazi.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1488

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2024