Půl milionu Brazilců protestuje ve prospěch Bolsonara

26. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
 
Populismus má tento název právě proto, že je populární. Když je tedy populista přistižen při páchání trestných činů, je výzva obyvatelstvu, aby mu vyjádřilo podporu, oblíbenou zbraní. Stejně jako šílenec Donald Trump dokáže na každém shromáždění shromáždit tisíce šílených příznivců, rozhodl se Bolsonaro hrát stejnou kartou a svolal své fanoušky, aby přišli na hlavní ulici São Paula a ukázali Nejvyššímu soudu, který shromáždil dostatek důkazů o mnoha Bolsonarových zločinech, mezi nimiž je i pokus o státní převrat, že pokud ho odsoudí do vězení, Brazílie možná bude muset počítat s občanskými nepokoji.


 

Je zajímavé, ale pro kohokoliv se základními znalostmi psychologie ne překvapivé, že populističtí vůdci vytvářejí image tvrdých chlapíků, ale jakmile je někdo začne zpochybňovat, chovají se jako ufňukánci. Usilují o image mučedníků, kteří jsou nepřátelsky pronásledováni, něco jako první křesťané.

Protest začal modlitbou bývalé první dámy Michelle Bolsonaro. Ano, modlila se a říkala, že Bůh si vybral jejího manžela, aby zachránil zemi. Zapomněla však vysvětlit, zda se Bůh, ten všemocný, rozhodl, že ho pak zbaví prezidentského úřadu. Je zajímavé, jak mnoho lidí věří, že Bůh rozhoduje, když se jim podaří něco, co si přáli, ale zapomínají na to, že Bůh je ten, kdo o všem rozhoduje, i když se jim nedaří.

Drtivá většina protestujících měla na sobě zelené a žluté barvy brazilské vlajky, ale bylo tam také hodně izraelských vlajek, a to nejen proto, že pravičáci mají tendenci podporovat rasistickou politiku Benjamina Netanjahua, ale také proto, že brazilský evangelikální svět si vytvořil silné spojení s Izraelem jako zemí zaslíbenou křesťanům. Ačkoli Izrael křesťanskému spojení s Betlémem, Jeruzalémem a Izraelem obecně nějak moc nepomáhá a nelíbí se mu, brazilští letniční evangelíci jsou přesvědčeni, že Izrael je partnerem křesťanů...

Jeden z pastorů vedl půl milionu protestujících k tomu, aby po něm opakovali "Milujeme Izrael", a zároveň řekl, že prezident Lula přijde do pekla za to, že srovnává genocidu, která se v současnosti odehrává v Gaze, s holocaustem. Celá akce připomínala spíše fundamentalistické křesťanské shromáždění než politický akt, protože každý řečník se soustředil na biblické verše a zmínky o Bohu, který je na jejich straně. 

Po celou dobu byl bývalý prezident oslovován jako Jair MESSIAS Bolsonaro. Jeho prostřední jméno je Mesiáš a používá se jako údajné označení, že ho Bůh poslal, aby zachránil Brazílii.

Jair Bolsonaro má velké problémy. Své zločiny neskrýval, dokonce i si nahrál schůzku, na níž požádal své ministry, aby mu pomohli připravit převrat, protože si byl tak jistý, že bude úspěšný, že se nebál zanechat důkazy, vzhledem k tomu, že v diktatuře by diktátor za své zločiny určitě nebyl pohnán k odpovědnosti. Množství důkazů proti němu a jeho vládě je vynikající a zahrnuje i využívání tajných služeb ke špehování oponentů (i spojenců). 

V neprůstřelné vestě pod dresem brazilské fotbalové reprezentace požádal Bolsonaro poslance, aby schválili zákon o amnestii pro ty, kteří zaútočili na prezidentský palác, Nejvyšší soud a Senát 8. ledna 2023 a z nichž většina byla odsouzena k více než deseti letům vězení. Tato amnestie by se samozřejmě vztahovala i na Bolsonara, který prohlásil, že je čas vyčistit štít. Argumentoval tím, že plánování převratu není trestným činem, protože k žádnému převratu nedošlo. Že aby došlo k převratu, musí být v ulicích tanky, přičemž zapomněl informovat, že k tomu nedošlo, protože velitelé armády a letectva, na rozdíl od šéfa námořnictva, odmítli splnit Bolsonaroův rozkaz připravit se na převrat.

Lula také shromáždil statisíce lidí na svou podporu, když byl odsouzen a měl být poslán do vězení, ale to nezabránilo policii, aby pokračovala a dopadla ho. Bolsonarova popularita mu nepomůže ve velmi nezávislém brazilském soudním systému, kde mají soudci doživotní záruky zaměstnání a ochranu před politickým vlivem na ně.

3
Vytisknout
1847

Diskuse

Obsah vydání | 29. 2. 2024