EU v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině uvalila nové sankce na téměř 200 subjektů

23. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Členské státy EU ve středu schválily 13. balík sankcí proti Rusku související s Ukrajinou, který zakazuje vstup téměř 200 subjektům a osobám obviněným z pomoci Moskvě při obstarávání zbraní nebo z účasti na únosech ukrajinských dětí.

"Velvyslanci při EU se právě v zásadě dohodli na 13. balíku sankcí v rámci ruské agrese proti Ukrajině," uvedla Belgie, která zastává rotující předsednictví EU, na platformě sociálních médií X a označila je za "jedny z nejširších sankcí schválených EU".

Nový balík bude zahrnovat 193 subjektů a jednotlivců, kteří budou mít zakázáno cestovat do EU nebo tam podnikat, ale žádná nová opatření proti konkrétním hospodářským odvětvím, uvedly diplomatické zdroje EU.

Zdroje uvedly, že zaměření seznamů je zhruba rozděleno mezi subjekty a jednotlivce, kteří jsou součástí ruského vojensko-průmyslového komplexu, a ty, kteří se podílejí na obchodování s ukrajinskými dětmi a jejich únosech. Přidána byla také jedna severokorejská a jedna běloruská firma, uvedly zdroje.

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu loni v březnu uvedl, že Rusko přemístilo "nejméně stovky" dětí ze sirotčinců a pečovatelských domů v okupovaných oblastech Ukrajiny a "mnoho" z nich bylo dáno k adopci.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1458

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2024