Nejsem si jist, zda je férové označovat Středulu za agenta Kremlu

14. 9. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Souhlasím s Karlem Dolejším, že ultrapravicoví populističtí aktivisté a politikové se budou snažit destabilizovat nynější českou vládu Petra Fialy zřejmě bez ohledu na to, jaká opatření proti horentnímu zdražení energií konečně zavede. Fialova vláda si ovšem nepomohla svou neuvěřitelnou byrokratickou neefektivností.

Nejsem si ale jist, zda je férové obviňovat odborového předáka Středulu ze závislosti na Moskvě.

Možná je to v českém kontextu překvapení, avšak úkolem odborů je hájit příjmy svých členů - zaměstnanců a dohlížet na to, aby byly pravidelně zvyšovány.

Jsou stávkující angličtí univerzitní učitelé také putinovci?



 


Karel Dolejší se pozastavuje nad tím, že si Středula dovolil označit za nepřípustné, aby lidi chodili do práce, dostávali plat, a přitom byli závislí na sociálních dávkách, vzhledem k tomu, že je jejich plat tak malý.

Znovu: je to možná překvapení, ale odbory jsou tu právě od toho, aby takové situaci zamezily.

Naopak si myslím, že odbory v ČR jsou a dosud byly neuvěřitelně pasivní, není to překvapivé, Češi si na sobě nechávají dříví štípat.

Ve srovnání s Českou republikou probíhá například v Británii celá řada stávek už nyní: stávkují železničáři, pošťáci, právníci, popeláři, chystají se stávky učitelů a zdravotníků.

Samozřejmě, na situaci to (zatím) nic nemění, protože ultrapravicová britská vláda stávky označuje za "vydírání" a nic pro zaměstnance nedělá.

K tomu bych chtěl ocitovat jednoho rozumného britského politického komentátora: "Dnešní konzervativní vláda už zapomněla, jakou roli ve společnosti hrají odbory. Když zahájí stávku, tikem vlády nemůže být pokoušet se odbory potlačit nebo zrušit, ale vláda by měla s odbory vyjednávat o zvýšení platů. Samozřejmě že nelze zvýšit platy stoprocentně v souladu s inflací, protože by to tu inflaci jen podpořilo, ale rozumná vláda uzavře v této věci s odbory rozumný kompromis."

Totéž podle mě platí i o České republice a obviňovat Středulu, že svou obhajobou zájmů českých občanů, z nichž cca 700 000 je - bezprecedentně v Evropě - postiženo exekucemi - se stává agentem, Moskvy, je absurdní.

4
Vytisknout
5175

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2022