Putinské elity: Nejméně pět scénářů průběhu války. Přibývá skepse

14. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Postup ukrajinské armády a ústup té ruské se staly natolik zřejmými, že i kremelští propagandisté ​​začínají mluvit o katastrofě na Ukrajině. Jde o posun v perspektivě, který bude mít jistě vážné důsledky i v samotném Rusku, upozorňuje Stanislav Kučer.

Kdykoli nějaký agresorský stát čelí porážce, vyvolá to mezi nacionalisty v této zemi hysterii a požadují, aby režim podnikl ještě agresivnější kroky ke zvrácení situace.

Přesně to teď pozorujeme. Pro slabé povahy a pro ty, kteří chtějí vidět konec války, je lepší, aby se právě teď nedívali do ruských "vlasteneckých" kanálů ve službě Telegram. Tam jsou všichni od Šojgua po Putina obviňováni z porážek a recepty na spásu zahrnují vše od "mobilizace a militarizace" po ještě radikálnější změny.

Jedním z příznaků toho je, že nacionalisté přestali mluvit o tom, co Putin na Ukrajině dělal, jako o "zvláštní vojenské operaci" a označují tamní boj za válku. To může mít širokou škálu výsledků.

Za prvé, pokud si vlastenci prosadí svou, diktátor se probudí, podpoří je a vrhne vše, co může shořet, do válečného požáru.

Alternativně a za druhé: Diktátor udělá vše pro to, aby uzavřel mír, a poté zorganizuje rozsáhlé represe proti členům válečnické strany.

Za třetí, nacionalisté a válečná strana budou tlačit diktátora k prvnímu, ale pokud v tom selžou, pokusí se o státní převrat s následnou transformací země bez jakýchkoliv příkras.

Za čtvrté, diktátora ohrožují všichni ti, kdo mají pocit, že nezašel dostatečně daleko.

A za páté, zoufalý diktátor stiskne tlačítko a spustí jadernou válku, ve které všichni prohrají.

Scénářů je samozřejmě více. Je také možné, že Rusko bude svědkem něčeho zcela neočekávaného a nepředvídaného. Ale o jedné věci nelze pochybovat. Ti, kteří doufali, že se až do teď vyhnou jakékoli akci, musí vidět, že jejich budoucnost závisí na tom, že se stanou nejen pozorovateli, ale také účastníky ruského politického procesu.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3953

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2022