Opičí neštovice "nejsou začátkem nové pandemie", říká německý ministr zdravotnictví

25. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
Německý ministr zdravotnictví vydal "naléhavé doporučení" ohledně jednadvacetidenní izolace pro nakažené lidi, ačkoli nemoc není považována za začátek nové pandemie.

Zdravotnické úřady v Německu vydaly jasnější informace o současné hrozbě, kterou představují opičí neštovice, a opatřeních k omezení šíření této nemoci.

Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach na brífinku v Brémách uvedl, že podle toho, co je dosud známo, šíření tohoto virového onemocnění nepředstavuje začátek další pandemie.

"To, co zažíváme s opičími neštovicemi, není začátek nové pandemie," řekl Lauterbach, ale zdůraznil, že i když nemoc nemusí být pandemická hrozba, neměli bychom ji brát na lehkou váhu.

Lauterbach uvedl, že k potlačení nemoci v raných stádiích vydal "naléhavé doporučení", aby se lidé nakažení opičími neštovicemi izolovali po dobu 21 dnů.

Lauterbach také řekl, že infekce by mohla být kontrolována dobrým sledováním kontaktů.

Mezi nedorozuměními, která Lauterbach objasnil, bylo, že opičí neštovice postihovaly pouze lidi, kteří měli nechráněný sex.

Ačkoli jsou prostitutky dosud více postiženy, řekl Lauterbach, nemoc se také může rozšířit na všechna pohlaví, dospělé a děti.

Německo objednalo až 40 000 dávek vakcíny schválené ve Spojených státech pro použití proti opičím neštovicím.

Ústavu Roberta Kocha pro infekční onemocnění bylo k úternímu ránu hlášeno pět případů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6199

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022