Autoritářský obrat v iráckém Kurdistánu

12. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Zatčení a odsouzení novinářů a aktivistů obnovilo obavy z vlády ovládané dvěma rodinnými klany, napsala Chloe Cornishová.


Pět novinářů bylo odsouzeno k šesti letům vězení na základě obvinění ze špionáže nebo snahy organizovat ozbrojený boj. Tribunál označila lidskoprávní organizace Human Rights Watch za vážně porušující standardy spravedlivého soudu a vyznačující se vysokou úrovní politického vměšování.

Obvinění ze špionáže hovoří o spojení s německými a americkými představiteli a americkými právníky, a dále o skupině na sociálních sítích, kterou obvinění používali k organizaci protestů.

Ačkoliv americké velvyslanectví ke kauze mlčí, jinde ve světě vyvolalo vlnu odsouzení a poukázalo na autoritářský obrat v kurdském kvazistátě ovládaném dvěma rodinami, Barzání na západě a Talabání na východě. Vliv zmíněných rodin zasahuje hluboko do byznysu a bezpečnostního aparátu iráckého Kurdistánu.

Západní vlády váhají s otevřenou kritikou, protože spoléhají na místní vládu v boji proti islamistickému terorismu.

Opozice uvádí, že dokáže ve vládních materiálech dohledat směřování ani ne třetiny výnosu z prodeje místní ropy. Hlavním vyjednavačem ropných kontraktů je bývalý premiér a nynější prezident Nečirvan Barzání. Největším investorem v iráckém Kurdistánu je ruská společnost Rosněfť, která kontroluje 60 % hlavního ropovodu. Zastoupeny jsou ale i společnosti ExxonMobil, Total a Chevron.

Podezření z dalekosáhlé korupce v ropném byznysu iráckého Kurdistánu bylo poprvé veřejně vysloveno v roce 2006. Podle některých zdrojů je korupce v kurdském regionu ještě horší než v Bagdádu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5384

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2021