Turecko směřuje ke strategickému partnerství s Ukrajinou

23. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
Rozkvět spolupráce Turecka s Ukrajinou na klíčových projektech obranného průmyslu zřejmě míří ke strategickému partnerství, které může představovat výzvu postavení Ruska v černomořském regionu, upozorňuje Metin Gurcan.


Zatímco turecké ozbrojené síly 16. října na pobřeží Černého moře testovaly ruský systém S-400, prezident Erdogan hostil svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského v Istanbulu na jednáních o rozšiřování spolupráce v obranném průmyslu. Nové dohody podtrhují rozkvět tureckých obranných vztahů s Ukrajinou v posledních letech na pozadí nesnadných vztahů s Ruskem, které se pohybují mezi spoluprací a rivalitou.

Ukrajina je hlavním partnerem Turecka v sérii kriticky důležitých vojenských technologií jako proudové a dieselové motory, avionika, bezpilotní prostředky, protilodní střely a střely s plochou dráhou letu, radary a sledovací systémy, kosmické a satelitní technologie, robotické systémy, aktivní a pasivní systémy ochrany obrněné techniky a raketové motory a naváděcí systémy. Technologická spolupráce se v posledních dvou letech dramaticky rozšířila a položila základy vědeckotechnické aliance s dalekosáhlými důsledky pro geopolitickou mocenskou rovnováhu v černomořském regionu.

Přelomová dohoda z roku 2018 o ukrajinském nákupu tureckých bezpilotních prostředků Bayraktar TB2 otevřela dveře rozšiřování spolupráce a posílila důvěru mezi oběma zeměmi. Podle tureckého experta, který věc pozorně sleduje, turecké a ukrajinské firmy v současnosti spolupracují zhruba na padesáti společných obranných projektech.

V Ankaře mnozí věří, že joint venture mezi firmou Baykar Makina vyrábějící prostředek Bayraktar a ukrajinskou státní Ukrspecexport konečně vyřeší dlouhodobý turecký problém s nedostatkem pohonných jednotek. V srpnu turecké firmy koupily zhruba čtvrtinový podíl v ukrajinském výrobci motorů Motor Sič, spolu se transferem know-how. Turecko prodalo Ukrajině pozemní protilodní střely Atmaca s doletem 200 km, což může změnit geostrategickou rovnováhu v oblasti Černého moře na úkor Ruska.

Ukrajina údajně zvažuje nákup tureckých fregat firmy MILGEM.

Turecku slibuje strategické partnerství s Ukrajinou cestu ven z potíží se západními partnery, včetně problémů při zajištění technických znalostí a společné produkci, stejně jako zákazy exportu do třetích zemí. Turecko tedy doufá, že se mu podaří docílit domácí produkce mnoha kriticky důležitých vojenských technologií a získat volnou ruku v oblasti exportu.

Dvojstranná spolupráce v obranném průmyslu může vést ke společným vojenským cvičením a výcviku zvyšujícímu interoperabilitu. Moskva nepochybně sílící spolupráci mezi Ankarou a Kyjevem pozorně sleduje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7067

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2020