Koronavirus: Tleskali mu při propouštění po 81 dnech na jednotce intenzivní péče, za 10 dní byl mrtvý

29. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Když propouštělí dr. Rudreshe Pathaka (65) psychiatra z nemocnice v městě Boston v severoanglickém Lincolnshiru, který tam pracoval téměř třicet let,  po 81 dnech na ventilátoru na jednotce intenzivní péče, na chodbách nemocnice stáli zdravotníci a tleskali.

"Tatínek se pak začínal lepšit, začínal už jíst tuhou stravu, dělal fyzioterapii, už se dokázal postavit a začínal znovu chodit," říkala dcera. Z nemocnice byl propuštěn 19. června. O dest dní později, 26. června, její otec zemřel.

 

Pomalu se uzdravoval, pak utrpěl mrtvici a rychle se jeho stav zhoršil.

Ze studie, zveřejněné minulý měsíc, vyplývá, že řada pacientů, kteří onemocněli na COVID-19, má onemocnění mozku, včetně mrtvic. Ze 125 pacientů, jimiž se studie zabývala, 77 utrpělo mrtvici.

Je dlouho známo, že infekce jsou faktorem pro vyvolávání mrtvice, avšak existují důkazy, že jestliže má pacient mrtvici při nákaze Covidem-19, má mrtvice horší průběh, protože dokází k mnohonásobné blokaci velkých tepen v mozku, důsledkem je větší invalidita a větší pravděpodobnost úmrtí.

Jedním možným vysvětlením je, že menší počet pacientů s COVIDEM-19 má rozsáhlou zánětlivou reakci často spojenou s všeobecnou srážlivostí krve. Lidé trpící vážným COVIDEM-19 trpí trombusy nejen v mozku, ale in v nohách nebo v plicích.

Lékaři zjišťují, že mrtvicí trpí 1 až 5 procent lidí nakažených COVIDEM-19. Je to trochu vyšší než u jiných virů, jako je chřipka, kde je riziko mrtvice asi 1 procento.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9453

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2020