Ekonomika eurozóny výrazně zpomalila

16. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

V článku, který otiskla v hospodářském deníku Financial Times šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagarde, autorka varovala, že vlády musejí vytvořit rovnováhu mezi škrty a opatřeními na podporu růstu ekonomiky, jinak jejich země upadnou podruhé do hospodářské krize. Lagardová napsala, že "dupnout na brzdy příliš rychle by poškodilo oživení a ohrozilo pracovní příležitosti." Existuje také nebezpečí, že vládní škrty odradí mezinárodní investory.

Úterní hospodářská data pro blok 17 evropských zemí, které tvoří eurozónu, jsou z celé řady důvodů znepokojující. Hospodářská stagnace, která dosud postihovala jen okraje eurozóny, se nyní dostala do jejího samého centra. Francie oznámila, že v druhém čtvrtletí 2011 její ekonomika vůbec nevzrostla, v Německu a v Holandsku ekonomika vzrostla jen o 0,1 procent.

Jak se hedgové fondy na Wall Street snaží zničit euro

16. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Proč by mělo být lidem dovoleno, aby si kupovali pojištění proti ohni na dům někoho úplně jiného, který jim nepatří? Vždyť je to pobídka k tomu, aby ho zapálili!

Makléři z Wall Street usilují o to zničit euro prostřednictvím trhu tzv. Credit Default Swaps. Je to tentýž neslavně známý trh, který prostřednictvím finančních produktů AIG a neuvěřitelného obchodování s nimi v roce 2008 téměř zlikvidoval bankovní systém poloviny Evropy. Je to tentýž trh, o němž varuje George Soros, že je to "Damoklův meč", visící nad trhy. Informoval o tom z New Yorku ekonomický editor Channel Four News Faisal Islam.

Tohoto trhu dnes američtí makléři využívají, naprosto legitimně, k získání velkých výdělků z krachující periférie eurozóny. Trh Credit Default Swaps je totiž formou pojištění proti tomu, aby nějaká vláda udělala bankrot. Jak je na tom možno vydělat miliony?

Jsou dny kapitalismu sečteny?

16. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Tuto otázku si klade profesor ekonomie na Newyorské universitě Nouriel Roubini. Jeho text je v češtině k dispozici v rámci Project Syndicate ZDE

Skandál ohledně News of the World pokračuje

16. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Někdejší "reportér pro záležitosti královské rodiny" v listě News of the World Clive Goodman, který byl uvězněn za hackerské pronikání do soukromých mobilů celebrit, konstatoval, že se o hackerských útocích proti mobilům celebrit běžně mluvilo na redakčních poradách listu News of the World. Tvrdí se to v dopise, který Goodman napsal před čtyřmi lety a který byl dnes zveřejněn. Šéfredaktor Coulson nabídl Goodmanovi, že ho v listě zase zaměstná, pokud tuto skutečnost Goodman neprozradí u soudu. Goodman v dopise píše, že hackerské pronikání do mobilů celebrit prováděl "s plným vědomím vedoucích pracovníků listu News of the World", které v dopise jmenuje.

Tyto skutečnosti jsou hluboce znepokojující pro premiéra Davida Camerona, který jmenoval Coulsona svým mediálním poradcem. Mediální magnát Rupert Murdoch a jeho syn James zřejmě budou znovu předvolání do Dolní sněmovny a budou znovu vyslýcháni v souvislosti s tvrzeními v Goodmanově dopise.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ANGLIE:

Tyto nepokoje byly politické. Dosáhly však jen utužení režimu

16. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Vzpomínám si na výraz jeho tváře, napsal v deníku Guardian jeho černošský komentátor Gary Young. Byl jsem na Boulevard St. Michel na studentské demonstraci. Bohatě vyhlížející muž, který seděl v restauraci u výkladní skříně pohlédl na demonstranty a zatvářil se posměšně. Ten posměšný výraz jsem dobře znal. Už jsem v Paříži studoval pár měsíců. Viděl jsem ho na tvářích policistů, kteří mě zmlátili v metru i těch, kteří mě zatýkali a vyslýchali téměř denně, anebo u bytných, jejichž prázdné byty najednou už nebyly k pronájmu, když jsem se na ně přišel zeptat. Byl to pohled, který mi sděloval, že jsem bezvýznamný a že s tím nic nenadělám.

Policie získala přístup k šifrovaným zprávám posílaných systémem BlackBerry

16. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Scotland Yardu se podařilo minulý týden zabránit útokům na budovaný olypijský stadion v Londýně a na obchody na Oxford Street pouhých několik hodin, než k nim mělo dojít, tím, že získala přístup k telefonům BlackBerry, odebraným několika výtržníkům, a do Twitteru. Britská vláda oznámila, že k tomu anagažovala spolupráci rozvědky MI5 a odposlouchávacího střediska v Cheltenhamu.

Podrobnosti v angličtině a href="http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/16/police-accessed-blackberry-messages-thwart-riots" class="btn" target="_blank">ZDE

Angličtí výtržníci budou muset opravovat to, co rozbili

16. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Liberálnědemokratický náměstek britského premiéra Nick Clegg oznámil, že vláda vypracuje projekt, v jehož rámci budou odsouzení násilníci z minulého týdne nuceni dělat práci v komunitě anebo se podílet na programech restorativní spravedlnosti v oblastech, kde byly trestné činy spáchány. Zdůraznil, že lidé odsouzení minulý týden budou nuceni se "podívat svým obětem do očí".

Clegg také oznámil, že navzdory původnímu odporu Konzervativní strany bude po rozhovorech všech politických stran v kuloárech uspořádáno nezávislé vyšetřování příčin násilností.

Magistrátní soudy v Anglii dostaly příkaz od justice, aby při souzení výtržníků z minulého týdne ignorovaly běžné předpisy pro rozsudky a odsuzovaly je k daleko přísnějším trestům.

V Manchesteru byla odsouzena matka dvou dětí, Ursula Nevinová, na pět měsíců do vězení za to, že přijala šortky, ukradené v centru města - kdosi jí je dal. V Brixtonu v jižním Londýně byl odsouzen třiadvacetiletý student na půl roku do vězení za to, že z vyrabovaného obchodu Liddle ukradl soubor lahví s pitnou vodu v hodnotě tří liber padesáti (95 Kč).

Prokuratura také doporučila, aby byla zveřejňována jména nezletilých násilníků. Před soudem stanuli například jedenáctiletá dívka a dvanáctiletý chlapec.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Soros: "Německo musí Evropě diktovat"

16. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

KD│ Proslulý finančník George Soros kritizuje otálení Spolkové republiky Německo při záchraně eurozóny a prosazuje zřízení eurobondů.

Pane Sorosi, již po celé měsíce se evropské vlády pokoušejí najít cestu z dluhové krize. Ale jak to vypadá, problémy se každým dnem jen prohlubují. Je politika složitostí krize zahlcena?
Politikové se dosud nepokoušeli krizi skutečně vyřešit. Snažili se jen získat čas. Věří tomu, že čas zhojí všechny rány, ale to tady nefunguje. Každý okamžik, který bude promarněn, v němž bude realita popírána a lidem nebude nalito čistého vína, situaci pouze zhoršuje.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Rozmach německé ekonomiky slábne

16. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Nižší spotřeba a nepatrné stavební investice podlamují hospodářský růst v Německu. Hrubý národní produkt ve druhém čtvrtletí oproti čtvrtletí prvnímu vzrostl pouze o 0,1%, ukazují předběžné údaje Spolkového statistického úřadu. Německá ekonomika rychle zpomaluje.

Americký miliardář: Skoncujte s rozmazlováním superbohatých

15. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Miliardář Warren Buffet (plným jménem Warren Edward Buffett), třetí nejbohatší muž planety, píše pro New York Times: Skoncujte s rozmazlováním superbohatých (Stop Coddling the Super-Rich). Překládám volně některé pasáže z tohoto článku, píše Boris Cvek:

"Naši vedoucí politikové nás žádali o společnou oběť. Ale když o ni žádali, nějak mne přeskočili. Ptal jsem se svých superbohatých přátel, jakou bolest očekávají od takové oběti. Oni však zůstali také nedotčeni . Chudí a střední střída za nás bojují v Afghánistánu a většina Američanů žije na hranici svých možností, my superbohatí si však dále užíváme daňových úlev.

Světové důsledky úpadku USA

16. 8. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Když jsem před deseti lety hovořil společně s několika dalšími lidmi o úpadku USA ve světosystému, odpovědí byly v nejlepším případě shovívavé úsměvy nad naší naivitou. Copak nebyly Spojené státy jedinou supervelmocí, která se angažuje i v nejodlehlejších koutech zeměkoule a většinou dokáže prosadit svou? Tento názor sdílelo celé politické spektrum.

Rozpad velkých vyprávění

16. 8. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 11 minut

Jako nadpis jsem použil část věty z blogu "Zpronevěřené nebe" Stanislava Komárka na Aktuálně.cz. Celá věta, která mne docela zaujala, zní takto: "Jedním z doprovodných jevů vývoje postmoderny je rozpad tzv.'velkých vyprávění', která dávala životu společnosti i jedince smysl a zarámování. Někdy mohly být i zcela děsivé: celosvětové vítězství proletářské revoluce či árijské rasy." Sice ta věta je tam jako pěst na oko, neboť celý blog je o kosmickém výzkumu, ale ta věta se mi moc líbí. Neboť troška filosofie nikoho nezabije, že?

Kalousek šetří, škrtá, omezuje, špatný je však (v tomto případě) J.Dobeš (MŠMT)

16. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Stejně tak bychom to mohli aplikovat na jeho jmenovce z ministerstva dopravy a jiné ministry a orgány veřejné správy. Bičem práská Kalousek, ostatní jen skáčou.

Je proto až neuvěřitelné, jak jsou naši někteří politici "oprsklí", ale také farizejští a pokrytečtí. Mám tím na mysli politiky z TOP 09, i když ti ostatní z koalice nejsou o nic lepší. Ba mnohdy ještě horší. Ale to, s jakou neskrývanou nespokojeností se TOP 09 obula do ministra Dobeše za jeho plánované snižování mezd u nepedagogických pracovníků škol, stojí za zaznamenání.

Sociální demokracie budoucnosti -- evropská a radikální?

16. 8. 2011 / Martin Pleva

čas čtení 10 minut

Mluvte nám do toho -- vyzývají veřejnost sociální demokraté a připravují nový, koncepčnější program, který má reagovat na zkušenosti ze současné ekonomické, společenské a kulturní krize. Pokusím se tedy zmínit několik aspektů, o nichž -- zdá se mi -- se v českém veřejném diskurzu příliš nehovoří. Budou se takřka všechny týkat problematiky "celoevropské", protože doba, kdy jsme si mohli spokojeně hrát na domácím písečku, nenávratně skončila.

Britským listům roste čtenost

13. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Podle Google analytics stoupla čtenost Britských listů v období od 1. března 2011 do 12. srpna 2011 ve srovnání se stejným obdobím v roce 2010 o 19.02%. Počet absolutních unikátních návštěvníků vzrostl za toto období o 18.18% na 1 247 141. (Období jsme vzali ke srovnání namátkou, před březnem 2010 jsme v Google analytics nebyli zaregistrovaní.)

I během letního období, kdy tradičně čtenost poklesne, stoupl počet návštěv na BL v době od 1.7. do 12. 8. 2011 oproti témuž období loni o 10.83% a počet absolutních unikátních návštěvníků o 15,44% na 305 089.

Viz grafy Google analytics uvedené níže.

27125

Byli Ctirad Mašín a Jiřina Švorcová zosobněním zla?

14. 8. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

< Pohřeb Jiřiny Švorcové

Články v BL většinou vyjadřují názor na určitou věc či událost. Jen málokterý autor zůstává u otázky, na níž nenabízí odpověď. Tento text vybočuje z řady, protože se toliko ptá. Předkládaná otázka zní: Existuje v ČR současné moci nepoplatné zkoumání československé historie? Pokud ano, pak se můžeme ptát i na to, jak veřejnost přijímala vývoj před rokem 1989 a jak se srovnává s tím, co nastalo po sametové revoluci.

V posledních dnech zemřeli dva lidé, kteří svým způsobem symbolizují naši neschopnost vyrovnat se s minulou érou.

Jiřina Švorcová byla považována za normalizační kurvu, která škodila lidem.

Fotogalerie Štěpána Kotrby z pohřbu Jiřiny Švorcové ZDE

Dvě smrti

15. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Ze scény odešli dva herci, přesněji, jeden herec a jedna herečka. Oba dva byli lidé apolitičtí, nikdy žádnou zvláštní filosofickou průpravou neprošli, jejich život se vinul jako břečťan po vyhládlé zdi davového šílenství. Z kořenů nenávisti pak vykvetly jasné symboly odhodlání utkat se s okolním světem, vnutit mu svoji představu o hodnotovém systému. Vzdělání se jim nedostalo v totalitní škole, nikdo je neučil vázat a nosit na ulici pionýrský šátek, nestrkal jim pod nos přihlášku ke vstupu do zaslíbeného světa. Svoji životní filosofii odpozorovali z chování rodičů, přátel, sousedů. Na rozdíl od svých vrstevníků jí zůstali věrni až do posledních chvil života.

ANGLIE:

Průměrný dluh vysokoškolského studenta po absolutoriu bude 1,6 milionu Kč

15. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Pro studenty, kteří v Anglii začnou studovat na vysoké škole na podzim 2012, dosáhne výška jejich zadluženosti po univerzitním studiu, jehož průměrná délka je 3,4 let, 59 100 liber, tedy cca 1,6 milionu Kč.

Studentská zadluženost ve Skotsku a ve Walesu bude nižší, protože Skotsko odmítlo zavést univerzitní školné a ve Walesu vláda welšským studentům uhradí rozdíl mezi nynějším školným (cca 3000 liber ročně) a školným, které má být od října 2012 zvýšeno až na 9000 liber ročně.

Bylo také zjištěno, že přibližně čtvrtina studentské zadluženosti existuje mimo systém státních studentských půjček. Většinou studentům hradí studium jejich rodinní příslušníci, avšak téměř 7 procent dluhů mají studenti u bank a na úvěrových kartách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vysokou školu jsem vystudoval, aniž jsem zpeněžil jedinou část svého těla

15. 8. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 11 minut

Když jsem si přečetl zprávu o tom, že ve Skotsku doporučuje univerzitní pracovnice vysokoškolákům, aby financovali svá studia prodejem ledviny, zaradoval jsem se, že jsem si ještě ze školy pamatoval informaci, že kapitalismus proměnil na peníze absolutně všechno. Potom jsem se zastyděl, protože jsem přehlédl poslední řádek ve zprávě, že je ve Spojeném království prodej tělesných orgánů pro transplantace zákonem zakázán.

Je mi líto dnešních vysokoškoláků, že jim docela vážně dává univerzitní pracovnice bizarní radu, aby své studium financovali prodejem části svého těla. Vlastně je mi líto i jí, že radila studentům něco tak radikálního, k čemu se uchylovat nemusela, když sama studovala. Patrně má sklon spíš k politice než k vědecké práci. Osobně jsem se s něčím podobným ve svém životě nesetkal - a zažil jsem toho už hodně! (Přitom v samotném Skotsku je vysokoškolské studium dosud zadarmo, pozn. red.)

O zdi a plotu

15. 8. 2011 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Chceme-li vyvracet mýty, neměli bychom je nahrazovat mýty jinými. V úvodu článku Mýtus... se píše m.j.:

"Východoněmecký bolševický režim byl samozřejmě represivní..." :

Byl to opravdu "bolševický" režim? Zaměňování pojmů bolševický a komunistický je typické spíše pro pravicovou publicistiku. V listopadu 1989 jsme podle jednoho z jejích mýtů "porazili bolševika". Ach, kde byli v té době bolševici? V závorce jednoho z předmětů marxismu-leninismu, který se jmenoval Dějiny VKS(b) Kdo to zmeškal či ošulil při "marxáku", může dohánět. I podle mnoha jiných pramenů, u nás např. Pamětí Václava Černého, uskutečnil Stalin ve třicátých letech faktickou likvidaci někdejší bolševické strany a nahradil ji VKS(b). Bolševici skončili v závorce, a pokud se nepřizpůsobili, byli zavřeni, fyzicky likvidováni nebo emigrovali (Trocký).

A k "Pražské zdi" stačilo tak málo

15. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Stačilo, aby jeden nedisciplinovaný, třeba černošský, poddůstojník z armády generála Pattona, frustrovaný utajovanou homosexualitou, nerespektoval příkazy a pronikl se svojí četou počátkem května 1945 do Prahy. Rozehnal by ozbrojence kolem budovy rádia na Vinohradech a poté, přímo v otevřeném džipu, přijal kapitulaci Schörnerovy armády.

Rusko chystá drakonickou protikuřáckou legislativu

15. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ruská vláda připravuje drakonické zákony regulující tabákový průmysl: Likvidaci stánků s kuřivem a výloh s tabákovými výrobky, zákaz kouření v podjezdech, hotelech, kavárnách, restauracích a nočních klubech. Kromě toho ministerstvo zdravotnictví a sociálního rozvoje navrhuje každoročně zvyšovat ceny tabáku - nejen prostřednictvím zvyšování daně, ale i zvyšováním minimálních cen. Výrobci cigaret a podnikatelé ve stravování prognózují expanzi černého trhu a nárůst úplatků na straně kontrolních orgánů.

Co se vykouřilo z hlavy, aneb Buďte rozpočtově odpovědní - ničte své zdraví!

15. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Zatímco "totalitní" Rusko chystá velice přísnou protikuřáckou legislativu, čeští ministři zdravotnictví a financí si naopak notují, jak prý kouření plní státní kasu. Kolik společnost obratem vydá na léčení chorob způsobených tabakismem, od bronchitid přes plicní nádory až po kardiovaskulární onemocnění, to už ministry nezajímá. Jedná se o výstavní ilustraci hned dvou skutečností: Krátkozrakosti, s jakou tato vláda přistupuje k finančním záležitostem, a také dlouhodobého propojení české pravicové politiky s tabákovými koncerny.

Polsko provádí radikální změny v armádě

15. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Polský ministr obrany Bogdan Klich odstoupil, spolu s ním rezignovali i jeho náměstci a nový ministr Tomasz Siemoniak odvolal generály a důstojníky odpovědné za školení pilotů. Bude také rozpuštěn 36. Zvláštní pluk dopravního letectva. To vše jsou následky vyšetřování katastrofy ve Smolensku, při níž zahynul někdejší polský prezident Lech Kaczyński a desítky dalších příslušníků polské politické a vojenské elity.

Čeští politikové a slušnost

14. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Dospívat s [homosexuální] identitou je mimořádně těžké. Třetina transsexuálů se pokusí o sebevraždu, každý desátý uspěje. Bohužel nejsou neobvyklé sebevraždy dětí. LGBT čelí šikaně, často mají pocit, že svou identitu musí skrývat, že jsou na celém světě úplně sami, mnohdy mají velké problémy s přijetím sebe sama.

Ve vyspělých zemích zpravidla nemá nejmenší smysl účastnit se podobných akcí, v České republice ale, chvilku se zdálo, to svůj smysl má, protože některé věci v civilizovaných zemích od ústavních činitelů zkrátka neuslyšíte. Ne proto, že by byli "politicky korektní srabi", ale proto, že zpravidla bývají alespoň elementárně slušně vychovaní.

Celý článek ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29828