Rusko střílelo na ukrajinské lodě a tři zajalo

25. 11. 2018

čas čtení 4 minuty
Aktualizace: Ukrajinské námořnictvo sděluje, že ruskou střelbou bylo zraněno šest osob.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl zavedení stanného práva poté, co ruské jednotky střílely na tři ukrajinská plavidla v Černém moři a tři z nich zajaly. Šest osob bylo podle informací Kyjeva zraněno. Je to výrazná eskalace napětí mezi oběma zeměmi.

Desítky lidí protestovaly před ruským velvyslanectvím v Kyjevě.

V pondělí budou ukrajinští poslanci hlasovat o Porošenkově návrhu vzneseném po jednání mimořádného válečného kabinetu v neděli večer. Porošenko konstatoval, že takové reozhodnutí by nenaznačovalo vyhlášení války a bylo by zavedeno pouze pro obranné účely. V pondělí bude zasedat mimořádně Rada bezpečnosdti OSN na žádost Ukrajiny.

Nedělní konflikt vznikl, když Rusko zabránilo třem ukrajinským plavidlům proplout pod jeho mostem v Kerčské úžině a zablokovalo jim cestu nákladní lodí. Dva dělostřelecké čluny a remorkér se staly posléze terčem ruské střelby a byly zajaty. Podle ruské bezpečnostní agentury FSB  byli zraněni tři ukrajinští námořníci, žádný z nich vážně.

Kerčská úžina spojuje Azovské moře s Černým mořem. Rusko postavilo přes úžinu po okupaci Krymu most za 3,69 miliard dolarů. Vladimír Putin ho oficiálně otevřel v květnu.

FSB tvrdí, že její hlídkové čluny zajaly tři ukrajinská plavidla a tvrdí, že plavidla protizákonně vplula do ruských výsostných vod.  Ukrajinská plavidla prováděla "provokativní akce" a  jejich cíl je jasný "vyvolat v tomto regionu konfliktní situaci".

Ukrajina uvádí, že Rusku předem dala informace o trase svých plavidel, která musejí proplout Kerčskou úžinou, mají-li se dostat do Azovského moře.

Ruská tisková kancelář RIA uvedla, že v pondělí ráno byla Kerčská úžina znovu otevřena lodnímu provozu.

Ukrajinští vojenští činitelé uvedli v televizi, že 23 vojáků Rusko zajalo a šest jich bylo zraněno v boji, dva vážně. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Aktualizace: Teprve nyní Rusko přiznalo, že byla ukrajinská plavidla zajata. Celkově působí reakce Ruska jako pozdní, hektická a nekoordinovaná. Vládní mluvčí si navzájem přímo protiřečí.


Navalnyj tvrdí, že incident je důsledkem skutečnosti, že Putinova popularita klesá:




Ukrajinské námořnictvo informuje, že Rusko střílelo na tři ukrajinské lodě u pobřeží anektovaného Krymu a ty lodě zajalo. Jde o vážnou eskalaci napětí.

Dva válečné čluny a remorkér byly zajaty ruskými speciálními jednotkami  po honičce. Dva ukrajinští členové posádky byli zraněni.

Ruská televize ve 23.00: "Ukrajinská plavidla se vrátila." Ani slovo o informacích z Ukrajiny, že na ně ruská armáda střílela a že tři zajala. 




Rusko se k incidentu nevyjádřilo, ale předtím obvinilo Ukrajinu, že protizákonně vstoupila  do ruských vod a zablokovala přístup do Azovského moře cisternovou lodí, umístěnou pod mostem v Kerčské úžině.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko svolal schůzi svého válečného kabinetu.

V posledních měsících vzrostlo napětí v mořích kolem poloostrova Krym, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Ukrajinské námořnictvo informovalo v prohlášení, že válečné čluny Berdjansk a Nikopol byly zasaženy a vyřazeny z provozu, když se snažily z oblasti uniknout.

Rusko předtím použilo dvě stíhačky a dva vrtulníky k pozorování ukrajinských plavidel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9393

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2018