Německo k Sýrii: Jsme připraveni pomoci, ale nikoliv vojensky

13. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Podle kancléřky Angely Merkelové je Německo připraveno pomoci svým spojencům, ale armáda se nezapojí.


  Merkelová během čtvrteční tiskové konference dvakrát prohlásila, že německá armáda "se nebude podílet na možných vojenských akcích" v Sýrii. Zdůraznila však, že Berlín sdílí názor, podle něj je třeba "vyslat jasný signál, že použití chemických zbraní" je nepřijatelné.

  "Prostě neudělat vůbec nic je také složité," řekla kancléřka a dodala, že pokud USA, Británie a Francie podniknou vojenskou akci, Německo bude hledat nevojenské cesty, jak pomoci.

  Merkelová také lehce kritizovala Rusko, když prohlásila, že blokáda úplného vyšetřování Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW) "nestaví Rusko do příznivého světla".

  Vyjádření kancléřky následovalo po dvoustranném jednání s dánským protějškem Larsem Lokkem Rasmussenem, který prohlásil, že dánské stanovisko je srovnatelné s postojem jižního souseda.

  Německý ministr zahraničí Heiko Maas již dříve prohlásil, že ani Francie, ani USA se dosud neobrátily na Německo s žádostí o pomoc ohledně Sýrie.

  "Ale pokud chceme udržovat Rusko pod tlakem, západní partneři se nemohou vydat různými cestami," prohlásil Maas.

  Merkelová byla také dvakrát dotázána na vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteru a zda to znamená pro diplomacii komplikaci. V obou případech se vyhnula odpovědi.

  Nicméně nový německý vládní koordinátor pro transatlantické vztahy Peter Beyer sdělil Deutsche Welle, že Trumpův neobvyklý styl prezidentské komunikace představuje pro Německo "nové výzvy".

  "Spojené státy především zůstávají nejdůležitějším partnerem Německa a Evropy jako celku v globálním měřítku," prohlásil Beyer. "Na druhé straně jsme v minulosti byli svědky vývoje, který nás znepokojuje, který přináší ve srovnání s minulými časy změnu do toho, jak přes Atlantik komunikujeme. Takže čelíme novým výzvám."

  Beyer označil vojenskou intervenci v Sýrii za "poslední možnost", ale řekl také, že "barbarské, nelidské" plynové útoky v Dúmě "si žádají odpověď".

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6800

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2018