Studie tvrdí, že lidé přišli do Ameriky již před 130 000 lety

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Vědci tvrdí, že před 130 000 lety záhadná skupina pralidí navštívila pobřeží jižní Kalifornie. Více než 100 000 let před tím, než měli podle současných teorií dorazit, tito neznámí lidé použili pět kamenů k rozbití kosti mastodonta. Udělali to, aby mohli vysát morek. Když s tím skončili, zanechali materiál v měkké půdě. Pak tito lidé zmizeli.


Tak zní odvážné tvrzení paleontologa Thomase Demérého a jeho kolegů v článku publikovaném ve středu v časopise Nature. Výzkumníci tvrdí, že zbytky kostí mastodonta a kameny objevené při výkopových pracích na dálnici do San Diega před více než 20 lety jsou důkazem existence neznámého lidského druhu, možná Homo erectus, Homo sapiens neanderthalensis, možná dokonce současných lidí.

Pokud Demérého analýza správná, posune datum příchodu hominidů do Ameriky a naznačí, že moderní lidé nemuseli být prvním druhem, který tam dorazil. Ale článek u mnoha výzkumníků vyvolal pochybnosti. Několik jich tvrdí, že jde o klasický případ mimořádně odvážného tvrzení vyžadujícího mimořádně silný důkaz - který podle nich článek nepřinesl.

Po desetiletí se diskuse ohledně osidlování Ameriky soustřeďovala na závěr poslední doby ledové. Většina archeologů se shoduje, že lidé překročili pozemní spojení mezi Asií a Aljaškou někdy před 25 000 lety a pak buď cestovali mezi ledovci, nebo pluli podél tichomořského pobřeží, aby dosáhli velkých otevřených plání pleistocénní Ameriky zhruba před 15 000 lety.

podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7633

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2017