Francouzské volby a EU

26. 4. 2017

čas čtení 2 minuty
Druhé kolo francouzských prezidentských voleb staví proti sobě diametrálně odlišné vize Evropy: Liberálně socialistického Macrona a populisticky konzervativní Le Pen. Pro Brusel může výsledek znamenat leccos.


Kdo bude příštím francouzským prezidentem: Proevropský kandidát otevřený reformám, nebo Madame Frexit? Za dva týdny padne rozhodnutí, které změní kurs celé Evropy. Proti sobě budou stát "Solidarita a férovost nebo nacionalismus a rozdělení", tvrdí Evelyne Gebhardt, místopředsedkyně Evropského parlamentu.


Která možnost zvítězí závisí na výsledcích hlasování 7. května. Prezident Emmanuel Macron by prosazoval evropskou integraci. Za Marine Le Pen by se Francie patrně distancovala od sousedů, posílila hranice a odstoupila od eura. Takové politické zemětřesení by EU otřáslo mnohem více než brexit.

"Volby neskončily," říká Pierra Moscovici, evropský finanční komisař, ačkoliv pochybuje o šancích Le Pen vyhrát. "Nicméně bojím se, že dostane 40 %." Pokud by se jeho prognóza splnila, Macron by vládl v zemi, kde výrazná menšina odmítá jeho proevropský postoj.

Daniel Gros, ředitel Centra pro studium evropské politiky v Bruselu, je skeptický k možnosti, že Macronova strana En Marche! získá v červnových parlamentních volbách solidní většinu. "Pro Brusel je důležité, aby lídři na národní úrovni měli jasný mandát... Je nepravděpodobné, že zde k tomu dojde."

Macronovy finanční návrhy také protiřečí zájmům jiných členských států, zejména německým. Mezi jeho návrhy je společný rozpočet eurozóny. To by byla pro fiskálně opatrné lídry v Berlíně hořká pilulka. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble to dává najevo mnoho let.

Sociální demokratka Gebhardt považuje Macronovu finanční politiku za příliš liberální, ačkoliv souhlasí s tím, že je třeba znovu promyslet úsporná opatření.

Gros je ale přesvědčen, že populismus pohání spíše obavy o bezpečnost než ekonomické potíže. "EU se musí soustředit na bezpečnost uvnitř i vně. Tam jsou největší nedostatky," dodává.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9644

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2017