Poslal Putin Savčenkovou na Ukrajinu s cílem ji destabilizovat?

27. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Vladimir Putin propuštěním Savčenkové vyřešil dva problémy. Zbavil se politické zátěže, kterou mu Západ skoro dva roky předhazoval, a vylepšil si pověst před rozhodováním Evropské unie o protiruských sankcích. Kyjevu zároveň vyrobil potenciální problém, který může zemi dál udržovat v nejistotě

Jako zářivý triumf oslavuje Kyjev návrat pilotky Nadiji Savčenkové z ruského vězení, kde si za téměř dva roky internace vydobyla pověst neohrožené bojovnice s mocným a agresivním sousedem. V oslavách zanikají varovné hlasy. Kreml podle nich v osobě Savčenkové vyslal na Ukrajinu časovanou bombu, která může v prostředí zakonzervovaných oligarchických poměrů kdykoli explodovat, míní zpravodaj ČTK Jan Stejskal.

Ukrajinský parlament, jehož je Savčenková od roku 2014 poslankyni, ovládají dvě nepříliš populární strany prezidenta Petra Porošenka a expremiéra Arsenije Jaceňuka, které mají podle agentury AP společnou snad už jen nechuť k novým volbám. Porošenko se potýká s klesající popularitou, nohy prozápadní koalici podráží propad životní úrovně a vyčerpání z války na východě. Rozdělená země hledá nový impuls.

Přímočará a nekompromisní Savčenková symbolizuje étos protiruských válečníků, kteří opovrhují diplomatickým kličkováním Kyjeva a minské mírové dohody mají za zradu národních zájmů. Že bude v kyjevské politice slyšet, o tom nepochybuje nikdo. Se svým nabroušeným slovníkem se může stát mluvčím nejen nacionální pravice, ale i extrémní ultrapravice.

"Charisma Savčenkové může sjednotit pravici a ultrapravici, které věří, že ideje revoluce je třeba bránit. Takový scénář by mohl odstartovat pouliční protesty a následně vést i k novým parlamentním volbám," prohlásil Volodymyr Fesenko, šéf ukrajinské analytické skupiny Penta.

Do parlamentu se Savčenková dostala jako jednička na volební kandidátce strany Vlast, kterou vede expremiérka Julija Tymošenková. "Šéfka strany tlačí na nové volby a osoba Savčenkové jí k tomu může pomoci," soudí nezávislý kyjevský analytik Vadym Karasjov.

Jako protřelá politička s oligarchickou minulostí, sama v letech 2011-14 vězněná Janukovyčovým režimem, zaznamenala Tymošenková s pádem Porošenkovy popularity politickou obrodu a patří dnes na Ukrajině k nejvlivnějším. Jen málokdo si ale dokáže představit, jak bude spolupráce obou energických žen fungovat.

Leccos naznačil už první den pobytu Savčenkové na svobodě. Na letišti Boryspil, kam ve středu ukrajinská důstojnice z Ruska dorazila, se vítající Tymošenková dostavila s velkou kyticí a rozevřenou náručí. Obojí ale Savčenková odmítla a omezila se na odměřené podání ruky. V dramatickém projevu pak hovořila o odhodlání položit život za vlast a dosadit ukrajinské ozbrojence z Donbasu do lavic ukrajinského parlamentu.

Slovník Kyjeva je ale jiný a militantní zášť Savčenkové se k němu nehodí. Nová ikona ukrajinských nacionalistů, vědoma si celonárodní popularity, nebude mít s útoky na zavedené a nepopulární politické klany problém. Její houževnatá oddanost revoluci a válce bez kompromisů může v zemi rozvrátit popřevratové pořádky.

"Moskva sází na to, že Savčenková sehraje ve vnitropolitické situaci na Ukrajině destruktivní roli," citovalo ruské vysílání BBC ruského politologa Alexandra Guščina.

Vladimir Putin propuštěním Savčenkové vyřešil dva problémy. Zbavil se politické zátěže, kterou mu Západ skoro dva roky předhazoval, a vylepšil si pověst před rozhodováním Evropské unie o protiruských sankcích. Kyjevu zároveň vyrobil potenciální problém, který může zemi dál udržovat v nejistotě.

0
Vytisknout
7236

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2016