Fico: "Islám nemá na Slovensku místo"

27. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Robert Fico zahájil své třetí funkční období jako slovenský premiér zintenzivněním své protimuslimské rétoriky jen několik týdnů předtím, než Slovensko převezme předsednictví Rady Evropy.

"Možná to vypadá zvláštní, ale bohužel... Islám nemá na Slovensku místo," řekl ve středu Fico tiskové kanceláři TASR. "Problémem není příchod migrantů, problém je, že by změnili tvář země."

Islámská nadace na Slovensku sdělila serveru Slovak Spectator, že Ficova "opakovaná prohlášení ... nejenže poškozují slovenské muslimy, ale i zájmy Slovenska jako nezávislé země, která si buduje své postavení na mezinárodní scéně."

Jeden činitel z Evropské lidové strany řekl serveru Politico minulý týden, že nikdo v Bruselu nepohlíží na nadcházející slovenské předsednictví Evropské komise nadšeně.

"Jsme uprostřed obrovské reformy týkající se migrace a už jsme projekt skoro dokončili. Jak můžeme být vedeni zemí, která bude torpédovat jakékoliv plány o migraci?"

Slovenský státní tajemník pro evropské záležitosti konstatoval tento měsíc, že jeho země bude podporovat "udržitelnou" migrační politiku EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7818

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2016