Smrt více než 700 uprchlíků ve Středozemním moři byla v neděli první zprávou dne

29. 5. 2016

čas čtení 2 minuty




Moderátor: Dobré odpoledne. Nejméně 700 lidí, kteří se snažili dostat se do Evropy se utopilo ve Středozemním moři po ztroskotání tří lodí během tří dnů. Úřad OSN pro uprchlíky uvedl, že mohou pouze odhadnout počty lidí, kteří zemřeli, na základě svědectví od těch, kteří přežili. Došlo ale k dramatickému vzrůstu počtu lidí, kteří se snaží přeplout Středozemní moře na Sicílii.

Reportérka: Loď se potápí poté, co vyplula od libyjských břehů. Námořní jednotky Evropské unie házejí plovoucí vesty těm lidem, kteří se zoufale drží ztroskotaného člunu i těm, kteří jsou už v moři. O den předtím mohlo italské námořnictvo jen bezmocně sledovat, jak se loď s uprchlíky převrátila. Většina z nich byla zachráněna, ale ne všichni. A téměř sto lidí se pohřešuje.

Jak byli ti, kteří přežili, přivezeni do italského přístavu, Vysoký úřad OSN pro uprchlíky informoval, že o život přišly stovky lidí.

Carlotta Sami, mluvčí. UNHCR: "To, co se změnilo, že všichni ti lidé zemřeli v jediném týdnu. Nevíme, proč se to stalo. Uprchlíci nám sdělili, že byli doslova nahnáni do těch člunů. Byla to loď s více než 500 lidmi na palubě. Proto také tolik lidí zemřelo, protože uvízli v podpalubí."

Dosud letos přišlo do Evropy téměř 200 000 lidí v gumových člunech a na malých lodích. Je to dvojnásobek loňského počtu za tutéž dobu. Počty rychle poklesly, poté, co Řecko začalo deportovat uprchlíky do Turecka. Avšak plavby z Libye se zintenzivnily. Za pouhých sedm dní zachránila Itálie 15 000 lidí z přeplněných člunů, ale nejméně 700 lidí zahynulo.

Ti, kteří jsou naživu, jsou slabí. Někteří se ani nejsou schopni postavit na nohy.

Italský námořník: "Byly tam těhotné ženy. I osm měsíců těhotné. Jiní, které jsme zachránili, utrpěli na podchlazení. Měli modřiny a rány."

Vzhledem k tomu, že severní Afriku opouští tolik člunů, záchranáři nevědí kam dřív. Pokusy odradit lidi, aby se nepokoušeli o tuto nebezpečnou přeplavbu do Evropy, nefungují.

0
Vytisknout
5376

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2016