Významný izraelský "nový" historik Ilan Pappé bude poprvé přednášet v Praze

17. 4. 2013

čas čtení 4 minuty

Českou republiku poprvé navštíví přední izraelský historik Ilan Pappé. 22. - 24. dubna bude mít několik veřejných přednášek na téma jednostátního řešení v Izraeli/Palestině, "nových" historiků (historie, politika, etika), ale také na téma pokračujícího etnického čištění v Palestině a předstírání mírového procesu. Přednášky proběhnou v angličtině. Pro českou akademickou scénu a širokou veřejnost se jedná o naprosto výjimečnou příležitost vyslechnout si a podebatovat s tímto významným historikem přímo v Česku.

Ilan Pappé je profesor historie na Univerzitě v Exeteru ve Velké Británii, vedoucí Evropského centra pro palestinská studia a spoluvedoucí Exeterského centra pro etno-politické studie. Vystudoval na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě v roce 1979 a v roce 1984 získal doktorát na Univerzitě v Oxfordu. Založil a vedl Akademický institut pro mír v Givat Haviva (1992---2000) a byl předsedou Institutu Emila Tumy pro palestinská studia v Haifě (2000---2006). Profesor Pappé přednášel na katedře historie Blízkého východu a na katedře politologie na Univerzitě v Haifě mezi léty 1984---2006. Byl jmenován předsedou katedry historie na Cornwallově kampusu (2007---2009). Svůj výzkum zaměřuje na Blízký východ a především na historii Izraele a Palestiny. Dále píše na téma multikulturalismu, kritického diskursu a obecně o moci a vědění.

Je autorem knih The Ethnic Cleansing of Palestine (2006), The Beurocracy of Evil: The History of the Israeli Occupation (2012), The Forgotten Palestinians: A History of Palestinians in Israel (2011), Gaza in Crisis: Reflections on Israel's War Against the Palestinians (2010), Out of Frame: The Struggle for Academic Freedom in Israel (2010), The Modern Middle East (2005), A History of Modern Palestine: One Land, Two Peoples (2003) a Britain and the Arab-Israeli Conflict (1988) aj.

Pappé se narodil v r. 1954 do německé židovské rodiny usazené v Haifě. Patří mezi izraelské "nové" historiky, kteří svým výzkumem -- díky přístupu k dokumentům odtajněným na počátku 80. let 20. století britskou a izraelskou vládou -- začali podkopávat mýty o vzniku a prvních letech izraelského státu prosazované předchozí generací izraelských historiků zabývajících se více hledáním ideologické podpory nového státu, než historickou přesností.

Izraelští "noví" historikové doslova přepsali historii vzniku Izraele v roce 1948 a s ním související vyhnání či útěk 750 000 Palestinců. Pappé tvrdí, že vyhnání nebyla prováděna ad hoc,ale šlo o cílenou etnickou čistku Palestiny pro nový židovský stát, jež byla připravena budoucími izraelskými lídry již v r. 1947 v plánu Dalet. Pappé se tématem zabývá ve své nejznámější knize The Ethnic Cleansing of Palestine (Etnické čištění Palestiny, 2006).

Na rozdíl od amerických akademiků Normana Finkelsteina a Noama Chomského, kteří jako jediné "reálné řešení" pro Izrael a Palestinu vidí dvoustátní řešení, podporuje Pappé jednostátní řešení s tím, že ho "nezajímá, co je reálné, ale co spravedlivé". Pappé je v tomto přesvědčení nekompromisní a obhajuje i mezinárodní bojkot izraelských akademiků.

Jeho práce je podporována, ale i kritizována dalšími historiky. Než byl nucen opustit Izrael v roce 2008, byl zavržen v Knessetu, ministr školství požadoval jeho výpověď a několikrát mu bylo vyhrožováno smrtí.

Přehled přednášek:

pondělí 22. dubna, 17.00, IIR (Nerudova 3, Praha) --- určeno především pro hosty IIR, omezený počet míst, povinná registrace. Téma: Případ pro jednostátní řešení v Izraeli/Palestině (pořádá IIR)
úterý 23. dubna, 19.30, FF UK, místnost č. 300 (Nám. Jana Palacha 2, Praha). Téma: "Noví historikové" -- historie, politika, etika (pořádá FF UK, Pavel Barša)
středa 24. dubna, 18.00, Divus (Bubenská 1, Praha 7). Téma: Pokračující etnické čištění Palestiny a předstírání mírového procesu (pořádá Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě)

0
Vytisknout
6857

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2013