Premiér Cameron požaduje "reformu" evropského soudu pro lidská práva

25. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron zamýšlí varovat, že Evropský soud pro lidská práva je v nebezpečí, že se promění v soud zabývající se "podružnostmi", že se nezabývá skutečně vážnými případy porušování lidských práv a že by měl být zreformován.

Britská vláda zuří, že minulý týden Evropský soud pro lidská zakázal deportaci islámského duchovního Abu Quatady do Jordánska, protože upozornil, že by tam mohl být souzen na základě "důkazů" získaných mučením.

Cameron si stěžuje, že Evropský soud pro lidská práva poškozuje svou pověst zbytečným rušením rozsudků důvěryhodných národních soudů.

Evropský soud pro lidská práva dohlíží na dodržování Evropské konvence pro lidská práva, kterou vypracovala r. 1950 Rada Evropy a jejímž cílem je zajistit dodržování univerzálních lidských práv po celé Evropě. Rada Evropy má 47 členů a je to odlišná organizace než sedmadvacetičlenná EU.

U soudu v současnosti čeká na vyřízení 152 800 případů. Odhaduje se, že asi dvě třetiny těch případů jsou podle předpisů soudu pro něj nepřípustné. Cameron požaduje zavedení nových, transparentních předpisů pro jmenování soudců.

Britská vláda se soukromě domnívá, že by se soud měl méně zabývat zeměmi, jako jsou Británie, Francie a Německo, které mají kvalitní soudní systémy a prý dobrou pověst v oblasti lidských práv, a více zeměmi jako Rusko a Ukrajina. 26,6 procent případů u soudu, čekajících na vyřízení, je z Ruska.

Soud v rozsudku kritizoval Bulharsko poté, co jeden vězeň byl násilím umístěn do psychiatrické léčebny a byl tam držen proti své vůli po dlouhá léta. Kritizoval Ukrajinu za špatné zacházení s vězni při "cvičení" se speciálními jednotkami a kritizoval Rusko za to, že pronásleduje děti čečenských disidentů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5985

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2012