Co se stane po pádu Kaddáfího?

23. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Nejvýznamnějším politickým seskupením v Libyi je Národní prozatímní rada. Důležité je, že je to koalice, píše Jane Kinnimont z britského výzkumného institutu Chatham House. Je to relativně rozrůzněná organizace, která představuje celou řadu různých proudů v libyjské opozici - včetně několika lidí, kteří nedávno odešli z Kaddáfího vlády. Tato Rada má svou základnu především na východě Libye. Prvotním cílem Rady je svrhnout Kaddáfího. Libyjská opozice kromě toho usiluje o radikální změny.

Národní prozatímní rada schválila "ústavní prohlášení", které má 37 bodů. Má vést k ustavení zvolené vlády. K všeobecným volbám má dojít do osmi měsíců. Volby mají zvolit ústavodárné shromáždění, které jmenuje novou prozatímní vládu a vypracuje ústavu, která bude předložena celonárodnímu referendu. Řádné všeobecné volby trvalé vlády by se měly konat do 20 měsíců.

Národní prozatímní rada zdůrazňuje, že nezamýšlí provádět čistky exponentů bývalého režimu. Chce vytvořit inkluzivní vládu. Bude ovšem obtížné utlumit touhu po pomstě i nedůvěru k protagonistům minulého režimu. Hlavním úkolem Rady bude odzbrojit různé opoziční jednotly, které se spojily v boji proti Kaddáfího režimu.

Národní prozatímní radu uznalo už jako legitimní libyjskou vládu několik západních zemí, včetně Francie a Británie. Silně ji podporují i státy kolem Perského zálivu, zejména Katar. V posledních dvou dnech ji uznal i Egypt a Tunisko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7983

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2011