Když se necháte korumpovat (a přijde se na to!), je to jen "čestná chyba"?

26. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

To důležité na celé té věci zřejmě je, že se na to vůbec přišlo. V Česku například bývá nejen nepsaným zvykem, že až příliš mnoho závažných údajů se -- údajně v té proslulé "dobré víře" -- schovává pod pokličkou toho jinak oprávněně chráněného "práva na ochranu osobního soukromí a osobních údajů". Zvláště u veřejně činných osob jako by platy a další příjmy byly následně pro veřejnost tabu. Ne že by nutně daňové přiznání muselo reflektovat reálný stav věcí. Ale abychom teď něco nezamluvili. Především ten případ, o který v zápětí půjde, se nestal v ČR.

Takže k věci: Všeobecná nemocnice v Bostonu (stát Massachussetts) patří mezi přední renomované nemocnice USA. Tři tamní specialisté na dětskou psychiatrii tam zrovna teď měli jisté problémy. Nejen zřejmě v daňových záležitostech. Protože je něco jiného, když "pouze" člověk nepřizná daňovému úřadu nějaký docela slušný "vedlejšák", a něco pravděpodobně komplikovanějšího nastává, když také takové nějaké vedlejší příjmy -- půjde opravdu o USA -- dosahují milionových částech v dolarech.

Nebudu to dále natahovat jako nedobře vyprávěný vtip. K zasmání to určitě není. Takže: tři slovutní lékaři se nemálo (opakuji: za řádově milionovou odměnu v dolarech!) angažovali při navenek jakoby "zcela nezištné" propagaci léčiva určeného k nasazení při duševní poruše mající přívlastek "bipolární". Měli z toho ty již zmíněné miliónky. Byli také v branži proslulí, takže jejich hodnocení léku na bipolární poruchu mělo nemalou váhu. Toho si byli vědomi také výrobci toho léku. Vyvažovali závažnost posudků těchto lékařů nemalým "všimným" (byť pouze v anonymních dolarech). Teď by měli být souzeni za zřejmě prokázaný daňový únik. Ten nejproslulejší z těch tří doktorů (zde ponechme jen iniciály "J. B.") se přitom již údajně ozval s tím citovaným refrénem, že tu šlo o "chyby, které byly čestné".

V té krátké zprávě , kterou jsem o tom četl, nebylo ani slovo o případné "korupci". Jako kdyby se to čtenář měl nádavkem zřejmě domyslet sám. Nikdo ze čtenářů BL se zřejmě se shora citovanými lékařskými kapacitami na bipolární poruchu nesetká. Kdyby někomu nedalo spát jeho jméno toho nejproslulejšího, najde se v NewScientist, číslo z 9. 7. 2011, str. 5, čtvrtý sloupec nahoře, 6. řádek textu shora. A kdo chce hádat příjmení, předek pana doktora byl zřejmě německého původu a jeho jméno přeloženo do češtiny -- ne, nevymýšlím si! -- by znělo "Poctivec"!

0
Vytisknout
6799

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2011