Ukončete spolupráci s EPH, ničí klima i demokracii

24. 5. 2023

čas čtení 2 minuty


“Ukončete spolupráci s EPH, protože ničí klima i demokracii” požadovali na valné hromadě Société Générale zástupci občanské společnosti. 

 

 

Paříž 23.5.2023

 

Zástupce koalice ekologických organizací Zastavme Špinavé Prachy a francouzské organizace Reclaim Finance vystoupí na valné hromadě Société Générale. Požadují ukončení spolupráce mezi bankou a fosilní firmou EPH českého oligarchy Daniela Křetínského. Kritizují, že banka podporuje podnikání českého uhlobarona a oligarchy Křetínského, jehož firmu nedávno ukrajinské úřady označily za sponzora ruské invaze.

 

V Česku se kritika EPH ozývá stále častěji. Především poté, co firma oznámila rekordní provozní zisk ve výši 101 miliard korun, které vydělala během energetické krize. Zatímco stovky tisíc domácností měly tuto zimu problém najít peníze na vytápění, koupil si majitel EPH zámek vedle Paříže a řadu dalších luxusních nemovitostí. Právě díky ziskům z předraženého fosilního plynu.

 

Firma má jedny z největších emisí z uhlí v Evropě.

EPH má jen v uhlí větší emise než celé Finsko. Přišli jsme proto ve spolupráci s organizací Reclaim Finance říct vedení Société Générale, jak je pokračující spolupráce mezi touto bankou a Křetínského fosilní korporací absurdní. Vyzvali jsme proto celou Société Générale, aby spolupráci s EPH neprodleně ukončila,” uvedl Radek Kubala, zástupce koalice Zastavme špinavé prachy.

 

Myslíme si, že banky by neměly podporovat uhlobarony, jako je Křetínský. Jen za posledních pár týdnů Ukrajina označila jeho firmu za podporovatele Ruského režimu. U další z jeho firem státní zástupce schválil trestní stíhání a lidé v obcích okolo jeho čáslavské skládky se organizují proti plánům ji rozšiřovat. Navíc EPH má v plánu mohutně investovat do rozvoje plynové infrastruktury, což je hodně velké riziko pro budoucnost klimatu” dodává Klára Suková z organizace Fridays for Future, která je součástí koalice Zastavme špinavé prachy.

 


Pic and study was made by Ember



Kontakt:


Radek Kubala, Re-set: platform for socio-ecological transformation

radek.kubala@re-set.cz


Citace:

[1] https://re-set.cz/download/2022/Fosilni%CC%81%20hyenaEN2.pdf

[2] https://www.fern.org/fr/publications-insight/a-carbon-bomb-in-the-heart-of-europe-2552

[3] Climate protest at Wismar Pellets: Wood is too valuable to burn! | Robin Wood

 

Re-set report about EPH:

English:

 https://re-set.cz/download/2022/Fosilni%CC%81%20hyenaEN2.pdf

 

French:

 https://re-set.cz/download/2022/Fosilni%CC%81%20hyena%20fr.pdf

 


facebook
twitter
 


1
Vytisknout
3192

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2023