Plány na státní převrat v Německu: Zásah proti podezřelé teroristické síti z "říšskoobčanského" prostředí

7. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Teroristická skupina z "říšskoobčanského" prostředí prý plánovala převrat v Německu. 25 lidí bylo zatčeno. Své cíle prý prosazovali zejména v ozbrojených silách a policii.

Vyšetřovatelé rozbili teroristickou skupinu, která prý nejméně rok plánovala politický převrat v Německu. Ráno bylo zatčeno 22 podezřelých členů skupiny a tři podezřelí příznivci, jak oznámil federální prokurátor v Karlsruhe. V jedenácti spolkových zemích bylo zároveň prohledáno více než 130 domů, bytů a kanceláří.

Podle spolkové prokuratury mají být zatčení takzvaní říšští občané. Extrémisté Spolkovou republiku Německo neuznávají. Úřad pro ochranu ústavy scéně připisuje kolem 21 000 příznivců. Zhruba 5 % z nich, tedy kolem 1 150, jsou podle úřadů pravicoví extremisté.

K zatčení došlo na různých místech v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Berlíně, Hesensku, Dolním Sasku, Sasku, Durynsku a v jednom případě v Rakousku (Kitzbühel) a v Itálii (Perugia). Pátralo se také v Braniborsku, Severním Porýní-Vestfálsku, Porýní-Falcku a Sársku. Podle spolkové prokuratury byly podniknuty kroky také proti dalším 27 podezřelým.

"Henry XIII P.R." v čele

Podle Spolkové prokuratury chtěla teroristická skupina pro své cíle konkrétně naverbovat příslušníky Bundeswehru a policie. Vytvořili "vojenské křídlo" a radu v čele s "Jindřichem XIII. P. R.". Podle zpráv médií jde o realitního podnikatele z Frankfurtu nad Mohanem, který vlastní lovecký zámeček v Bad Lobensteinu ve východním Durynsku.

Jako druhého vůdce žalobce jmenoval Rüdigera v. P., podle zpráv médií bývalého velitele výsadkářů. Obviněné spojuje "hluboké odmítnutí státních institucí a svobodného demokratického základního řádu Spolkové republiky Německo," uvedl. Aby mohli realizovat své plány, přijali by použití vojenské síly a násilí proti představitelům státu a také vraždy.

Rusko jako ústřední kontakt

Podle spolkové prokuratury skupina plánovala sestavit prozatímní vládu, která by vyjednala nový státní pořádek v Německu se spojeneckými vítězi 2. světové války "podle klasického říšskoobčanského vyprávění". Z pohledu asociace je v současnosti jediným hlavním kontaktem pro tato jednání Ruská federace. "Henry XIII P.R." již také kontaktovali představitele Ruské federace v Německu. "Podle dosavadních vyšetřování však nic nenasvědčuje tomu, že by kontaktní osoby na jeho žádost reagovaly kladně," uvedla spolková prokuratura.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
5695

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022