Čím se současné ruské úřady liší od íránských?

7. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Probíhající události v Íránu zdůrazňují důležitý rozdíl mezi politickými systémy Ruska a Íránu. Jde o rozdíl, na kterém pravděpodobně záleží, protože režimy v těchto dvou zemích trpí agónií kolapsu a čeká je změna, napsal Abbás Galljamov.

Ruské soudy a zvláštní služby jsou putinistické pouze de facto, ale nikoli formou. Z hlediska práva mají, pokud to lze tak vyjádřit, "vševládní" charakter a nejsou spojeny s režimem. Vědí, že pokud Putinův systém padne, jejich instituce mohou být očištěny a přejmenovány, ale zůstanou.

Situace je však zcela odlišná pro jejich íránské kolegy. Strážci islámské revoluce a islámské revoluční soudy byly vytvořeny v rámci islámské republiky a existují paralelně s "vševládními" strukturami, které přetrvávají také v Íránu.

Ruští soudci a důstojníci FSB vědí, že jejich organizace budou existovat i po pádu režimu. Ale íránské protějšky nemají podobnou důvěru. Jsou mnohem těsněji spjaty s režimem. Padne-li, padnou i oni; a tak je mnohem pravděpodobnější, že budou bojovat "do poslední kulky".

Íránští ajatolláhové to chápou a počítají s tím. A přitom se ukázalo, že jsou mnohem prozíravější než Putin a Surkov, kteří, když to mohli udělat, zanedbávali tento druh budování institucí - a tak se vystavili mnohem většímu riziku, že budou svrženi, než islámští vůdci Íránu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4624

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022