Západní experti nevylučují, že Ukrajina během týdne v Chersonské oblasti postoupí k Dněpru

14. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Rusy dosazený šéf okupované ukrajinské Chersonské oblasti požádal Moskvu o pomoc při evakuaci obyvatel, čímž signalizoval, že kyjevská protiofenzíva v oblasti se úspěšně rozvíjí, upozorňují Polina Ivanova, Henry Foy a Chris Miller.

Ukrajinské síly v posledních týdnech zatlačily na jižní frontové linii a znovu dobyly části Chersonské oblasti, regionu, který Moskva okupovala od března a němž tvrdí, že jej anektoval minulý měsíc po uspořádání referenda, které Kyjiv a jeho západní partneři považují za podvod.

Ukrajinské síly prorazily na začátku měsíce ruské frontové linie v Chersonské oblasti, přiznalo tehdy ruské ministerstvo obrany, což znamenalo největší postup Ukrajiny na jih od zahájení invaze Moskvy v únoru. Od té doby Kyjiv získal zpět významné území západně od Dněpru.

Ukrajinské jižní operační velitelství ve čtvrtek uvedlo, že osvobodilo dalších pět osad v Chersonské oblasti a zničilo ruské velitelské a řídicí středisko a dvě tažené houfnice.

Západní vojenští představitelé odhadují, že Ukrajina by mohla postoupit k Dněpru již příští týden.

EU je připravena se příští týden dohodnout na zřízení mise pro výcvik tisíců ukrajinských vojáků, řekl ve čtvrtek Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci, poté, co členské státy dosáhly dohody o dlouho připravovaném plánu na posílení podpory pro Kyjiv.

EU rovněž navýší objem finančních prostředků na dodávky zbraní Ukrajině na více než 3 miliardy eur, oproti současným 2,5 miliardy eur.

Výcvikové tábory, které mají být umístěny v Polsku a Německu, budou financovány z fondů EU a budou přizpůsobeny potřebám velitelů ukrajinské armády, uvedl vysoký představitel EU - a dodal, že původním plánem bylo vyčlenit finanční prostředky na dvouletou operaci.

Borrell řekl, že věří, že mise a dodatečné financování budou formálně podepsány v pondělí ministry zahraničí bloku na schůzce, které předsedá. "Budeme nadále poskytovat vojenskou podporu, abychom čelili jakémukoli druhu ruského vojenského útoku, jakékoli eskalaci války," řekl novinářům.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5080

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022