HIMARSy nejsou všechno

14. 7. 2022

čas čtení 4 minuty
V posledních dnech se na Twitteru objevují zprávy o dopadu několika raketových dělostřeleckých systémů #HIMARS na Ukrajině. A jsou úžasné! Než se však očekávání ohledně jejich dopadu příliš přeženou, je zapotřebí určitý nadhled, píše Mick Ryan.




 
HIMARS je lehčí, lépe nasaditelná verze staršího pásového odpalovacího zařízení, které používalo stejné rakety. A protože je mobilní, může střílet a rychle se přesouvat, což z něj v éře krátkých časů mezi detekcí a zničením dělá velmi dobře přežitelnou platformu.

HIMARS je díky svému dosahu a přesnosti zbraní, která je určena k útokům na cíle hluboko v týlu nepřítele. Používá se k ničení kritických komunikačních uzlů, velitelských stanovišť, letišť a důležitých logistických zařízení.

Zdá se, že v posledních několika dnech bylo raketami dlouhého doletu #HIMARS napadeno více než deset velkých ruských zásobovacích skladů, které slouží především k uskladnění dělostřelecké munice.

Ukrajinci, kteří se odklánějí od útočného boje, do něhož byli v Donbasu zataženi, znovu zavádějí asymetrickou konvenční taktiku, kterou tak úspěšně používali na počátku války.

Znovu útočí na slabá místa Ruska - jeho logistiku zaměřenou na železnici, příliš upovídané generály na bojišti a přílišné spoléhání na masivní dělostřelectvo při postupu na východě.

Jedním z klíčových cílů jsou velitelské a kontrolní uzly, jinými slovy velitelská stanoviště s vysokými ruskými veliteli. Schopnost rychle je zaměřit, jakmile jsou odhaleny, a využít přesnost raket #HIMARS k způsobení maximálního zničení je zásadní.

Kromě toho se mnoho ruských zásobovacích skladů, které se nacházejí v blízkosti železnic, nachází také v blízkosti civilních měst. Větší přesnost raket #HIMARS umožňuje Ukrajincům minimalizovat vedlejší škody při útocích na ruské cíle na velké vzdálenosti.

Kromě fyzického dopadu je zde i dopad psychologický. Nyní mnohem větší část invazních ruských sil spadá do okruhu, který lze napadnout. Budou mít možnost vidět jeho dopad, a to na sociálních sítích i osobně.

Být manipulantem s municí v logistickém skladu je nyní pravděpodobně nejméně žádané zaměstnání v ruské armádě. Tyto psychologické dopady mají svou cenu pro efektivitu vojenské organizace.

Takže #HIMARS mění charakter boje na Ukrajině. Umožňuje Ukrajincům zaměřit se na Rusy na větší vzdálenost a v oblastech, které jim byly kvůli ruským systémům protivzdušné obrany odepřeny.

A umožnily Ukrajincům bojovat tak, jak chtějí, a ne těžkým útočným způsobem, který preferují Rusové. Rusové budou mít #HIMARS na prvním místě v seznamu cílů pro své rakety dlouhého doletu a letectvo.

Navzdory tomu nesmíme #HIMARS obsazovat jako zázračnou zbraň, která změní průběh války. Od první průmyslové revoluce existuje tendence hledat jediný technologický zázrak, který vyhraje válku. To je však přelud.

HIMARS má důležitý vliv a bude ho mít i nadále, ale sám o sobě tuto válku nevyhraje.  Poskytl sice ukrajinským ozbrojeným silám novou "dlouhou ruku" k útoku na ruské útočníky, ale ve válce neexistuje nic jako dokonalé řešení.

Důležité je, že její dopad nezbavuje západní země odpovědnosti pokračovat v poskytování celé škály zbraní, munice, zpravodajských informací, výcviku a dalších forem podpory, které #Ukrajina potřebuje.

Vojenské síly jsou komplexní útvary, které potřebují mnoho různých schopností rozvrstvených podle funkce, dosahu, času a dopadu, integrovaných lidmi. Systém #HIMARS je pouze jednou z vrstev - i když životně důležitou - v celkové národní a vojenské kapacitě, kterou #Ukrajina potřebuje, aby vyhrála tuto válku.

1
Vytisknout
10723

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022