Španělsko: 58 mrtvých, Polsko téměř 700

16. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Číslo R, definující nakažlivost koronaviru, má varianta omikron někde mezi 3 a 5, upozorňuje britská expertka Dr. Susan Hopkins. Varianta delta měla nakažlivost cca 1,1 - 1,2.

- Británie ve čtvrtek zaznamenala rekordních 88 376 denních nákaz a prioritně očkuje těhotné ženy. 165 osob v Británii za poslednícgh 24 hodin zemřelo na covid.

. V květnu 2020 se účastnil během lockdownu Boris Johnson zakázaného mejdanu v Downing Street. Je to už několikerá party, kterou během lockdownů protizákonně uspořádali konzervativní politikové a dali tím opakovaně najevo voličům, že pro ně platné zákony nejsou.

- Míra nákaz v Londýně a ve východní Anglii stoupla skoro až na extremně vysokou úroveň v České republice. Londýn zaznamenal 703 nákaz za poslední týden. (ČR 748 nákaz za poslední týden). Minulý týden zaznamenal Londýn ještě "jen" 476 nákaz na 100 000 obyvatel.

- Desítky britských škol navzdory Borisi Johnsonovi oznámily, že předčasně kvůli omikronu  končí vyučování a uzavírají školy. Velšská vláda oznámila, že v novém roce školy ve Walesu odloží otevření škol o dva dny, aby se zajistilo, že "školy budou mít připravené možnosti učení přes internet, pokud by to bylo nutné". Mnoho dětí a učitelů si ze škol bere před Vánocemi domů k tomuto účelu laptopy. ZDE 

- Od pátku bude zřejmě ve Skotsku dominantní variantou omikron, uvedla premiérka Nicola Sturgeonová.

- Britský vládní zdravotník profesor Chris Whitty apeloval na těhotné ženy, aby se nechaly očkovat. "Těhotenství a covid je velmi nebezpečná kombinace," uvedl.

- Chris Whitty dodal, že bude trvat 18 měsíců, než vzniknou vakcíny schopné chránit lidi před širokou škálou nových variant, avšak každého půl roku se situace bude zlepšovat.



Jaký je rozdíl mezi proočkovanou a neproočkovanou zemí, ptá se reportér listu Wall Street Journal Drew Hinshaw.

Polsko: 54 procent očkovaných, Španělsko 80 procent očkovaných. Obdobný počet obyvatel. Ani v jedné z těchto dvou zemí není zaveden přísnější lockdown. Španělsko zaznamenává skoro úplně stejný počet denních nákaz jako Polsko (26 136 denně). Ale v Polsku včera zemřelo téměř 700 osob. Ve Španělsku? 58.


Ve středu 15. prosince prosince zaznamenala Česká republika 11 625 denních nákaz.   Hospitalizováno je 5646 osob.  Celkem zemřelo v ČR 34  923 lidí. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 1727 na 100 000, 748 na 100 000 za poslední týden.  ZDE   

- Méně než třetina pacientů hospitalizovaných s covidem je rok po hospitalizaci bez příznaků, zjistila nová studie posthospitalizačního pro studium covidu-19 v Leicesteru. Dvě třetiny pacientů stále rok po hospitalizaci pociťují dušnost, únavu a bolest, stejně jako "mozkovou mlhu". Vědci zjistili, že zvlášť postiženy jsou ženy, obézní osoby, lidé, kteří jsou schopni ujít jen velmi krátké vzdálenosti a osoby s určitými zánětlivými bílkovinami v krvi. ZDE 

- Francie zavádí zpřísněná omezení pro cestování z omikronem postižené Británie. Cestující budou muset mít negativní test ne starší než 24 hodin a všichni příchozí z Británie budou muset do sedmidenní karantény, kontrolované bezpečnostními jednotkami.

1
Vytisknout
5361

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2021