Oxymetr do každé rodiny!

14. 11. 2021

čas čtení 4 minuty

Boris Cvek: Pan Kupka právě v OVM řekl, co všechno by bylo dobré udělat, kdybychom měli epidemii tak půl roku před sebou: oslovit neočkované, očkovat "v řádu týdnů" v domovech důchodců třetí dávkou atd. K tomu superministr Havlíček odmítá jasně lockdown a rakouskou cestu. Škoda, že moderátor nezmínil Nizozemí. To srovnání s Nizozemím by bylo velmi zajímavé. Nizozemci vyhlásili zjevně lockdown, aby jim neumírali lidé. Naopak Havlíček i Kupka nechali moderátorovo konstatování, že u nás umírá 50 lidí denně, bez jakéhokoli komentáře. Připadá mi to podobné situaci, kdy by nad brutální nehodou na železnici záchranáři místo vyprošťování zraněných a jejich odvozu do nemocnic mudrovali nad tím, že je třeba zahájit program na výstavbu lepších železničních koridorů a nad designem nových lokomotiv.

Havlíček v OVM: my máme podobnou mentalitu jako Rakušané, proto máme málo naočkovaných ve srovnání s jižními zeměmi. To je jako by Dánsko a Portugalsko měly stejnou mentalitu. Navíc když už nás tedy někdo srovnává s Rakouskem nebo Bavorskem, tak bychom měli jít tedy jejich cestou. Ale nějaká regionální podobnost mentalit, která je důvodem vysoké vakcinace, je nesmysl. Pokud si vezmeme srovnání počtu mrtvých během epidemie, tak je mezi námi a Rakouskem, nota bene Německem, obrovský rozdíl. V Rakousku měli za epidemii cca 100 mrtvých na sto tisíc obyvatel, v Německu jen 50... u nás 320. To jsou ty regionální podobnosti. My se podobáme ve skutečnosti Maďarsku, Slovensku, Polsku, Ukrajině, Rumunsku....

Zvláštní pocit: v OVM diskutují dva čeští politici o ničem, když nám umírá 60 lidí denně s covidem a kolabují nemocnice... a najednou na obrazovce jede žlutý text: Rakouský kancléř se spolu se všemi hejtmany dohodl na celostátním lockdownu pro všechny neočkované - uzávěra platí od půlnoci. Objevilo se to pár minut poté, co superministr Havlíček za souhlasu pana Kupky řekl, že existuje jasná politická shoda, že žádný lockdown u nás nebude. A pár minut poté, co pan Havlíček prohlásil, že máme stejnou mentalitu jako Rakušané.

Debata epidemiologa Maďara a šéfa organizace praktiků konečně míří na realitu kolem testování, trasování atd. V realitě, té české zejména, ty vznešené vize o tom, jak epidmii vyřešíme testováním a trasováním. Taková ta velká slova, která se vůbec nezabývají realitou: chceme dobro! Kdo by nechtěl. Maďar a Šonka konečně mluví o realitě.



 

1
Vytisknout
7392

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2021