Humanitární katastrofa v Řecku

17. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Už nejde o střípek z migrace, jde opět o plnohodnotnou humanitární katastrofu na řeckých ostrovech - již šestou zimu v řadě. EU a Řecko, nejvyspělejší část zeměkoule, úmyslně a dlouhodobě nechává v nelidských podmínkách trpět v tuto chvíli přes 17 tisíc lidí, píše na Facebooku Dalimil Petrilák a dokládá fotografie.

Nový tábor Kara tepe - tzv. Moria 2.0 - je stanové městečko bez vytápěných nebo jinak zateplených stanů, bez podlážek nebo podest. 

Z příchodem zimy a deště se z tábora stala doslova bažina, bez elektřiny, bez tekoucí vody, bez možnosti základní hygieny. Lidé v táboře přežívají mnoho měsíců a po létě se situace - už tradičně - dramaticky zhoršila.

Nedá se mluvit o fyzickém nebo psychickém zdraví, ale jen o různě kritickém stádiu rozkladu lidské psychiky a tělesných schránek. 

Na Chiosu a Samosu v táborech Vial a Vathy situace není výrazně lepší.

Přibližně třetina ze 17,5 tisíce lidí jsou nezletilé děti. Podle řeckých představitelů bude nový, lepší (pokolikáté?) tábor na Lesbu vybudován koncem léta 2021.

Za tento stav jsou spoluzodpovědní i naši Jan Hamáček, Tomáš Petříček - ministr zahraničí České republiky a další čeští politici.


0
Vytisknout
9470

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2020