Indie obviňuje Čínu z nové "provokativní" pohraniční akce

2. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Indické ozbrojené síly obvinily Čínu, že provádí "provokativní" pohyby na sporné hranici v Himáláji, kde v červnu zahynulo dvacet indických vojáků.


Prohlášení ministerstva obrany uvádí, že k incidentům došlo ve východním Ladaku v sobotu v noci, ale není z něj jasné, zda došlo k novému střetu.

Vojáci Čínské lidové osvobozenecké armády "provedli provokativní vojenské pohyby, aby změnili status quo" na hranici, uvedlo ministerstvo.

Dodalo, že obě strany v pondělí provedly vojenská jednání.

15. června vojáci obou stran bojovali bez použití střelných zbraní. Při střetu zahynulo 20 indických vojáků. Čína také přiznala ztráty, ale počty neuvedla.

Nové Dillí a Peking se navzájem obviňují z poslední vlny napětí na hranici, kde v roce 1962 svedly válku a od té doby zde dochází k opakovaným incidentům.

Obě strany rozmístily od června na hranici desetitisíce vojáků. Ale jejich vojenská a diplomatická jednání ohledně uvolnění napětí se zjevně nacházejí ve slepé uličce.

Indické prohlášení uvedlo, že čínští vojáci "porušili konsensus", který má uvolnit napětí na hranici.

"Indičtí vojáci předešli této aktivitě ČLOA na jižním břehu jezera Pangong Tso, provedli opatření k posílení našeho postavení a zabránili čínskému záměru jednostranně změnit faktický stav," oznámilo ministerstvo.

V Chushulu probíhají jednání na úrovni velitelů brigád s cílem věc vyřešit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5964

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2020