V dopise svým kolegům srovnal soudce od brazilského Nejvyššího soudu Bolsonara s Hitlerem

6. 6. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
Foto: Celso de Mello

Ve snaze ochránit svého syna před trestním stíháním uvažuje Bolsonaro o puči


Nejdéle sloužící soudce u brazilského federálního soudu Celso de Mello přirovnal Brazílii k hitlerovskému Německu a varuje v dopise svým kolegům soudcům, že je běhu už puč. Mello přirovnává Brazílii k Německu v době, kdy se tam Hitler dostal k moci. Připomíná, že poté, co byl Hitler demokraticky zvolen podobným procentem hlasů jako Bolsonaro (ne většinou, ale agresivními a hlučnými třiceti procenty občanů) "neváhal demokracii zničit". Celso de Mello zdůraznil, že "bolsonaristé nenávidí demokracii" a usilují o to "vytvořit v Brazílii zavrženíhodnou vojenskou diktaturu". Soudce také podtrhl, že "je nutné bojovat proti tomuto dnešnímu pokusu zlikvidovat demokratický pořádek".

 

Zde je plný text jeho dopisu:

"Hadí vejce tak, jak se objevilo ve Výmarské republice (1919-1933), jak se zdá, se chystá objevit i v Brazílii! Musíme se postavit na odpor proti nynějšímu pokusu zlikvidovat demokratický pořádek. Musíme se vyhnout tomu, co se stalo ve Výmarské republice,  kdy Hitler, poté, co byl zvolen v lidovém hlasování podobnými procenty, se pak dostal 30. ledna 1933 k moci jako říšský kancléř a neváhal porušit a anulovat pokrokovou, demokratickou a inovativní výmarskou ústavu z 8. listopadu 1919 a vnutil Německu totalitní mocenský systém tím, že v březnu 1933 vydal zákon, který mu poskytl veškeré pravomoci vytvářet a schvalovat zákony bez zásahů německého parlamentu! Tento otevřený požadavek vojenské intervence, jak ji zamýšlí bolsonaristé a jejich autokratický předák, kteří pohrdají svobodou a nenávidí demokracii, s jejich novojazykem orwellovské inspirace, vytvořil prostředek, který není k ničemu jinému než k bezprostřednímu vytvoření zavrženíhodné, zoufalé vojenské diktatury."

Rozhodnutí, zda budou prezidentův syn a další jeho spojenci stíháni za provozování ilegální továrny na falešné informace, jíž se přezdívá Kabinet nenávisti (Gabinete do Ódio),k je právě na tomto soudci a lidé široce usuzují, že dnem Bolsonarova pokusu o puč bude onen den, kdy Mello odsoudí Bolsonarova syna Carlose za tento trestný čin. Bolsonaro vyhlásil, že zatčení jeho syna bude znamenat válku a že on sám takové rozhodnutí nepřijme, bez ohledu na jakékoliv důsledky. 

Foto: Jair Bolsonaro a jeho syn Carlos:

0
Vytisknout
7721

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2020