Tisíce zoufalých a naléhavých žádostí o pomoc od Afghánců britským úřadům zůstaly nepřečteny

29. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Britské ministerstvo zahraničí ignorovalo tisíce proseb od Afghánců o záchranu jejich života


Tisíce emailů adresovaných britskému ministerstvu zahraničí od poslanců a charitativních organizací, obsahujících informace o naléhavých případech Afgháců, které je nutno evakuovat z Kábulu, nikdo vůbec nepřečetl. Týká se to i případů, na něž upozornili britští ministři.

Historik Simon Schama: Absolutně srdcervoucí rozhovor v zaharničním vysílání BBC v pořadu Newshour. Afghánský tlumočník pro britskou armádu, nedokázal se dostat na letiště, on a jeho rodina byli brutálně zmláceni Talibánem, označeni za "otroky Británie". Má pocit, že se na něho všichni vykašlali a vzdal se naděje na život.



 17652

Vyrobil robotku, aby ukázal, jací jsou uprchlíci

28. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

Věnujeme Andreji Babišovi


Když Saidullah Karimi vstoupí do místnosti, modré Athéniny oči se rozsvítí. Když Karimi natáhne ruku, Athéna ji taky natáhne. Když Karimi zatne ruku v pěst, a pak ji otevře, Athéna udělá totéž.

Athéna není dítě ani domácí zvíře, ale robotka.

Karimi je afghánský uprchlík žijící v Athénách. Vyrobil tuto robotku úplně z odpadků, nebo, jak on raději říká, z "recyklovaných předmětů", které našel na ulici: vyhozené instalatérské trubky, kusy z vyřazené  tiskárny, motory a vysílače, které získal z rozbitých hraček s dálkovým ovládáním.

Rozhovor Britských listů 420. Jak se k problému Afghánistánu postavila Česká republika?

28. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Mise v Afghánistánu by ze své podstaty neměla být považována za zbytečnou, je-li touto podstatou snaha o kvalitativní společenský posun. Její průběh a zejména zakončení je ale zklamáním, říká bývalý velitel vojenských jednotek NATO Petr Pavel. Zároveň poukazuje na to, že situace v Afghánistánu bude nadále vysoce nestabilní, neboť to, co zcela podlomilo snahu o vytvoření národní identity, tedy primární etnická a klanová příslušnost, bude komplikovat situaci komukoliv. Táliban tak nemůže kalkulovat s přesvědčivou podporou mimo paštunské etnikum. Do vnitřních záležitostí budou nadále vehementně vstupovat regionální i globální mocnosti, zejména Pakistán, Irán a Čína, z nichž každá bude sledovat své zájmy. Petr Pavel také hodnotí jednání České republiky vůči afghánským spolupracovníkům jako politováníhodné, i přesto, že se nakonec podařilo část z nich dopravit na území ČR. Poukazuje na to, že se vše nemuselo odehrávat během zmatečných několika dní, na přípravu jejich výběru a přesunu v případě potřeby měla česká vláda 2 roky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. srpna 2021.

Spojené státy provedly útok dronem na "plánovače" atentátu

28. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

 
Spojené státy v sobotu realizovaly východně od letiště v Kábulu útok dronem na cíl Islámského státu. Zároveň varují, že letišti hrozí další atentáty.

Americké jednotky dohlížející na evakuaci byly nuceny těsněji bezpečnostně spolupracovat s Talibánem, ve snaze zabránit dalším sebevražedným atentátům. První z nich v pátek usmrtil desítky civilistů shromažďujících se u letiště a třináct amerických vojáků.

"Z počátečních informací vyplývá, že jsme cíl zasáhli. Nevíme o žádných civilních obětech," konstatovala americká armáda v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

27. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Divoký kapitalismus v ČR nebyl záležitostí 90. let. Proměnil se, ale trvá, říká v rozhovoru s Janem Čulíkem Albín Sybera. Vědci zjistili, že od divokého zvířete lze čekat víc empatie než od amerického prezidenta, píše Karel Dolejší. Američany vedená válka proti terorismu rozdmýchala ve světě džihádistickou hrozbu, poznamenává Daniel Veselý v souvislosti s islamistickým atentátem v Kábulu.  Česko je rozhlednový ráj, upozorňuje Soňa Svobodová. A Miloš Dokulil uvažuje nad připraveností české veřejnosti k volbám.

Rozhovor Britských listů 419. O žraločím principu podnikání v České republice

27. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Všichni vědí, že téměř milion občanů v České republice je postižen exekucemi. Jenže, jak se zdá, systém neterorizuje pouze chudé lidi, ale i podnikatele. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje Albín Sybera žraločí princip podnikání v České republice: některé banky a některé velké firmy se podle pana Sybery specializují na dlouhodobou strategii postupné likvidace podniků, zejména těch, které si vzaly úvěry, aby je potom v bankrotu mohly převzít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. srpna 2021.

 16478

Strach a zuřivost v Kábulu: Britové a Američané se vykašlali na tisíce lidí, jimž hrozí od Talibánu smrt

27. 8. 2021

čas čtení 2 minuty



- Tisíce lidí, kteří měli právo na evakuaci, byli ponecháni na pospas Talibánu

- Na britském velvyslanectví v Kábulu zůstaly rozházené štosy papíru se jmény, adresami a telefonáty Afghánců, kteří pracovali pro britskou armádu a pro britské úřady

- Při pátečním atentátu u kábulského letiště zahynulo 190 osob

Koronavirus: Varianta delta zdvojnásobuje riziko hospitalizace u neočkovaných a částečně očkovaných lidí

28. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Ve srovnání s dříve dominantní "britskou" variantou alfa zdvojnásobuje varianta delta riziko hospitalizace. Vyplývá to z nové studie, založené především na analýze neočkovaných či částečně očkovaných osob


Vědci vědí, že varianta delta, původně identifikovaná v Indii, je daleko nakažlivější než varianta alfa. Analýza, založená na datech shromážděných v Anglii, varuje, že ohniska nákazy varianty delta znovu vážně zatíží zdravotnictví, především v oblastech s nízkou vakcinací.

Vědci analyzovali zdravotnická data 43 338 případů v Anglii, registrovaných od 29. března do 23. května 2021. Jen 1,8 procent těchto nakažených osob bylo očkováno oběma dávkami, 24 procent nakažených bylo očkováno jednou dávkou a většina (74 procent) byli neočkovaní.

Vědci zjistili, že riziko hospitalizace s variantou delta bylo více než dvakrát větší než s variantou alfa (přesně 2,26 krát větší).

Nová studie potvrzuje závěry předchozích studií. I ve Skotsku jin8 studie zjistila, že pravděpodobnost hospitalizace s variantou delta je dvakrát vyšší než u varianty alfa.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 16518

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Riziko krevních chuchvalců je větší po nákaze covidem než po očkování

27. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou  Praha-západ (30,86 nákaz na 100 000 obyvatel), Praha (29,96), Praha-východ (23,29),  České Budějovice (22,38),  Písek (22,35) Semily (18, 97),  Jablonec nad Nisou (21,06). Ve čtvrtek 26.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 211 denních nákazV ČR do 26.8. zemřelo 30 399 lidí. V nemocnicích je 65 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 678 544 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 720 913 osob, i druhou dávkou  5 457 629 osob.

- Polovina pacientů hospitalizovaných na covid má příznaky covidu ještě o rok později, zjistila studie.

- Z analýzy 29 milionů lidí vyšlo najevo, že nebezpečí nákazy covidem je daleko vyšší než riziko očkování vakcínami AstraZeneca a Pfizer. Jde o analýzu 29 milionů občanů Anglie, která srovnávala dopad vakcín a nákazy covidem. Zkoumala počet hospitalizací či úmrtí na krevní chuchvalce a na další nemoci krve během 28 dní od pozitivního testu na koronavirus anebo od prvního očkování. Studie zjistila, že po očkování oběma vakcínami vzniká určité riziko krevních chorob. Jenže z dat vyplývá, že v důsledku nákazy bylo 934 nadbytečných případů trombocytopenie na 10 milionů nakažených osob a po očkování vakcínou AstraZeneca bylo jen 107 takových případů na 10 milionů osob. Co se týče ischemických infarktů, infekce covidem jich způsobila 1699 na 10 milionů osob, vakcína Pfizer jen 143 případů na 10 milionů. ZDE 

- Britští zdravotníci očekávají ostrý nárůst infekcí covidem během svátků, pondělí 30. srpna je v Británii volný den. Asi půl milionu lidí směřuje na hudební festivaly a do turistických center. Turistické okresy v jihozápadní Anglii Cornwall a Devon se už staly vážnými ohnisky nákazy, poté, co míra infekcí mezi teenagery se po festivalu Boardmasters zpětinásobila. I když očkovací program pomáhá potlačovat vyšší počty hospitalizací a úmrtí, činitelé varovali ve čtvrtek, že britské zdravotnictví v určitých oblastech čelí "bezprecedentnímu počtu pacientů" a že další nákazy by mohly narušit návrat žáků do škol příští týden. ZDE 

 17432

Kterak válka proti terorismu rozdmýchala globální džihádistickou hrozbu

27. 8. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

K sebevražednému útoku v Kábulu, který si vyžádal přes stovku lidských životů, se přihlásila afghánská odnož Daeše (ISIS-K). To znamená, že Talibán není pro Afghánistán největším nebezpečím. Ti, kdo se dnes podivují nad existencí afghánské frančízy Islámského státu/Daeše, by se měli seznámit s genezí americké války proti terorismu. Talibán vznikl v důsledku Američany, Pákistánci a Saúdy financovaného džihádistického odporu proti sovětské okupaci, zatímco Daeš je vedlejší produkt americké invaze do Iráku, jak výstižně poznamenal Barack Obama. Vytváření nepřátel a lokálních i globálních hrozeb nelze oddělit od přímých intervencí, akcí speciálních jednotek, kampaně dronů, vydržování represivních zkorumpovaných aparátů apod.

Biden teroristům: Za ten atentát zaplatíte

27. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Joe Biden varoval organizátory dvojího sebevražedného atentátu v Kábulu, který usmrtil 13 amerických vojáků a 72 afghánských civilistů: "My vás najdeme a donutíme, abyste za to zaplatili."


V nejtemnější den svého prezidentského úřadu odmítl Biden prodloužit lhůtu pro evakuaci amerických jednotek z Afghánistánu, která končí 31. srpnem, ale přislíbil, že bude evakuovat všechny Američany, kteří chtějí odejít.

Apel na OSN: Proboha, pomozte!

26. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Nargis Nehan, bývalá minstryně afghánské vlády, v slzách zapřísahá OSN, aby zasáhla do konfliktu v její zemi.

 
Nargis Nehan: Afghánistán je země, která je obětí náhradních válek už několik desítek let. A vidíme, že pod jménem Talibán, pod jménem džihád, a pod jménem Isis vedou různé země náhradní války. A dnes jsem tak zdrcená, že jim chci říct veřejně, Styďte se, že kvůli své vlastní politické strategii nám opakovaně ničíte život. Zabíjíte naše lidi a bezostyšně vedete dál tuto náhradní válku. Musíte s tím přestat. Všichni vědí, co kdo páchá.  Všichni vědí, že pod zástěrkou  těchto násilníků a teroristů vedou tuto válku státy. A oni to prostě nechtějí zastavit. Je to pro ně hanba.

Moderátor: Co může svět udělat? Co chcete, aby svět udělal?

Nargis Nehan: Měly by do toho vstoupit Spojené národy a měly by uspořádat krizovou schůzi o Afghánistánu. Měly by jasně jmenovat ty země, které vedou v Afghánistánu náhradní válku. A měly by jim v tom buď zabránit, anebo je naprosto zablokovat a uvalit na ně finanční sankce. Aby zastavili tuto katastrofu, která se odehrává v Afghánistánu.

Moderátor. Máte vůbec nějakou naději, že Spojené národy budou jednat? Zatím jsou děsivě zticha.

Nargis Nehan: To je pro nás velkým zklamáním. Že přišli a mysleli: Co je demokracie? Co jsou všeobecná lidská práva? Co jsou práva žen? Ale pak co je rovnost a co je spravedlnost? Ale dnes, když jde o to, aby jednali, vidíme, že mlčí, jak říkáte, naprosto strašlivě mlčí. A historie si to bude pamatovat. Historie to nezapomene. V roce 2002, když přišli a intervenovali v Afghánistánu, naším dojem bylo, že všichni dospěli k závěru, že Afghánistán jako celý národ strašlivě trpěl a že si zaslouží už oddech. Ale teď, po dvaceti letech vidíme, že ne, že k tomu závěru nedospěli. Namísto toho oni chtějí, abychom pokračovali. Chtějí vraždit naše lidi. Chtějí čekat a dívat se a vidět, co se děje. Tohle je trapas pro 21. století. Pro celý svět. To, co se děje v Afghánistánu, a vy neděláte dost na to, abyste tomu zabránili.
 

Afghánistán: Nejméně 60 civilistů a 12 amerických vojáků usmrceno při atentátu na letišti v Kábulu

26. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Aktualizace:

Afghánské ministerstvo zdravotnicví uvedlo, že nejméně 60 osob bylo usmrceno a 140 zraněno. Usmrceno bylo 12 amerických vojáků a dalších 15 bylo zraněno, konstatoval generál McKenzie. Dodal, že očekává, že útoky budou pokračovat a americká armáda podnikne kroky proti těm kdo nesou odpovědnost za dnešní atentáty. Útok provedla organizace známá jako Islámský stát provincie Chorasan. Teroristické útoky a úmrtí amerických vojáků na letišti v Kábulu jsou velkým problémem pro prezidenta Bidena. Odpovědnost za útoky na kábulském letišti přijal Islámský stát. 

* * *
Reuters: Příkop u letiště v Kábulu byl naplněn krví prosáklými mrtvolami, poté co byly při atentátech usmrceny desítky civilistů. Usmrcení 12 amerických vojáků to činí jedním z nejvražednějších incidentů za celých 20 let afghánské války.

U jedné ze vstupních bran na letiště v Kábulu došlo k velké explozi, pouhých několik hodin poté, co západní výzvědné služby varovaly před nebezpečím atentátů. Po výbuchu došlo ke střelbě. Útok potvrdil tiskový mluvčí Pentagonu John Kirby:

"Potvrzujeme, že došlo k explozi u kábulského letiště. Počty mrtvých a zraněných nejsou zatím jasné. Poskytneme další informace, jakmile budeme moci."



Pak Kirby potvrdil, že při výbychu u Abbey Gate na letišti v Kábulu zahynul dosud neznámý počet obětí.

Talibán uvedl, že nejméně 11 lidí, včetně cizinclů a dětí, bylo usmrceno, a mnoho stráží z Talibánu bylo zraněno, informuje Al Jazeera.

Americké velvyslanectví žádalo Američany, aby okamžitě opustili oblast u letiště, po výbuchu u Abbey Gate:
 

Asi 60 pacientů zraněných při útoku na letišti přišlo zatím do kábulského chirurgického střediska:


Podle předběžných zpráv bylo 13 lidí usmrceno a 50 zraněno. Většina obětí jsou ženy a děti. Bylo zraněno také asi 5 amerických vojáků.

K jednomu atentátu došlo u Abbey Gate, při vstupu na letiště, k druhému nedaleko hotelu Baron, kde se zpracovávaly žádosti Afghánců doufajících, že se dostanou do Británie. Atentáty zřejmě spáchala afghánská odnož Islámského státu. Oba atentáty provedli sebevražední atentátníci.


Rozhovor Britských listů 418. Biden odchodem z Afghánistánu znesvětil americké vojenské oběti

24. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Náhlým stažením amerických vojáků z Afghánistánu zradil prezident Joe Biden tamější obyvatelstvo, které vystavil teroru extremistů z Talibánu, konec konců stejně jako svět. Možná je Biden senilní, ale cožpak jsou senilní i vysocí činitelé amerického ministerstva zahraničí a obrany, že došlo k tak neuvěřitelné nekompetentnosti? Jan Čulík hovoří s umělcem a performerem Milanem Kohoutem, žijícím v americkém Bostonu, o tom, jak se k této katastrofě staví americká společnost a proč. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. srpna 2021.

 17648

Česko plné rozhleden

27. 8. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut

Foto: Jiří Štekl


Rozhlednový ráj

Ano, je to přesně tak. Česká republika je doslova a do písmene rozhlednovým rájem, neboť je plná rozhleden, z nichž se všem zájemcům naskýtají nádherné oku a duši lahodící výhledy do jejich okolních dálek. A když se tu také vysloví jméno známého cestovatele, cyklisty a kreslíře Jiřího Štekla pak již není co dodat, protože valná většina milovníků turistiky a těchto krásných výhledů ví, o kom je řeč. A ti, kteří ještě neví či netuší, tak těm je určen náš následující rozhovor.

Pane Štekl, jste autorem celkem sedmi známých a svými kresbami ojedinělých rozhlednových průvodců, z nichž namátkou vybírám: 333 výletů po rozhlednách Čech, Moravy a Slezska, Rozhlednovým rájem 62 + 3 nejnovější rozhledny České republiky atd.. Co vás přimělo začít se ve svých průvodcích věnovat právě tomuto tématu?

 16578

Jsme již naladěni k parlamentním volbám v ČR 2021?

27. 8. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

Samozřejmě že nám voličům k volbám (pokud mají demokratický „rámec“) vždy navíc přistupuje atmosféra tržiště. Spolu s chválou vlastních prodavačů a jejich produktů. Pochopitelně navíc s napětím, jaké vyzařuje z každého dostihově motivovaného závodiště. Doprovodně již s celou mnohdy nepřehlédnutelnou řadou tipů pro možné vítěze i ty poražené. Aniž je takto aspoň trochu určena kvalita a aspoň obecně předběžný respekt k očekávání toho, jak zvolené reprezentace přistoupí k řešení otázek, které v mezičase vyvstaly, a buďto nebyly řešeny nebo nedočkaly se uspokojivého řešení a přístup k nim zřejmě bude muset být revidován. Zpravidla nemalou pozornost vždy vzbudí ti, kteří dokážou publiku vsugerovat, že disponují spásonosným lékem na zjevné neduhy společnosti, na kterou se obracejí.

 16578

Jak se Petr Fiala z ODS mýlí...

27. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

„Tyto volby mají jedno zásadní téma. Jsou o tom, jestli ČR porazí populismus a extremismus, anebo odejde sama poražená,“ řekl šéf ODS Petr Fiala. (via Novinky.cz)

Ne, tyhle volby mají téma státní dluh, inflace, zbyteční mrtví, nedostatek bydlení, kde vezmeme na důchody, důstojný život seniorů, šance na dobrou práci pro mladé, peníze z NPO tak, aby vedly k rozvoji, podpora střední firem apod., píše Josef Šlerka.

Pokud bude témátem estli ČR porazí populismus a extremismus, tak odejde sama poražená.

It's the economy, stupid.

 17649

Kvíz: Znáte české rozhledny?

27. 8. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty

Foto Jiří Štekl, spoluautor kvízu


1/ Tato třináctimetrová dřevěná rozhledna nazývající se Kupa byla postavena v roce 2009 na kraji obce Jestřebnice v Jihočeském kraji. Z jejího zastřešeného kruhového výhledu můžete za dobré viditelnosti spatřit pás Šumavy s dominantním Boubínem a také Kleť. Uhodnete, v jaké výšce se tento zastřešený kruhový výhled nachází?


a) 5 metrů

b) 8 metrů

c) 10 metrů

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Není přijatelné, aby Ivana Šťastná psala rasistické články a Parlamentní listy je publikovaly. V normálních zemích je to trestný čin

27. 8. 2021

čas čtení 6 minut

Otevřený dopis sociálního pracovníka Pavla Velemana k opakovaným vyjádřením se k sociální problematice vedoucí odboru sociálních věcí Magistrátu města Ústí nad Labem, paní Ing. Ivany Šťastné, zejména reakce na její článek v Parlamentních listech ze dne 25. 8. 2021 - „29 let nemaká. A desítky takových.“ Občané, dívejte se, na co platíte daně.

Můj oblíbený spisovatel, již zesnulý Ludvík Vaculík vždy razil heslo, že dlouhou dobu čeká, než reaguje a jelikož se většinou dočká od mnohdy povolanějších a odborně a jazykově zdatnějších lidí adekvátní reakce, je rád, že to nemusí psát on.

Leč žádný vedoucí sociálních odborů, žádná asociace sociálních pracovníků, o MPSV ani nemluvě na tuto dlouhodobou mediální smršť výše zmiňované dámy nereaguje. Takže musí reagovat „obyčejný“ referent sociální práce na Praze 10.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tisková zpráva:

Vytěsnění akcionáři z dob kuponové privatizace mají poslední šanci přihlásit se o své nároky za více než miliardu korun. Klíčové promlčecí lhůty vyprší už letos na podzim

27. 8. 2021

čas čtení 5 minut

Nejméně o stovky milionů korun přijdou lidé, kteří se do letošního podzimu nepřihlásí o svoje nároky spojené s vlastnictvím akcií společností Česká spořitelna a Unipetrol. Ukazují to odhady představitelů služby Zapomenuté miliardy, která pomáhá lidem nalézt a zpeněžit dávno zapomenuté akcie získané v rámci kuponové privatizace 90. let. Od svého spuštění před dvěma měsíci už služba pomohla desítkám tisíc Čechů najít majetek za více než 300 milionů korun.

Tisková zpráva:

Územní řízení pro dálnici D5510 u Bzence bylo zastaveno

27. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Stavební úřad v Bzenci dne 11. srpna 2021 na žádost Ředitelství silnic a dálnice ČR zastavil územní řízení pro dálnici D5510 Bzenec – Bzenec Přívoz délky 3,2 km. Investorovi se totiž ani po více než třinácti letech od podání žádosti v červnu 2008 nepodařilo vypracovat takové řešení průchodu dálnice přes ptačí oblast, které by zajistilo i ochranu dotčených pěti druhů ptáků.

 17611

Kábulskému letišti hrozí bezprostřední teroristický útok

26. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 
Evropské státy vydaly vážné varování ohledně posledních dní masivního odvozu lidí z Afghánistánu, ovládaného Talibánem. Existují "důvěryhodné zprávy" o "bezprostředním útoku" na letiště v Kábulu.

Francie uvádí, že zastaví evakuace v pátek, Dánsko informovalo, že jeho poslední let už z Kábulu odletěl. Hrozí nebezpečí od Islámského státu, jehož řady byly posíleny, protože Talibán propustil jeho příslušníky, vězněné v Afghánistánu. Už nyní používají z Kábulu při odletu vojenská dopravní letadla  světlice, aby znemožnily útoky raketami země-vzduch.

Před letištěm i nadále zůstávají v chaosu obrovské davy.

David Miliband, generální ředitel humanitární organizace International Rescue Committee, uvedl, že mnoho Afghánců se obává, že odchod vojsk bude znamenat, že Talibán nedovolí humanitárním pracovníkům pomáhat milionům lidí, kteří to potřebují.

Afghánského novináře zmlátil Talibán a odebral mu kamery, technické zařízení a osobní mobilní telefon:

 
Podrobnosti v angličtině ZDE  

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Britský expert varuje, že velká shromáždění vyvolají vlny nákazy

26. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

- Rozšíření varianty delta znamená, že očkování zřejmě nebude oním kouzelným prostředkem proti pandemii, v který mnoho vlád doufalo, konstatuje nová zpráva z Economist Intelligence Unit. Instituce apelovala na vedoucí politiky, aby vypracovali novou dlouhodobou strategii proti covidu.

- Británie ve středu zaznamenala dalších 35 847 denních nákaz a dalších 149 denních mrtvých. Celkem v Británii na covid zemřelo 132 003 osob,avšak státní britský statistický úřad registruje 156 000 úmrtí, kde je covid zmíněn na úmrtním listě. Počet umírajících ve věku od padesát let mírně stoupá, nyní je jich 7 procent. Vládní epidemiologický poradce Ravindra Gupta  varoval, že povolení velkých shromáždění povede "k podstatnému nárůstu" počtu infekcí. Na jednom shromáždění v Cornwallu se nedávno nakazilo 5000 osob.

Ztrestat Talibán, či nikoliv aneb Jak co nejvíce pomoci ohroženým Afgháncům?

26. 8. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ve svých předchozích textech na afghánské téma jsem poukázal na genezi americké intervence v Afghánistánu, která v různé podobě trvala 42 let - a jejíž intenzita sytila talibánský odpor proti okupačním vojskům, a nastínil jsem, jak bychom se z afghánského debaklu mohli poučit. Nyní je nejdůležitější ohroženým Afgháncům co nejvíce pomoci – a to právě v době, kdy zemi hrozí politická nestabilita, ekonomická krize a zničující sucho, jak varuje OSN. Jenže jak to provést, abychom opět nenakráčeli do pasti svých předešlých selhání a chyb?

30778

Šílení Islanďani zřejmě podlehli náboženství o desítkách pohlaví

26. 8. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Je to hrůza, slušný člověk zažívá pekelná muka tlaku multikulturalismu, jehož zákeřnost je nekonečná. Když už zkousnete duhovou ulici v centru Reykjavíku, vedoucí přímo ke katedrále Hallgrímskirkja a vyrazíte do rurálních oblastí ostrova, zaútočí na vás ideologie posedlá právem na nesmyslnost zcela nečekaně ze střechy hospodářského stavení na samotě západních fjordů, nebo ze slepičího kurníku. Jakoby ani drůbež nemohla zažívat klid normality, jakoby se multikulturalismus snažil i přírodě vnutit svou zhoubnou ideologii popírající fakt, že samec je samcem a samice samicí. Ano, Island se nepochybně zbláznil, a je to už pěkných pár let: v roce 2009 se Jóhanna Sigurðardóttir stala první otevřeně homosexuální šéfkou vlády v soudobé světové historie. Tato dekadence a potlačování normality si pochopitelně vybírá svou daň. Společnost na Islandu je totiž nechutně zdravá, bezpečná a z hlediska úrovně demokracie politicky vysoce gramotná.

Rozhovor Britských listů 417. Dvacet čtverečních km u Břeclavi, kde hrozí smrt

20. 8. 2021

čas čtení 1 minuta


 
"Pokud tam někdo bude stát jednou nohou ve vodě a jednou nohou na břehu, tak ho to zabije. Pokud bude někdo pracovat v tom skleniku, tak ho to zabije taky. Pokud to bude stožár blízko toho skleníku, tak ho to zabije. Já v tom dělám dvacet let a mně chodí ty mrtvoly, výbuchy a požáry na stůl pořád."

Mezinárodní odborník na vysokonapěťovou energetiku ing. Oldřich Maděra varuje v tomto Rozhovoru Britských listů, že náhradní vysokonapěťové elektrické vedení, postavené nedaleko Břeclavi po nedávné spoušti způsobené tornádem, neodpovídá českým technickým normám a na prostoru dvaceti čtverečních kilometrů jihozápadně od Břeclavi ohrožuje lidi smrtí. Je to velmi závažná věc. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. srpna 2021.

K tomu:

 17579

Výzva společnosti ČEPS: Zveřejněte revizní zprávu o náhradní přenosové soustavě u Břeclavi

21. 8. 2021

čas čtení 5 minut

Tisková mluvčí společnosti ČEPS, která má v ČR odpovědnost za stavbu a správu elektrického vedení velmi vysokého napětí, odmítla varovné, věcné informace ing. Maděry, že náhradní přenosová soustava, postavená u Břeclavi po červnovém tornádu, je potenciálně životu nebezpečná a porušuje českou technickou normu ČSN EN 50341-1.

Tisková mluvčí společnosti ČEPS Hana Klímová píše, že
- zmíněná náhradní přenosová soustava normu ČSN EN 50341-1 plně dodržuje
- byla provedena revize stavby
- za dvacet let se nikomu nic nestalo.

Požaduje, aby Rozhovor Britských listů s ing. Maděrou o této problematice byl z Britských listů odstraněn.

Paní tisková mluvčí neuvedla žádné údaje, potvrzující, že zmíněná přenosová soustava dodržuje zmíněnou normu. Revizní zprávu nezveřejnila.

Šéfredaktor Britských listů jí odpověděl:

Vážená paní Klímová,

samozřejmě velmi rádi zveřejníme podrobné technické vysvětlení ČEPSu, jak náhradní přenosová soustava u Břeclavi splňuje českou technickou normu ČSN EN 50341-1. Nestačí jen říci, že ji splňuje. Analýza Ing. Maděry, autora více než  450 mezinárodních projektů nn, vn, vvn a zvn do napětí až 750 kV a výkonu až 6 000 MW, který pracoval přímo pro cca 25 přenosových a distribučních společností v 15 státech světa, věcně dokazuje opak.

http://blisty.cz/video/Madera5.pdf

Uznáte, že bezpečnost občanů České republiky je prioritní.

Děkujeme

Jan Čulík

Doufáme, že společnost ČEPS poskytne podrobné a věcné informace, které přesvědčivě vyvrátí věcnou kritiku ing. Maděry a dokáže, že jeho trestní oznámení je bezpodstatné.

Ing. Oldřich Maděra na dopis tiskové mluvčí ČEPSU reaguje takto:


 17636

Plynařské objekty v problematické oblasti náhradního vedení velmi vysokého napětí u Břeclavi

22. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Jak jsme informovali, jeden informovaný čtenář z profese nás upozornil, že problematickou oblastí u Břeclavi, kde bylo postaveno po červnovém tornádu náhradní elektrické vedení velmi vysokého napětí, prochází plynovod a je tam plynová tlaková stanice.

K tomu nám napsal Ing. Oldřich Maděra:

Dobrý den pane Čulíku,

díky za zprávu. Díval jsem se před odesláním článku na několik plynařských objektů okolo a zvažoval jsem, jestli je uvést nebo ne. Nechtěl jsem dělat paniku, navíc té problematice nerozumím, tak jsem je neuvedl. Celá oblast je poseta starými nebo novými plynovými vrty. Asi je to plyn, protože nafta vypadá jinak. Vytěžené vrty se používají jako podzemní zásobníky. V místě je asi velký podzemní zásobník plynu. Ty jednotlivé zásobníky sice asi jen velmi mírně, ale přesto unikají. V tom případě je to opravu pikantní, jak uvedl čtenář. Dělal jsem několik let pro rafinerie, tak vím, co to jsou nekontrolovatelné úniky plynů.

Ta velká trubka z kompresorové stanice Transgas prochází  velmi pravděpodobně tou rudou oblastí.

Vpravo nahoře je Zásobník plynu Transgas. Vlevo nahoře je kompresorová stanice Břeclav. Mezi nimi a množstvím vrtů jsou nataženy velmi pravděpodobně dlouhé kovové trubky. V okamžiku poruchy vznikne silné elektrické potenciálové pole v místě poruchy. Vše kovové může zavléct tyto vysoké potenciály daleko od místa poruchy. Plynové trubky jsou většinou na povrchu izolovány asfaltovým povlakem. Nicméně v místě čerpadel, měření atd. mohou být doteky kovu s půdou. O to je to horší.

Je velmi těžké říci, co to udělá. Nejsem expert na plyn, proto jsem to neuvedl. Možná se teď ale plynaři chytají za hlavu. Spíše asi půjde o jejich měření, regulaci a servopohony. To vše by mohlo být poškozeno. Nechám to na nich. Mou mapu s vyznačenými oblastmi mají. Má ji i Policie ČR, tak ať ji použijí. Já jsem ochoten spolupracovat, ale jen na přímou výzvu někoho z ohrožených.

Přeji příjemné odpoledne.

 17629

Problematickou oblastí provizorního vysokonapěťového vedení u Břeclavi vede plynovod

22. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

Prosím necitujte a nejmenujte mne, pssst, koušu do rukou, které mě krmí..., piše jeden čtenář.


Jedna čerstvá mapka na Vašem webu mi připomněla "kompresní stanici
Břeclav":


https://mapy.cz/zakladni?x=16.9385258&y=48.7808305&z=16

Ono se nakonec asi technicky nic moc neděje, protože taková nekonečná
ocelová roura v zemi představuje hodně dobré uzemnění a jiskrovou
bezpečnost v EX zónách uvnitř objektů jim to na tu dálku snad
nenaruší.
A ostatně jim tam přece nedávno poblíž jedno vedení VVN
spadlo, tornádo proběhlo, a nevím že by byl nějaký problém.

Ale uznejte, že je to vtipné:


ohrožená oblast podle ing. Maděry:



plynová kompresní stanice Břeclav, vlevo nahoře, jižně od železniční tratě, v modré zóně ohrožené oblasti:







Vládnout si sami za okupace

24. 8. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Včera poslanec Koten (SPD) v pořadu Pro a proti na ČRo Plus pořádně míchal pojmy jako „okupace“ a „vládnout si sami“. Afghánci si pod Tálibánem vládnou sami, protože nejsou okupováni. A když je někdo okupován, tak si nemůže vládnout sám.

Myslíte, že když Američani okupovali Bavorsko nebo Japonsko v roce 1945, že tím snížili možnosti Bavorů nebo Japonců „vládnout si sami“? To se to „vládlo sami“ za Hitlera nebo válečného režimu v Japonsku! Ono se totiž může stát, že okupant přináší své hodnoty. Tak nacisté přinesli své hodnoty v roce 1938-39, tak Sověti přinesli své hodnoty v roce 1945 i 1968 – a tak také Američané přinesli své hodnoty do západního Německa v roce 1945.

 17643

Nejlepší režisér

26. 8. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 17 minut

Jméno česko-amerického režiséra, scenáristy, herce a držitele dvou Oscarů, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA za nejlepší režii Miloše Formana zní filmovým světem neustále. Díky jeho nezapomenutelným filmům je stále o čem mluvit a přemýšlet. Jan Lukeš se cestou slavného režiséra zabývá ve své nové knize Miloš Forman v kostce (vydala Academia).

Pane Lukeši, vaše kniha je úvahou na téma Formanovy cesty na světové výsluní za přechodu mezi dvěma systémy společenskými i produkčními. Kdy a jak se vlastně zrodil váš nápad na vytvoření této knihy-úvahy?

Rozhovor Britských listů 416. Proč tolik lidí v ČR věří v politické spasitele?

17. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu se blíží podzimní volby. Jaká je dnes v ČR politická situace a kdo vyhraje? O tom hovoří s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. srpna 2021.


 17644

Holubice

26. 8. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty

Tak se jmenuje stejnojmenný film, známého filmového režiséra Františka Vláčila (1924-1999), jímž v roce 1960 debutoval na pražském Barrandově, a s nímž se současně zařadil mezi nejpozoruhodnější filmové tvůrce československé nové vlny 60. let 20.století. A právě jedno z nejuznávanějších českých nakladatelství Camera Obscura vydalo monografii zasvěcenou tomuto filmaři pod názvem František Vláčil: Život a dílo. Jejím autorem je Petr Gajdošík.

Pane Gajdošíku, jak dlouho ve vás zrála myšlenka vytvořit monografii o tomto výjimečném a všemi múzami políbeném filmovém tvůrci?

 16447

V Británii nyní umírá 100 lidí denně na covid. Jak jsou ta úmrtí rozložena věkově?

25. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

- Ve srovnání s dobou, kdy nebyly vakcíny k dispozici, umírá nyní jen asi 7 procent lidí

- Stále umírá více mužů než žen

- Protože jsou starší generace proočkovány, umírá dnes daleko více mladých lidí než v předchozích vlnách

- I kdyby byla celá populace očkována, stále bude určité množství lidí na covid umírat. To neznamená, že vakcíny nejsou dramaticky účinné pro zabránění těžkého průběhu covidu a úmrtí na covid

Jak se na Slovensku zbavili Mečiara?

24. 8. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Situace byla v lecčems podobná. Mečiar si dokonale získal srdce především starších občanů a občanek země. Snímky tzv. "babek demokratek", paní v šátcích, které chodily na každý jeho meeting a k hrudi tiskly jeho fotografii jsou s námi stále; v rozhovorech říkaly "Náš Vladko, keby som mala takého syna ako je on...". Situace se jevila dosti beznadějně.

Rozhovor Britských listů 415. Jak je Česko zaseklé v osmdesátkách

13. 8. 2021

čas čtení 1 minuta


Po revoluci r. 1989 převzala v Československu moc skupina třicátníků, které formovala zkušenost husákovského socialismu z osmdesátých let. Tito lidé dodneška, dnes jsou to šedesátníci, určují politický a ekonomický směr dnešní České republiky. Politika a ekonomika jsou v ČR provázány, respektive politikové dělají, co chtějí oligarchové. Je to dobře nebo špatně? O tom mluví dnešním Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. srpna 2021.



 16447

Britští výzkumníci zaznamenali pokles imunity u plně očkovaných osob

25. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Praha (27, 56  nákaz na 100 000 obyvatel), Praha-východ (26,46, Praha-západ (27,58), České Budějovice (25,43), Semily (23,03), Jablonec nad Nisou (21,06)). V úterý 24.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 250 denních nákaz, od včerejška je to nárůst o 44 osobV ČR do 24.8. zemřelo 30 387 lidí, od včerejška je to nárůst o dva mrtvé. V nemocnicích je 64 osob, od včerejška je to nárůst o 6 hospitalizovaných.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 678 083 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 707 235 osob, i druhou dávkou  5 406 973 osob.

- Ochrana, kterou poskytuje očkování dvěma dávkami vakcín Pfizer/BioNTech a Oxford/AstraZeneca začíná po půl roce klesat. Vakcína firmy Pfizer je z 88 procent účinná pro zabránění covidu měsíc po druhé dávce. Po pěti až šesti měsících její účinnost klesla na 74 procent. Vakcína AstraZeneca poskytuje jeden měsíc po druhé dávce  77 procentní ochranu proti infekci. Po čtyřech až pěti měsících ochrana klesla na 67 procent. Tato analýza zkoumala 1,2 milion testů a účastníků. Analýza v reálném světě by zaznamenala menší ochranu než klinické testy, a vakcíny nebyly testovány na nyní dominantní variantu delta. Profesor Tim Spector, hlavní výzkumník této studie, konstatoval: "Podle moho názoru by mohlo při nejhorším pravděpodobném scénáři dojít k tomu, že u starých lidí a u zdravotníků poklesne letos v zimě ochrana pod 50 procent. To může znamenat zvýšení počet hospitalizací a úmrtí."

- Nové denní nákazy v Izraeli se přibližují rekordním počtům, navzdory tamější úspěšné očkovací kampani. Varianta delta se šíří i mezi očkovanými osobami.

Rozhovor Britských listů 414. Jak se změnila revoluce z roku 1989 tak, aby to vyhovovalo politice

10. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive byla svědkem toho, jak v roce 1990 hovořila Monika Pajerová, že během listopadové revoluce r. 1989 byla v ní jen velmi podružnou osobou, prostě jen překladatelkou. Minuly roky a v nynější interpretaci je Monika Pajerová ústřední hrdinkou listopadové revoluce. Jak se to děje a co je příčinou těchto změn interpretace historických událostí? O tom hovoří v dnešním Rozhovoru Britských listů s Muriel Blaive Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 10. srpna 2021.

 16447

Střípky z covidů - Část 5

23. 8. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Česko, volby blízko

Mám takové tušení, že se opět po roce dočkáme skvostného breptu o těch, co měli přijít a nepřišli v čase pravém. Upouštíme páru všem nařízením, očkování hasne na úbytě, principál točí zmrzlinu s příchutí kříí. – žo. – voů, a Vojtěch je prostě Vojtěch. Vedou se učené spory o protilátkách, které ovšem rozumnou mez snad ani samy neznají. Rozhodnutí bude zbude na premiérovi, co vědce rozsoudí. Má na to, jak ukázal loni v létě. Stejně tak rozhodne, zdali nebo nezdali bude třetí posilující dávka a pro koho. Koukám, že vláda moudrých už o protilátkách rozhodla. Negativně. Spolek skeptiků rozdal ocenění za covidové perly. Některé vědce a učence nám svět může závidět. Takový rektor Zima nebo pan Beran mají na svém kontě už nejeden covidový zářez až covidovou pecku. Pochopitelně úrovně světové.

Rozhovor Britských listů 413. V ČR jsou konspirační teorie normalizovány jako přijatelné

6. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Nadační fond nezávislé žurnalistiky vydal zprávu o studii digitálního zpravodajství v roce 2020, ze kterého vyplývá, jaký dopad mají dezinformace o covidu, o protikoronavirových opatřeních a o očkování na českou veřejnost. Bohumil Kartous o tom hovoří s Josefem Šlerkou donedávna ředitelem tohoto Nadačního fondu. "Máme v ČR asi 15 procent lidí, kteří věří těm opravdu takovým echt konspiračním teoriím, říká Josef Šlerka." Co to znamená pro politiku v České republice? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. srpna 2021.




 17248

Babiš směřuje opět k triumfu ve volbách do Sněmovny

23. 8. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jsem rád, že se zase po prázdninové pauze rozjely Otázky V. Moravce. Výsledky nového průzkumu preferencí politických uskupení jsem ale nečekal. Prázdninová čísla totiž mohou být zavádějící. Ale vezměme je vážně. Hnutí Ano po odeznění epidemie míří opět ke 30% - dnes to je 27,5%. Měřeno ziskem obou opozičních koalic (obě 21%) je to jasné vítězství.

 17542

"Globální Británie" Borise Johnsona odhalena jako bezmocná země bez přátel

23. 8. 2021

čas čtení 8 minut

Už si Británie nemůže nalhávat, že má "mimořádně blízké přátelství" se Spojenými státy - a mosty do Evropy jsme spálili, píše Andrew Rawnsley

Čína a Rusko budou povzbuzeny ve svém přesvědčení, že Západ nemá odvahu ani rozhodnost úspěšně hájit liberální hodnoty anebo se vydat na pomoc lidem v ohrožení


Když šlo o schopnost Borise Johnsona přesvědčit Joea Bidena, aby neodcházel z Afghánistánu, byla chabější než schopnost prezidentova psa. O stažení zbytku vojsk NATO z Afghánistánu rozhodl náhle a jednostranně Washington. Britští ministři soukromě přiznávají nejen, že byli zaskočeni nepředpokládaným náhlým vítězstvím Talibánu, ale dostali se do situace, kdy prostě jen museli hádat, co asi Washginton udělá teď. Nikdo se s nimi nebavil,

Talibán umí vybírat daně, neumí řídit stát ani stimulovat ekonomiku. Neumí stavět nemocnice

23. 8. 2021

čas čtení 6 minut

Moderátor rozhlasu BBC: Zoufalé scény, jichž jsme svědky na letišti v Kábulu, jsou všechno důsledkem strachu. Strachu, co by  mohla znamenat vláda Talibánu pro ženy, pro ty osoby, které přímo pomáhaly západním úřadům, pro všechny ty občany, kteří přijali svobody, které západní státy pomáhaly do Afghánistánu zavést. Takže jaký stát Talibán vytvoří? Organizovat povstání není totéž jako řídit zemi. Jak bude vláda strukturována, jak bude financována? Mnoho bojovníků Talibánu se ani ještě nenarodilo, když byl tento režim v roce 2001 svržen. Takže jak bude vypadat jeho nová inkarnace?  Vanda Felbab-Brown je expertka na Afghánistán v Brookings Institutu ve Washingtonu, D.C.:

 17432

Měli bychom najít odvahu přiznat, že se bojíme

23. 8. 2021

čas čtení 5 minut

Když moc vzkvétá z utajovaného strachu, statečnost znamená přiznat „bojím se“
 

Přiznat, že se bojím, je podvratným činem v kulturách, které vyžadují nadšenou kolaboraci s režimem

O Havlově zelináři po více než čtyřiceti letech
 

Většina z nás není odvážná. V ulicích Kábulu bychom neprotestovali, před  ozbrojenými a triumfálními náboženskými reakcionáři, kteří by na nás mířili svými zbraněmi.  Sotva říkám něco objevného, když tvrdím, že nás strach nutí sklopit hlavu a přizpůsobit se, píše Nick Cohen.  Ale to, jak konformujeme, je velmi důležité. Utlačitelské režimy, organizace a politické kultury trvají na tom, abychom předstírali, že je nadšeně podporujeme. Někdy je nejodvážnějším způsobem jak s nimi bojovat jednoduše přiznat, že se bojíme.

Polsko zachází brutálně s afghánskými uprchlíky

22. 8. 2021

čas čtení 5 minut

 
Afghánci na polských hranicích nedostali lékařskou pomoc. Uniforma novinářům: „Nedoporučuji zde fotit“



Na polsko-běloruské hranici probíhá humanitární krize, píše polský server Oko.press. 32 Afghánců, včetně nejméně 5 žen, již několik dní čeká pod širým nebem mezi ozbrojenými službami obou zemí, poblíž vesnice Grzybowszyzna. Předtím tam byly také malé děti, ale jejich opatrovníci se mohli stáhnout na východ.

    "Víme, že mají zdravotní problémy, potřebují pomoc." Říkali, že je zbili pažbami,“ sdělil serveru OKO.press Tadeusz Kolodziej, právník z Nadace spásy.

Podivná aliance USA a Talibánu: Západ se vykašle na desetitisíce Afghánců, jejichž život je ohrožen

25. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Odpovědnost Ameriky za ty v Afghánistánu, kdo by se octli v nebezpečí, kdyby Amerika odešla? Joe Biden: "Fuck that! (Hovno!), o to se starat nemusíme. Udělali jsme to ve Vietnamu a Nixonovi a Kissingerovi to prošlo."   

Britská evakuace osob z Kábulu má skončit "během 24-36 hodin", což potenciálně znamená, že nebude možno evakuovat desetitisíce Afghánců, kteří spolupracovali se západními armádami a institucemi a jsou nyní ohroženi smrtí. Stále sebevědomější Talibán nyní zakázal Afgháncům cestovat na kábulské letiště.

Americký prezident Joe Biden odmítl na virtuálním jednání skupiny G7 prosby Británie, aby byl humanitární letecký most prodloužen za datum 31. srpna. Úterní britské Channel 4 News to v úvodu nazvaly "podivnou aliancí mezi Bidenem a Talibánem".

Cenou lidové auto

23. 8. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Motám se kolem toho tématu už dlouho a tu a tam mi to někdo, dokonce i blízký, omlátí o čumák s tím, že je to holý nesmysl! Že jsou tu přece striktní emisní nařízení EU, drahé a čím dál dražší materiály, relativně drahá práce, německá cenotvorba atp. Jenomže ono je to o úhlu pohledu. Buď vyrábím auta a jako úlitbu těm chudším zákazníkům z těch bohatých vyrobím, aby se neřeklo i nějaký mírně levnější základní model (odborně „entry-model“, viz třeba Fabia ve Škodovce), nebo se mimo jiné zaměřím i na vývoj co nejlevnějšího „ještě-auta“ pro skutečně chudé. Já se snažím dlouhodobě zdvíhat druhou variantu. Zdá se ale, že je to některým lidem nevysvětlitelné.


Britský poslanec o Afghánistánu: Udělali jsme celou řadu školáckých chyb

23. 8. 2021

čas čtení 6 minut

Moderátorka: Hovořila jsem s britským konzervativním poslancem Tobiasem Ellwoodem. Je to předseda britského parlamentního výboru pro obranu a také bývalý armádní důstojník. Zeptala jsem se ho, co se mělo při stahování západních vojsk udělat jinak.

Tobias Ellwood: Vůbec se s námi předem nejednalo. Spojené státy se rozhodly stáhnout svou armádu nejprve z letiště v Bagramu, to byla první chyba, pak se rozhodli evakuovat civilisty až po odchodu armády. Bylo by bývalo lepší to udělat obráceně. A pak existuje širší otázka, proč odtamtud vůbec odcházíme. A já si myslím, že pro mnoho britských poslanců, když uvažuji o parlamentní debatě minulý týden, myslím, že to je pro Západ ostudná situace. Uvědomujeme si, že jsme nyní oslabená síla. Zdá se, že jsme méně schopni postavit se rychle se měnícímu světu kolem nás.



Moderátorka: Jak dlouho by bývala ale americká a britská vojska podle vás tam měla zůstat? Byla tam téměř dvacet let!

Tony Blair o Afghánistánu: Americkou politiku nelze dělat na základě imbecilního sloganu

23. 8. 2021

čas čtení 6 minut

Tony Blair označil americké rozhodnutí za poslušnost "imbecilnímu" americkému sloganu

"Rozhodnutí realizovat nějakou politiku nemůže být založeno na sloganu"

Moderátor: Tony Blair učinil rozhodnutí, aby se britská armáda r. 2001 přidala k americkému úsilí svrhnout Talibán v Afghánistánu. V neděli Tony Blair označil stažení amerických vojsk a opuštění Afghánistánu jako "tragické, nebezpečné, zbytečné a ne v zájmu Afghánistánu ani Británie. Tony Blair označil americké rozhodnutí za poslušnost "imbecilnímu americkému sloganu" o tom, že je nutno "ukončit nekonečné války". To je heslo, které používá nynější americký prezident Joe Biden. Po dvaceti letech, desetitisících mrtvých a bilionech vydaných dolarů, Tony Blair dostal v neděli otázku, zda kdy lituje, že se rozhodl vyslat vojska do Afghánistánu.

 16478

Po Afghánistánu pax americana skončil. A bylo načase

22. 8. 2021

čas čtení 5 minut

 

Chaos, který v Afghánistánu vyvolal Biden, znamená, že na něho Evropa už nemůže spoléhat, argumentuje Simon Tisdall


Severní Atlantický oceán se minulý týden podstatnou měrou rozšířil. Čím více se Joe Biden snažil obviňovat jiné z chaosu v Afghánistánu, tím větší vznikla propast mezi Amerikou a jejími evropskými spojenci. Tento americký prezident, který káže, jak důležitý je multilateralismus, přesto jednal čistě na vlastní pěst a během jen několika týdnů ohrozil západní alianci daleko více, než kdy ji jak svým chvástavým povykem ohrozil Donald Trump.

Tisková zpráva:

Europoslankyně Gregorová: Klíčová teď bude humanitární pomoc v Afghánistánu

25. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová souhlasí se zvýšením částky Evropské unie vyčleněné na humanitární pomoc v Afghánistánu. Ta by měla být tak vyšší než současných v přepočtu 1,5 miliardy korun. Podle europoslankyně je humanitární pomoc důležitá a nutná je také pomoc všem našim spolupracovníkům, stejně jako spolupracovníkům Evropské unie. Právě těm totiž jinak hrozí smrt.

Tisková zpráva:

Sportovní kroužky jsou pro děti ideální, neměly by ale vytlačit přirozený pohyb

25. 8. 2021

čas čtení 5 minut

Více než pětina školáků na druhém stupni základních škol má nadváhu nebo trpí obezitou. Z jejich života se vytratil pohyb. Pravidelný sport mají podle studií dvě třetiny českých teenagerů. Problémem jsou ale aktivity mimo organizované kroužky. Obyčejnou chůzi, běh nebo lezení po stromech většina dnešních dětí příliš nezná.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
46801