Brexitéři vrací Tuskovi úder poté, co prohlásil, že je pro ně vyhrazeno zvláštní místo v pekle

6. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Předseda Evropské rady Donald Tusk po dnešním jednání s irským premiérem Leo Varadkarem uvedl: „Přemýšlím o tom, jak vypadá zvláštní místo vyhrazené v pekle pro ty, kdo prosazovali brexit bez byť jen náznaku plánu, jak to bezpečně zařídit.“ Totéž prohlášení pak zveřejnil na svém twitterovém účtu.



Reakce rozzuřených brexitérů na sebe nenechaly dlouho čekat.

Peter Bone v Dolní sněmovně Tuskův komentář označil za „naprosto šokující urážku“ a dodal, že si nevzpomíná, že by nějaký prezident takto urazil členy Dolní sněmovny, vlády a britské občany.

Ministr vnitra Sajid Javid Tuskův tweet považuje za nepřijatelný.

Poslankyně strany DUP Sammy Wilsonová na Twitteru napsala stanovisko, v němž Tuska označila za prohnaného euromaniaka.

Bývalý lídr strany UKIP Nigel Farage, který plánuje zahájení nové probrexitové kampaně, na Twitter napsal, že po brexitu bude Velká Británie svobodná a bez arogantních tyranů, jako je Donald Tusk, a to je rajská hudba pro jeho uši.

Labouristická poslankyně a stoupenkyně brexitu Kate Hoey uvedla, že Tuskovo prohlášení názorně ukazuje, proč nemůže Velká Británie setrvat v hluboce nedemokratické EU – kvůli antidemokratickým politikům, jako je Tusk.

Guy Verhofstadt, činitel Evropského parlamentu, k Tuskovu tweetu připsal, že by Lucifer nad brexitéry spráskl ruce. Vzhledem k tomu, jak děsivě rozhádali Britanii, by rozdělili peklo!

Trumpova Zpráva o stavu Unie: V konfliktním projevu zaútočil na demokraty a na Muellera

6. 2. 2019

čas čtení 3 minuty


Ve své Zprávě o stavu Unie vydal Donald Trump ostrá varování demokratům, že "absurdní politicky zaujaté vyšetřování" poškodí hospodářský pokrok USA. Tyto jeho výroky byly v konfliktu s jeho apely na jednotu, které pronesl ve své první Zprávě o stavu Unie před rozhádaným Kongresem.

"Jestliže bude mír a vytváření zákonů, nemůže být válka a vyšetřování," vyhlásil. Znovu zdůraznil své rozhodnutí postavit zeď na jižní hranici USA a naléhal na poslance, aby zakázali potraty v pozdní době.

Oznámil také, že 27. a 28. února se znovu setká se severokorejským diktátorem Kim Jong-unem.

Rozhovor Britských listů 204. Jak může studium starověku razantně osvětlit dnešní svět

1. 2. 2019

čas čtení 1 minuta


(for English, scroll below)

Jan Čulík hovoří s Hannou Čulík-Bairdovou, která vyučuje klasická studia na Bostonské univerzitě. Dr. Čulík-Bairdová při své práci intenzivně využívá moderních sociálních sítí, mnoho lidí jí sleduje na Twitteru, a ve svých přednáškách o starořecké a latinské literatuře a kultuře kriticky rozbírá především to, co vědci předchozích století zkreslovali a co má nesmírně aktuální vazby na dnešek. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. února 2019.

In this Britské listy Interview, Jan Čulík talks to Hannah Čulík-Baird, Assistant Professor of Classics at Boston University. In her work, Dr. Čulík-Baird systematically uses social networks and digital humanities. She has many followers on Twitter and in her lectures on ancient Greek and Latin literature and culture, she critically analyses many themes which are extremely relevant for contemporary times and which were often distorted and misinterpreted by scholars from previous eras.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Dejme blbosti šanci!

5. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Britská skupina Pet Shop Boys vydala nový singl, v němž zesměšňuje Donalda Trumpa a britského probrexitového konzervativce Michaela Govea, který se v kampani před referendem o brexitu vyjádřil, že "lidi v naší zemiI už mají plné zuby expertů".

Ironická píseň skupiny Pet Shop Boys požaduje svět, který se plně věnuje sobectví a sebestřednosti a nezatěžuje ho "politická korektnost".

Text písně zní: "Chytří lidi měli už možnost co říci. /Nechť nám teď ukazují cestu blbci! /Máme plné zuby expertů a jejich chování /Proč se zabývat fakty, nás city nahání!/ Oslavme svět v radostném tanci/ dejme prosím teď blbosti šanci!"





Podrobnosti v angličtině ZDE
 


Rusko vyvíjí nové pozemní střely středního doletu

6. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

V letech 2019-2020 je třeba vyvinout pozemní verzi námořního komplexu vybaveného střelou s plochou dráhou letu Kalibr. Oznámil to ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ten podle vlastních slov přikázal náměstku Alekseji Krivoručkovi přerozdělit finanční prostředky a "v krátké době zahájit příslušné vývojově-konstrukční práce".

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Mezitím v Absurdistánu 95,5 - mimořádné pokračování

1. 2. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 5 minut

Někdy jsem obviňován, že jsem zaujatý. Jsem obviňován, že vybírám informace tak, že můj seriál líčí Polsko zkresleně. Pravdou je, že je tomu ve skutečnosti obráceně. Procházím během týdne sdělovacími prostředky a internetem a vybírám zajímavá témata. Také dostávám tipy od čtenářů, ale když začnu své články psát, musím většinu nasbíraných témat nechat stranou, protože je jich prostě příliš mnoho, a pak musím vyhodit ještě další text, pokud do článku chci včlenit aktuální závažné a důležité zprávy.

Je tomu prostě tak, když sledujete podrobně politiku v Polsku, že je nemožné NESETKAT SE s absurdními historkami každý den. Pokud mi nevěříte, prosím uvědomte si, že nejsem jediný, kdo podrobně sleduje polskou politiku. Dnes, 31. ledna, například, napsal na svém twitterovém účtu Ben Stanley, polsko-britský akademik:

Pro stoupence czexitu

"Británii prospěje, když nebude mít co jíst"

3. 2. 2019

čas čtení 10 minut

Celé to mělo podivný, a velmi nebritský, jakoby náboženský podtext. Zavládla představa, že věci budou fungovat, jen když v ně budete dostatečně silně věřit. Také se objevila nenávist vůči praktickému úsudku a vznikla vlna agresivního, šovinistického národovectví. Brexit byl politický projekt, založený na představě,  že  technokratické otázky dokáže vyřešit důraz na národní osobitost. Jestliže se ukazuje, že technokratické otázky jsou problematické, prostě jen musíte silněji věřit ve svou národní totožnost. Bylo to jako snažit se odemknout dveře kusem chleba.


Nebezpečná část Angličanů propadla kolektivnímu šílenství, podobnému nesmyslné iracionální nenávistí Čechů vůči uprchlíkům. V americkém deníku Washington Post o tom píše Ian Dunt:

V úterý 29. ledna požadovala britská premiérka Theresa Mayová, aby její strana odmítla její vlastní dohodu o brexitu, aby se mohla vrátit k vyjednávání s Evropskou unií a zlikvidovat dohodu, kterou její vláda za poslední dva roky uzavřela s Evropou, a to během naprosto nemožně krátkého období v rámci rozhovorů, které už byly vyloučeny. Na všech úrovních je to šílený způsob chování. Britská vláda aktivně sabotuje práci, kterou dokončila během posledních dvou let, a tančí nad tím tanec vítězství.

Papírová euroarmáda:

Francie a Německo prosazují konkurenční modely obranné spolupráce. Žádný z nich není zvlášť ambiciózní

6. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Když se ministři obrany EU 30. ledna sešli v Bukurešti, na menu nebyla písmenková polévka, uvádí se v redakčním komentáři týdeníku Economist. Tvořila nicméně součást agendy. Jak se Evropané snaží omezit vojenskou závislost na Americe, opět vrací bývalou velikost zkratkám. Zárodečná schémata zahrnují PESCO (Permanent Structured Co-operation) a E2I (European Intervention Initiative). Nicméně zdá se, že Evropané jsou stále ještě lepší v produkci byrokracie než bojových praporů.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Úpadek historického myšlení

6. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Ekonomové a další učenci, kteří po dekády ignorovali otázky ekonomické nerovnosti, nedávno objevili sbírku účinků, které dalece překračují fakt, že někteří lidé mají příliš mnoho peněz a mnozí jich nemají dostatek, napsal Eric Alterman. Nerovnost ovlivňuje naše fyzické a duševní zdraví, schopnost vycházet spolu navzájem, dosáhnout toho, aby naše hlasy byly slyšeny a politický systém byl odpovědný. A samozřejmě budoucnost, kterou můžeme nabídnout našim dětem. Nedávno jsem zaznamenal jistý rys ekonomické nerovnosti, který nevyvolal pozornost, kterou zasluhuje. Říkám mu "intelektuální nerovnost".

Observer: Babiše ohrožuje záporný verdikt z Černošic

3. 2. 2019

čas čtení 3 minuty



Miliardář premiér ČR Andrej Babiš čelí neočekávané politické hrozbě poté, co ho jeho místní komunální úřad shledal vinným ze střetu zájmů, protože vlastní vlivná média, zatímco zastává vysoký politický úřad.

Andrej Babiš přežil masové protesty požadující jeho rezignaci, vyšetřování kriminálního podvodu i pokračující zkoumání jeho podnikatelských metod, které provádí Evropská komise.

O pravici a levici a o ideologických otázkách

4. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Včera v Otázkách V. Moravce diskutovali dva předsedové kdysi hlavních politických stran, předseda ČSSD Hamáček za levici a předseda ODS Fiala za pravici. Debata se mi líbila, měla střízlivé, věcné zaměření. Fiala například řekl, že Václav Klaus ml. prezentuje své názory, zatímco názory ODS prezentuje její předseda. Bohužel ODS ovšem nerovná se její předseda.

Po sebevraždě čtrnáctileté dívky plánuje britská vláda přísnou regulaci sociálních sítí

5. 2. 2019

čas čtení 2 minuty


Potrhlý Klaus junior chce věznit kohokoliv, kdo by se odvážil odstraňovat nepřijatelný materiál z internetu, avšak jednání v normálním světě je přesně opačné.

Firmy provozující sociální sítě na internetu budou muset podepsat právně závazný předpis regulující jejich chování. Britská vláda si to vynutí, aby ochránila životy mladých lidí používajících internet. Toto rozhodnutí učinila nyní britská vláda rychle po sebevraždě čtrnáctileté dívky Molly Russellové, která se stala obětí materiálu zveřejňovaného na Instagramu, vychvalujícího sebepoškozování a sebevraždu.

 12978

Regulujme bezodkladně sociální sítě. Jde o přežití demokracie

4. 2. 2019

čas čtení 5 minut

Před několika dny zjistila ProPublica, nezávislý neziskový zpravodajský server, že nástroj, který používala k sledování politické reklamy na Facebooku, byl tiše zlikvidován - firmou Facebook. Plugin prohlížeče umožňoval zaznamenávat kampaně politické reklamy a shromažďoval údaje o publiku, na něž je reklama zacílena. Facebook také sleduje politické reklamní kampaně, ale někdy se mu je nepodaří správně odhalovat.

Po dobu posledního roku Facebook přijímal opravy od serveru ProPublica v této věci, až se jednoho dne rozhodl, že je už nechce. Zdá se, že Facebook také nechce, aby byly k dispozici informace o tom, na koho jsou zacíleny politické reklamy, píše Anne Applebaum v deníku Washington Post.

Počítačové viry skryté ve fyzické DNA mohou nakazit vás počítač

5. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Skupina vědců z University of Washington poprvé dokázala, že je možné zakódovat malware do fyzických částí DNA, takže když je analyzuje v počítači program pro analýzu genů, vzniklá data se stávají virovým programem, který nakazí software pro analyzování počítačových sekvencí a ovládne počítač, který provádí genetickou analýzu:


Znovu zneužívání psychiatrie k politickým účelům?

5. 2. 2019 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Jan Jandourek na Svobodném fóru píše o zdravotním stavu prezidenta Zemana, doporučuje jeho vyšetření "skutečnými odborníky" a cituje z jejich názorů na danou věc.

 

Vznikl tak jakýsi kompilát nejen z jejich nynějších, ale i z dřívějších vyjádření v knihách, rozhasovém rozhovoiru a dalších médiích. Čtenář ať sám posoudí, nakolik se slova "nezávislých odborníků" týkají právě Zemana a nakolik je to účelový výběr autora článku s cílem prezidenta dehonestovat.

Britové se stávají národem dvojího občanství

5. 2. 2019

čas čtení 4 minuty



Od hlasování pro brexit zažádaly desetitisíce britských občanů o občanství nějaké  členské země EU.


Cenným kapitálem pro Brity je dnes mít irskou babičku. To totiž Britům dává právo zažádat o občanství Irské republiky a udržet si tak práva občana Evropské unie, které jim jinak brutálně odebere brexit.

Policejní stát: "Policie se mě právě dotazovala, zda vím o nějaké plánované protibrexitové aktivitě"

5. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Edinburská levicová aktivistka: Právě mě telefonovali z policie a chtěli informace o veškerých budoucích protibrexitových akcích. Policista mi řekl, že dostal příkaz, že mi má telefonovat každý týden. Hluboce znepokojující, že policie takto obtěžuje aktivisty. Kdo jim dal tento příkaz?


Brexit: Britská vláda se neúspěšně pokusila dát automobilce Nissan úplatek 2,32 miliard Kč

5. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Poté, co japonská automobilka Nissan oznámila, že ruší své předchozí rozhodnutí začít vyvíjet své nové vozy řady X-Trail v severoanglickém městě Sunderland a přesunout, mimo jiné i kvůli brexitu, výrobu vozů řady X-Trail do Japonska, nyní, co Evropská unie uzavřela s Japonskem dohodu o vytvoření evropsko-japonské zóny volného obchodu, největší na světě, z níž bude po brexitu Británie vyloučena, britská konzervativní vláda byla nucena přiznat, že se v roce 2016, po hlasování pro brexit, nabídla Nissanu úplatek 2,32 miliard Kč (80 milionů liber), aby ze Sunderlandu neodcházel. Od roku 2016 až do dneška ho utajovala, nyní, když se Nissan rozhodl v důsledku nejistoty brexitu nevyrábět v Sunderlandu nové vozy řady X-Trail, se rozhodla Nissanu tyto peníze nedat.

V roce 2016 konzervativní ministr obchodu Greg Clark opakovaně popíral, že britská vláda nabídla Nissanu úplatek: "Není žádná šeková knížka. Žádnou šekovou knížku nemám."

Severoanglické město Sunderland hlasovalo v červnu 2016 více než 60 procenty svých obyvatel pro brexit, přestože 7000 zaměstnanců automobilky Nissan ví, že automobilka je v městě umístěna jen proto, že mohla v rámci EU vyvážet bezcelně své vozy na evropský kontinent.

Od brexitu drasticky poklesly investice automobilového průmyslu do britských automobilek.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Autor ironických komentářů v deníku Guardian John Crace k tomu poznamenává, že britští konzervativci mají nyní problém jak vysvětlit, že jsou dokonce tak nekompetentní, že neumějí ani úspěšně dát úplatek.   ZDE

Kdybych věděl jak na důchodovou reformu, udělím si ihned metál

5. 2. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut

Situace je totiž dosti prekérní. Čísla statistického úřadu ukazují, že rok co rok klesá počet lidí v aktivním věku (15-65) o cca 30 000 a současně stoupá počet lidí v seniorském věku o 50 000. Tato čísla jsou pro příštích 20-30 let docela přesně předvídatelná i do budoucnosti, protože vycházejí z existující struktury populace, tzv. stromu života. Stále se zmenšující počet ekonomicky aktivních osob tak musí "živit" stále se zvětšující počet penzistů - tak tomu v průběžném systému je a vždy bude, pokud bude zachován.

Spočítejme si, kolik to bude stát - "každého z nás". Pokud by byla konstantní výše důchodu (což není), znamenají demografické nůžky nárůst výdajů na penze rok co rok o 7 miliard, přičemž efekt se kumuluje: 7, za rok 14, za další 21... Na každého ekonomicky produktivního člověka pak připadá něco přes tisícovku za rok navíc, se započtením poklesu počtu plátců asi 1300 Kč. Takže 1300 letos, 2600 napřesrok, 4000 třetí rok... A to prosím bez navyšování důchodů.

Svoboda slova

4. 2. 2019 / Petr Frish

čas čtení 6 minut

Zajímavý je rozdíl mezi tím jak se svoboda slova chápe a v Evropě a v Americe:

První dodatek americké ústavy zakazuje federální vládě dělat zákony, které by omezily svobodu slova nebo zřídily státní náboženství.

Čánek II-71 evropské ústavy jen zaručuje "právo na svobodu projevu", což není přímé omezení práv amerického parlamentu (kongresu).

ČR by měla podpořit diplomatické řešení venezuelské krize

4. 2. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Americký prezident Donald Trump v interview pro televizní stanici CBS News opět připustil, že jedním z řešení venezuelské krize je americká intervence. Domnívám se, že nemůže existovat jasnější důkaz o plánu Bílého domu dosáhnout svého cíle ve Venezuele i za cenu vojenského konfliktu, který by mohl destabilizovat celý region. Zde už v první řadě nejde o autoritářský režim, o jehož kriminálních aktivitách unisono informují všechny sdělovací prostředky, aniž by se stejnou vervou cupovaly zločiny klientských vlád západního společenství, ale o neúprosnou snahu změnit režim gangsterským nátlakem odporujícím normám mezinárodního práva. Ke slovu musí přijít diplomacie, o což některé významné země v tuto chvíli usilují. Česká republika by se k nim měla připojit.

O manipulácii v slovenských serióznych médiách

4. 2. 2019 / Igor Daniš

čas čtení 9 minut


(Aktuality.sk, kde pôsobil zavraždený novinár Kuciak)

V Národnej rade Slovenskej republiky sa prerokováva novela tlačového zákona, podľa ktorej by verejní činitelia mali mať právo na odpoveď. Je v nej uvedené: „Ak periodická tlač alebo agentúrne spravodajstvo obsahuje skutkové tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby alebo názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby, na základe ktorého možno osobu presne určiť, má táto osoba právo žiadať uverejnenie odpovede. Vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra sú povinní odpoveď uverejniť bezodplatne; právo na opravu týmto nie je dotknuté.“

Žoviální satira nestačí

4. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Ostře kritický příspěvek Nicka Cohena o tom, jak Angličané nejsou schopni vážně řešit žádný problém, jen se nadřazeně a infantilně chichotají, mi připomíná situaci v České republice, konstatuje Jan Čulík. Tam se taky nic neřeší. I když argument, že "nám se nic zlého nemůže stát", tam jaksi taky neplatí. No, posuďte sami:

Uvědomujete si, že země začíná mít opravdu velké problémy, když v ní zavládne nucený smích, píše Nick Cohen. Defaultním stylem britské kultury je humornost, která s sebou nese přesvědčení, že "nic zlého se v této zemi nemůže stát". Je to zakořeněno ve skutečnosti, že Británie měla štěstí, že se v 18. a v 19. století vyhnula revolucím a ve 20. století totalitní katastrofě. Ten styl funguje dost dobře, když nehrozí žádné nebezpečí, ale zní jako chichotání neurotika, když nastanou tak chaotické časy, jako jsou dnešní.

Aktuální fakta o fotovoltaice v Německu

4. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Bude Německo „zadlážděno“ fotovoltaickými moduly?


Ne, píše Milan Lelek.

Fotovoltaické moduly, které jsou v Německu instalovány, disponují celkovým jmenovitým výkonem 43 GW, za předpokladu, že průměrná účinnost je 14% v dnešním složení instalací, tak vytváří dohromady celkovou modulovou oblast o rozloze téměř 300 km čtverečních. Část těchto modulů je na volných plochách, zbytek je upevněn na střechách.

Hospodaření OSBL v lednu 2019

5. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V lednu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 133 485.14  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem ledna 2019 438 767.09  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
23734