Johnsonova vláda tajně znovu zahájila přípravy na vypadnutí Británie z EU bez dohody

20. 1. 2020

čas čtení 2 minuty


"Ministři" Borise Johnsona tajně obnovili jednání o přípravách vypadnutí Británie z EU bez dohody koncem prosince 2020, uprostřed obav, že jednání s Bruselem nebude úspěšné. Toto jednání bylo zahájeno "pro případ, že by Brusel nepochopil, že my opravdu koncem roku odcházíme," řekl jeden člen Johnsonovy "vlády".

Johnsonův šarlatánský poradce Dominic Cummings varoval, že se Brusel dosud "neprobudil" ohledně "vyjednávací pozice" Británie.

Johnsonův "ministr financí" Sajid Javid se vyjádřil, že Británie nebude dodržovat regulační předpisy Evropské unie. Vyvolalo to silné znepokojení u britských podnikatelů i v Bruselu, píše v pondělí list Financial Times. Evropští diplomaté varují, že tento postoj poškodí britskou ekonomiku.

Paradoxní je, že Sajid Javid před časem otevřeně varoval, že zrušení přístupu pro Británii na evropské trhy bude hospodářskou katastrofou. Toto varování je stále k dispozici na jeho stránkách!




 

"Pokud se Británie chce odklonit od předpisů EU, tak se odkloní," řekl jeden diplomat. "Takový postoj povede k celním bariérám mezi EU a Británií a důsledkem bude méně obchodu, méně investic, méně pracovních příležitostí". Jeden činitel EU konstatoval: "Důsledkem pro reálnou ekonomiku bude, připravte se na nejhorší."

Britský automobilový průmysl reagoval na vyjádření Sajida Javida varováním, že odklon od předpisů EU bude stát "miliardy liber" a "poškodí britský výrobní sektor a sortiment pro zákazníky". Největší britský odborový svaz Unite uvedl, že zrušení předpisů EU bude mít fatální důsledky pro britský automobilový, letecký a potravinářský průmysl.

Brusel zdůrazňuje, že čím více se Británie odchylí od předpisů EU, tím vzdálenější se stane vztah Británie k EU, protože budou muset vzniknout bariéry na ochranu jednotného evropského trhu.

Odklon od předpisů EU také zřejmě poškodí britský finančnický sektor. Přístup na finanční trhy EU bude Británii odepřen, pokud EU rozhodne, že se britské předpisy příliš odchýlily od předpisů EU. Toto rozhodnutí nebude založeno na žádném vyjednávání, EU prostě zhodnotí, zda jsou britské předpisy stále ještě ekvivalentní předpisům EU.



 

0
Vytisknout
6793

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2020