Bílý dům nařídil zastavit pomoc Ukrajině 90 minut po Trumpově telefonátu

23. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Představitelé Bílého domu požádali o zastavení pomoci Ukrajině 90 minut po telefonátu Donalda Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Vyplývá to z dokumentů, které v pátek získala organizace Center for Public Integrity, informuje Olivia Rubinová.


Zatímco Bílý dům dosud ještě neuvolnil jediný dokument vyžádaný kongresovou obsílkou v rámci řízení o impeachmentu, administrativa byla nucena předat sekundární komunikaci mezi dvěma vládními kancelářemi, která se týká zastavení vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů.

Podle hrubého přepisu zveřejněného Bílým domem došlo k telefonátu mezi Trumpem a Zelenským 25. července mezi 9:03 a 9:33. V 11:04 úředník Office of Management and Budget (OMB) Mike Duffey odeslal email náměstkovi ministra obrany Davidu Norquistovi, personálnímu šéfovi ministra obrany Marka Espera a hlavnímu finančnímu úředníkovi v Pentagonu a nařídil jim zastavení vojenské pomoci Ukrajině.

Email přitom obsahoval doušku: "Vzhledem k citlivému charakteru žádosti bych vám byl vděčný, kdybyste informaci o tomto exekutivním nařízení přísně omezili na ty, kdo o něm potřebují vědět," uvedl Duffey.

Bílý dům se k podstatně upravenému dokumentu, který byl nucen zveřejnit na základě soudního nálezu, odmítl vyjádřit.

Dokumenty dále ukazují, že prezident Trump zahájil šetření ohledně pomoci již v červnu, měsíc před telefonátem, ale jeho rozhodnutí nebylo zveřejněno do 18. července. Úřadující personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney tvrdí, že k tomu došlo na výslovnou žádost prezidenta.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6664

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2019