Řízení o impeachmentu proti Trumpovi má (zatím) dva články

11. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Demokraté oznámili v úterý dva body impeachmentu proti Donaldu Trumpovi, který podle nich představuje "jasné a současné nebezpečí" pro národní bezpečnost.


Vyšetřování se soustředí na zneužití moci a překážení ve výkonu činnosti Kongresu. Celá Sněmovna reprezentantů bude o návrhu hlasovat příští týden, než jej postoupí Senátu.

Podle CNN se dosud debatuje o třetím článku, překážení výkonu spravedlnosti - a její zdroje varují, že plány jsou stále ještě finalizovány.

Čtyři měsíce poté, co whistleblower vyvolal vyšetřování kvůli Trumpově snaze získat podloudně politickou přízeň na Ukrajině Demokraté oznámili, že existuje více než dost důkazů o tom, že se prezident dopustil úplatkářství, zneužil svou moc a překážel vyšetřování.

"Trvalé a pokračující úsilí prezidenta Trumpa přinutit cizí zemi, aby mu pomohla podvádět za účelem vítězství ve volbách, je jasným a současným nebezpečím pro naše svobodné a spravedlivé volby a pro naši národní bezpečnost," prohlásil Daniel Goldman, poradce Demokratů.

Zpráva ministerstva spravedlnosti publikovaná v pondělí v podstatě odmítla opakovaná Trumpova tvrzení, že FBI ilegálně špehovala jeho kampaň - ale Republikáni se chytili zjištění, že se FBI v souvislosti s vyšetřováním dopustila "četných vážných faktických chyb".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7003

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019