Střelec, bílý muž ve středním věku, útočil jen několik hodin před nabytím účinnosti zákonů zjednodušujících nošení zbraní v Texasu.

Další masakr v USA: 7 mrtvých a 22 zraněných (aktualizováno)

1. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Během soboty došlo v texaském městě Odessa k dalšímu masakru za použití střelné zbraně. Muž, texaskou státní policií identifikován jako bílý třicátník, začal během silniční kontroly střílet na policejní hlídku. Poté z místa ujel a při průjezdu městem střílel na náhodně vybrané cíle. Muž následně opustil své auto, unesl poštovní nákladní vůz a pokračoval ve střelbě při průjezdu městem. Dosavadní bilance tragédie je minimálně pět mrtvých a 21 zraněných, mezi zraněnými i sedmnáctiměsíční dítě. Útočník byl nakonec zabit policií v přestřelce na parkovišti u kina. 


Útok se odehrál během rušného víkendu, na který v USA připadají oslavy Dne práce (vždy první pondělí v září, letos 2. 9.). Odessa je vzdálena zhruba 460 km od El Pasa, kde střelec s prokazatelně rasistickým motivem před mesícem zaútočil na převážně hispánské obyvatelstvo a zavraždil 22 lidí.

V Texasu proběhly čtyři z deseti nejtragičtějších masových útoků střelnou zbraní v historii USA. K masakru došlo jen několik hodin před tím, než v Texasu vstoupila v účinnost série novelizací, které snižují omezení pro pořízení a používání zbraní. Novelizaci například zmírňují restriikce pro nošení zbraní ve školách, obydlích a ve svatostáncích.


Aktualizace: Počet obětí stoupl na sedm, počet zraněných na dvacet dva. Vrahem byl identifikován místní obyvatel s kriminálním záznamem. Úřady nehodnotí útok jako teroristický.

0
Vytisknout
9881

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2019