Calm down and vote what you want

Padesát odstínů D'Hondtovy šedi

19. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Volit na jistotu proti Babišovi? Výborně, to máme pět stran, mezi nimiž jsou dvě, které ztratily kredit díky postupnému propadání do klientelismu během posledních dvaceti let střídání se u moci, jednu stranu, která představuje přímou vazbu na dobu před rokem 1989, politický projekt idiota vytěžujícího hyperbolu o uprchlících a pak spolek naivních a vysoce nejednotných diletantů, jejichž celistvost ve sněmovně bude možná ještě kratší, než tomu bylo u Věcí veřejných nebo Úsvitu. To je báječná rada voličům...

D'Hondtova metoda, jak správně upozorňuje Karel Dolejší, přerozdělí hlasy stran, které nedosáhly na 5% práh, stranám, které se do parlamentu dostaly. Čím silnější zisk úspěšné strany, tím větší zisk z toho, co lidé hodili těm neúspěšným. Logický úsudek, kterou Karel Dolejší předkládá - nechci-li volit Babiše, nebudu volit stranu, která nemá jasnou účast ve sněmovně - je platná. Ovšem jen do okamžiku, kdy uvažujete o výsledku voleb jako o platném pro další 4 roky politiky v ČR. Snažil jsem se v textu Co přijde po Babišovi ukázat, že horizont úvah by měl být delší. Jinými slovy, volíte-li kvůli výsledku těchto voleb, volíte poněkud krátkozrace. Osobně bych spíše doporučoval držet se toho, co vám řekla volební kalkulačka. Nejlépe ta vaše osobní, vnitřní...

Karel Dolejší upozorňuje na velmi důležitý problém. Přepočet hlasů skutečně nahrává nejsilnějším stranám v zisku hlasů stranám, které nepřekročily klauzuli 5 %. I kdybych se držel rámce omezeného na výsledek těchto voleb, musel bych mít s rozhodováním o volbě té "správné" strany dost těžkou mutaci. S jistotou toho, že nebudu podporovat Babiše, bych si mohl odpovědně vybrat jen ČSSD, KSČM a ODS. To jsou strany s relativně pevným elektorátem, u nichž volební model důvěryhodné agentury (Median) dokáže s větší přesností určit jejich zisk. 


Podle aktuálního volebního modelu bych ještě, ovšem s menší pravděpodobností, mohl zahrnout SPD Okamura a Piráty. S menší pravděpodobností proto, že tyto strany mají nestabilní a méně předvídatelný elektorát složený z velké části z mladých lidí a také z jistého procenta standardních nevoličů, kteří se nyní rozhodují, jestli náhodou také nemají jít ukázat těm politikům, zač je toho loket. 

Výborně, to máme pět stran, mezi nimiž jsou dvě, které ztratily kredit díky postupnému propadání do klientelismu během posledních dvaceti let střídání se u moci, jednu stranu, která představuje přímou vazbu na dobu před rokem 1989, politický projekt idiota vytěžujícího hyperbolu o uprchlících a pak spolek naivních a vysoce nejednotných diletantů, jejichž celistvost ve sněmovně bude možná ještě kratší, než tomu bylo u Věcí veřejných nebo Úsvitu. To je báječná rada voličům...

Ano, ve volebním modelu mají přes 5 % ještě KDU-ČSL a TOP09, ale podle téže logiky je hlas těmto stranám velmi nebezpečný, protože jejich odhad se pohybuje v pásmu statistické chyby a tudíž hrajete o velmi vysokou sázku, pokud takové strany volíte. Pokud se totiž nedostanou do sněmovny, jejich relativně vysoký zisk připadne z velké části Babišovi. 

Už vůbec nemůžete uvažovat o STAN a nebo zelených, dvou stranách, které představují koncepční programy, které se pouze přibližují 5% hranici a ani jednou ji v rámci volebního modelu pro sněmovní volby 2017 nepřekročily. Budete-li volit tyto strany, strany s potencí vrátit se k více reálné politice a přinést do politického prostředí určitý korektiv, z hlediska doporučení Karla Dolejšího podporujete Babiše úplně nejvíc a jediné, co můžete udělat navíc, je volit přímo Ano.

Pokud se snažíte předvídat dále než jen do 22. 10. 2017 a uvažujete i o tom, co vlastně volební výsledek způsobí, což je vždy mnohem více scénářů než "orbánizace ČR", nebo dokonce o tom, jaká trajektorie čeká politickou scénu v následujících měsících, doporučuju nehledět tolik na to, jestli Babiš bude mít ve sněmovně 70 či 80 poslanců. 

Je takřka jisté, že 101 jich mít nebude a že bude muset skládat koalici. Z toho výběru "vhodných k volbě" je takřka jisté, že se s nimi na nějaké formě vlády dohodne, podle toho, co se nese po Praze, už Babiš jednal se všemi. Je tedy docela možné, že byste mu volbou "parlamentní jistoty" pouze zjednodušili jeho pozici při vyjednávání (upozorňuju, jde o scénář).

Existuje ale oprávněný předpoklad, že se do sněmovny může dostat více malých stran a tím pádem snížit celkový zisk těch větších a také výrazně omezit možnosti Babiše, předpokládaného vítěze voleb, sestavit pohodlnou koalici. Pokud bychom uvažovali o tom, že se do sněmovny dostanou KDU-ČSL, TOP09, STAN i Zelení, jsme na deseti stranách ve sněmovně. D'Hondt v takovém případě vcelku příjemně konstatuje, že zbylé hlasy k přerozdělení jsou vcelku zanedbatelné a že Babiš bude bez dezertu.

Jistě, jsou tu strany typu Realisté nebo ODA, které nemají žádnou jinou roli než jen rozdrobit a pomoci Babišovi k tomu, aby získal více než mu jsou voliči ochotni dát přímo. Pokud ale paušalizujeme úsudek na princip "pouze jistota", vlastně tím vůbec nic neřešíme.

Jak je zjevné z toho, co ukazuje Median, významná část letošních voličů pravděpodobně půjde k volbám, ačkoliv se to od nich zase tolik neočekává. Půjdou k volbám proto, že budou chtít vyjádřit svou nespokojenost a budou hledat strany, které by jejich protest vyjádřily. Mohou Babišovi pomoci, jak ukazuje Karel Dolejší, ale mohou mu také jeho politický podzim výrazně znechutit. Obojí je možné, aniž by D'Hondtovi někdo zkřivil vlas.  

Nechci opakovat předpoklady k výše odkazovaného článku, tudíž stručně: je skutečně velmi pravděpodobné, že Babišovo vítězství nebude vítězstvím v pravém slova smyslu. Babiš by musel získat nadpoloviční většinu ve sněmovně, aby mohl vyloučit riziko příliš mnoha psů na jednoho zajíce alespoň zvenčí. Mohl by tak pouze kontrolovat pevnou loajalitu jeho politických zaměstnanců. Zisk, který mu to nezajistí, bude za současné situace znamenat vždy vysokou míru volatility. Navíc stojíme před rozhodnutím OLAF, před rozhodnutím ve věci trestního stíhání a jsme v přímém přenosu svědky toho, že někteří z Babišových dříve loajálních už dnes větří, že puch z toho řepkového pole je dlouhodobě nedýchatelný. Hádanka za jeden volební hlas...

Btw. Pokud soudíte, že výsledek těchto voleb není tak klíčový, jak se může z čím dál vyšší hysterie zdát, pamatujete, že pro některé malé strany je i klauzule 3 % důležitá. Dostanou příspěvek na provoz strany.


0
Vytisknout
10711

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017