Alternative für Deutschland: Změníme Německo

25. 9. 2017

čas čtení 5 minut
"Burky? My sázíme na bikini." - Propaganda strany AfG

V hodinové televizní debatě reagovali představitelé ostatních stran na Jörga Meuthena z AfD nepřátelsky. Když se snažil odmítat kritiku, že členové jeho strany jsou otevřeně rasističtí, a snažil se ospravedlňovat nacismus, byl bombardován šokujícími výroky činitelů AfD z předvolební kampaně. Zdůraznil, že AfD má povinnost "chovat se provokativně" nyní i v parlamentu.

Angela Merkelová zvítězila počtvrté ve všeobecných volbách v Německu, avšak s oslabenou volební podporu. Nepodařilo se jí zastavit úspěch ultrapravicových populistů.

Německá ultrapravicová strana Alternative für Deutschland oslavuje skutečnost, že získala třetí největší počet volebních hlasů, 13 procent podle průzkumů u východů z volebních místností. Poprvé po téměř šedesáti letech se tak do německého parlamentu dostala otevřeně nacionalistická strana.

"Nové Němce? Ty si děláme sami!" Propaganda strany AfD:



Centristická aliance křesťanských demokratů Angely Merkelové získala podle průzkumů u východů z volebních místností asi 33 procent voličů, asi o 12 více než její hlavní soupeři, středolevicoví sociální demokraté Martina Schulze. Ti získali jen asi 21 procent voličů, což je nejhorší výsledek pro tuto nejstarší německou politickou stranu od roku 1949. Sociální demokraté odcházejí do opozice.

Merkelová přislíbila, že bude naslouchat "obavám a úzkostem" voličů AfD ve snaze získat zpět jejich hlasy.

Strana Alternative für Deutschland se dostává do parlamentu pouhé čtyři roky po svém vzniku. Původně to byla euroskeptická strana, zaměřená proti Evropské unii. Od uprchlické krize se zaměřila proti uprchlíkům a stala se otevřeně rasistickou.  Je to v Německu od roku 1961 na celostátním jevišti první extremně pravicová strana. Jejími členy je největší počet pravicových extremistů od nacistické éry.

AfD bude třetí největší stranou a bude mít v parlamentě zřejmě 88 křesel. CDU/CSU bude mít asi 217 křesel a sociální demokraté 137 křesel.

Alexander Gauland, hlavní kandidát AfD, přislíbil v projevu k euforickým členům strany v Berlíně, že jeho strana "změní Německo". "Je to velký den pro politickou historii naší strany. Poprvé vstupujeme do parlamentu a tuto zemi změníme." Zdůraznil, že AfD uspořádá "lov" na Merkelovou kvůli její uprchlické politice a znovu jménem AfD požadoval, aby parlamentní výbor zkoumal, zda bylo legální, že Merkelová otevřela uprchlíkům německé hranice. Dodal: "Převezmeme zpět náš lid a naši zemi."

Účast v německých všeobecných volbách byla 77 procent - o 5,5 procenta více než v roce 2013, poté, co vedoucí představitelé hlavních politických stran apelovali na voliče, aby šli k volbám ve velkém počtu, a zabránili tak vzestupu pravice.

Nyní budou následovat jednání o vytvoření nové koaliční vlády. Velká koalice mezi konzervativní aliancí Merkelové a sociálními demokraty by měla 354 křesel - vláda potřebuje 316 křesel - ale Schulz ji vehementně vyloučil. V neděli večer Schulz v televizní debatě po volbách označil volební taktiku Merkelové za "skandální" a obvinil ji, že vytvořila politické vakuum, které vyplnila AfD.

Druhou možností je tzv. jamajská aliance - tak nazvaná, protože barvy politických stran tvoří jamajskou vlajku - mezi CDU/CSU, oživenou stranou FDP a Stranou zelených. Ta by měla 356 křesel. Avšak tuto konstelaci nikdo v parlamentě dosud nevyzkoušel a má potenciální problémy, protože mezi FDP a zelenými zřejmě bude docházet ke konfliktům ohledně ekologie a FDP odmítá reformy eurozóny, které navrhuje francouzský prezident Macron a které Merkelová podporuje.

Renate Künast, čelná představitelka zelených, kteří získali 9 procent hlasů, což je více, než se očekávalo, uvedla, že volební výsledky je nutno vidět jako facku vládě, ale že je odpovědností všech stran zabývat se znepokojením voličů AfD. "Musíme reagovat na voliče AfD a na ty lidi, kteří zjevně mají pocit, že jsou nepochopeni."

Německé volby následovaly po nudné kampani, kdy se CDU/CSU a sociální demokraté záměrně snažili vyhýbat emocím vyvolaným uprchlickou krizí, zatímco AfD jich co nejvíce využívala. Stoupenci AfD hlučně protestovali na shromážděních CDU/CSU, křičeli na Merkelovou, že je to zrádce a že musí odejít.

Výsledky nedělních voleb vyvolaly demonstraci na berlínském náměstí Alexanderplatz, kde protestovaly stovky demonstrantů proti AfD. Někteří skandovali "Nazi raus!"

V hodinové televizní debatě reagovali představitelé ostatních stran na Jörga Meuthena z AfD nepřátelsky. Když se snažil odmítat kritiku, že členové jeho strany jsou otevřeně rasističtí, a snažil se ospravedlňovat nacismus, byl bombardován šokujícími výroky činitelů AfD z předvolební kampaně. Zdůraznil, že AfD má povinnost "chovat se provokativně" nyní i v parlamentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
12973

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2017