Povodně v Houstonu ukazují co se stane, když dáte volnou ruku developerům

1. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Od založení Houstonu před takřka dvěma stoletími Texasané zacházeli s mokřady jako s páchnoucími místy zamořenými komáry, které je třeba vysušit, napsali Ana Campoyová a David Yanofsky.


I poté co začalo být široce přijímáno jako vědecký fakt, že mokřady mohou vsakovat velké množství vody při povodních, město pokračovalo v jejich vysušování a stavění cest. Povodí řeky White Oak Bayou, které zahrnuje větší část severozápadního Houstonu, je dobrým příkladem. Od roku 1992 do roku 2010 přišla tato oblast o více než 70 % mokřadů, ukazuje výzkum A&M University.

V posledních dnech povodně způsobené hurikánem Harvey zvedly hladinu vody v některých částech povodí natolik, aby plně zatopila vůz značky Cadillac. Zmizelé mokřady by povodním nezabránily, ale podle expertů by omezily škody.

Devastace hurikánem Harvey představuje jen poslední v řadě příkladů důsledků nedomyšleného přístupu k rozvoji města. Největší sídlo v USA bez zákonů upravujících zónování je případovou studií omezování vládních předpisů ve prospěch výstavby - často na úkor životního prostředí. Zatímco voda mění řadu čtvrtí v bažiny, stávají se tyto oblasti odstrašujícím příkladem obcházení vědeckých poznatků i obyčejného zdravého rozumu. Vzhledem k útoku Trumpovy administrativy na environmentální legislativu jde o varování, kterému by měli věnovat pozornost všichni Američané.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8072

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2017