NATO je znepokojeno ruskými špionážními operacemi v Maďarsku

21. 7. 2017

čas čtení 4 minuty
Ačkoliv západní představitelé často kritizují Budapešť za ústup od demokracie, mívají sklon chválit ji za oddanost NATO. Ale představitelé spojeneckých zemí tvrdí, že Rusko ve stále větší míře pokládá Maďarsko za špionážní vstupní bránu do Evropy.


"Je tu děsivé znepokojení, že Rusko v zásadě využívá Maďarska jako zpravodajskou předsunutou základnu v NATO a EU," říká bývalý představitel amerického velvyslanectví v Budapešti pod podmínkou anonymity.

Podle západních představitelů ruské zpravodajské agentury v posledních letech posílily svou přítomnost, aby zde zahájily řadu výzvědných a sabotážních operací v EU.

"V letech 2014-2015 přešli od možná 50-100 zpravodajských důstojníků k více jak 300," říká bývalý představitel velvyslanectví.

"Obecně očekáváme, že otevřeně odposlouchávají telekomunikační provoz, vytěžují zdroje HUMINT po celé Evropě, plánují a organizují všechny druhy kybernetických sabotáží, spojují se s organizovaným zločinem a podporují lidi ve stranách jako Jobbik tučnými měšci a možná dokonce nějakou zpravodajskou špínou," dodala tato osoba.

Maďarsko leží na východním okraji NATO a hraničí s Ukrajinou. Proto je považováno za důležitý prvek strategie obrany východního křídla aliance. Spojenečtí vojáci nyní cvičí v Maďarsku v rámci desetidenního cvičení Saber Guardian.

Ačkoliv se mnozí Maďarska ve vojenské oblasti zastávají, někteří z partnerů považují vládu a bezpečnostní aparát za nespolehlivé.

"Všichni si myslí, že Maďarsko je zkompromitované," prohlásil jeden z lidí, který pracoval pro NATO. "Řekli mi, abych s Maďary nesdílel nic utajovaného, i kdyby měli příslušné prověrky," dodal.

Maďarská vláda podezření odmítá.

Od roku 2010 se premiér Orbán často schází s Putinem a podepsal s ním dohodu o ruské půjčce v hodnotě 10 miliard eur na výstavbu jaderné elektrárny Paks II.

Koncem loňského roku portál Index informoval o stycích ultrapravicového lídra polovojenského uskupení obviněného ze zastřelení policisty s ruským zpravodajským personálem - na maďarském území. Příslušníci vojenské rozvědky GRU navázali vztahy s několika ultrapravicovými skupinami. Někteří ruští diplomaté se účastnili airsoftových utkání s ultrapravicovými aktivisty a maďarské zpravodajské služby to přehlížely.

V dubnu portál 444.hu informoval, že vládní konzultační stránka pro občany používá sledovací kód ruské firmy Jandex, který odesílá maďarská data na server v Rusku. Maďarská Národní agentura pro ochranu dat později pod tlakem oznámila, že případ vyšetří.

Někteří Maďaři se obávají, že vláda toleruje zranitelnost jejich země ruskými zpravodajskými operacemi.

"Pokud se podíváme jen na posledních šest měsíců, vidíme zřejmé ruské aktivity, které v normálním členském státě NATO a EU nelze vysvětlit," říká Ferenc Katrein, bývalý ředitel kontrašpionážních protiteroristických operací maďarské civilní rozvědky.

Poukazuje na případ vládní stránky nebo obtěžování opozičního aktivisty Čečencem, který podle některých zpráv vyhrožoval na podnět ruského diplomata.

Častý výskyt příběhů šířených ruskými státními médii v maďarských státních médiích blízkých vládní straně také vyvolává otázky ohledně vztahu mezi Budapeští a Moskvou.

Oficiální maďarská média vytrvale útočí na spojence, ale Rusy nekritizují, tvrdí Katrein.

Dvoustranné sdílení informací mezi armádami po zvolení Orbána v roce 2010 "takřka vymizelo", říká Győző Zakariás, plukovník ve výslužbě.

Někteří západní představitelé tvrdí, že Orbánova vláda umožňuje Rusům volnou činnost z politických důvodů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8184

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2017