Jaderná válka už není pro Rusko "nemyslitelná"

9. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Nově vydaná "zahraničněpolitická koncepce" Ruské federace obsahuje některé zajímavé změny a aktualizace, píše Nikolas Gvosdev. Vzhledem k tomu, že tento dokument odráží strategickou mentalitu Kremlu a to, jak pohlíží na mezinárodní vztahy, je důležité to brát vážně.


Fakt že strategie byla připravována paralelně s americkými prezidentskými volbami není patrně náhodný, vzhledem k jeho nejvýraznějším rysům. Prvním je mírný, ale významný posun v hodnocení možnosti použít jaderné zbraně z "nemyslitelné" na "nepravděpodobné". I když koncepce nepředpokládá velkou pravděpodobnost jaderné války, varuje, že riziko krizí eskalujících mezi jadernými státy roste. Druhým je velmi hlasité a jasné opakování klasických westfálských principů toho, jak by spolu měly státy v mezinárodním řádu vycházet: Na základě absolutního "nezasahování do vnitřních záležitostí druhého". Pokud země nechce ve svých vztazích operovat podle tohoto principu, Rusko si vyhrazuje právo použít tvrdá odvetná opatření vůči jakýmkoliv vnímaným nevlídným aktům.

Možná ruské ministerstvo zahraničí očekávalo, že v Bílém domě usedne Hillary Clintonová. Zejména tyto dva prvky jsou zřejmě navrženy tak, aby vyslaly Washingtonu jasné varování, že Moskva nesnese zasahování do vnitřních záležitostí na základě jakéhokoliv amerického posuzování selhavších demokratických praktik nebo dodržování lidských práv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7366

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016