Německo zaznamenává prudký nárůst ruské propagandy a kybernetických útoků

9. 12. 2016

čas čtení 2 minuty


Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) včera oznámil omračující nárůst ruské propagandistické a dezinformační kampaně zaměřené na destabilizaci německé společnosti. Hlásí také cílené kybernetické útoky proti politickým stranám.


"Vidíme agresívní a rostoucí kybernetickou špionáž a kybernetické operace, které mohou potenciálně ohrozit představitele německé vlády, poslance a zaměstnance demokratických stran," prohlásil šéf BfV Hans-Georg Maassen.

Maassen, který předložil podobné obavy ohledně ruské snahy ovlivnit německé volby v listopadu, se odvolává na údajně přibývající důkazy a tvrdí, že lze očekávat další útoky.

Agentura tvrdí, že zaznamenává různé propagandistické nástroje a "enormní využití finančních zdrojů" k šíření "dezinformační" kampaně zaměřené na rusky mluvící komunitu v Německu, politická hnutí, strany a další rozhodovací články.

Cílem je šířit nejistotu, posilovat extrémistická uskupení a strany, komplikovat práci spolkové vlády a "oslabit nebo destabilizovat Spolkovou republiku Německo".

Agentura tvrdí, že zaznamenává "omračující nárůst" spear-phishingových útoků připisovaných ruské skupině APT 28 známé také jako Fancy Bear nebo Strontium. Jde o stejnou skupinu, která je obviňována z letošního útoku na americký Demokratický národní výbor a kybernetického útoku na Bundestag v roce 2015.

Útoky jsou zaměřeny proti německým stranám a zákonodárcům a byly provedeny vládními agenturami, které se vydávají za "hacktivisty", tvrdí BfV.

Němečtí představitelé viní Moskvu ze snahy manipulovat německá média a vyvolat lidový strach kvůli migrační krizi, oslabit důvěru voličů a vyvolat nesoulad v Evropské unii, aby zrušila sankce proti Moskvě.

Avšak v nedávných týdnech varování přibylo kvůli rostoucímu počtu útoků.

Kancléřka Merkelová v listopadu prohlásila, že nevylučuje ruské vměšování do voleb v roce 2017 prostřednictvím internetových útoků a dezinformačních kampaní.

Ruští představitelé všechna obvinění odmítají.

Americké zpravodajské služby varovaly před volbami 8. listopadu před úsilím podkopat důvěryhodnost voleb, o němž jsou přesvědčeni, že za ním stojí ruská vláda.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5309

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016