Donald Trump urážkami na Twitteru prostě reaguje na to, co je před ním

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Za posledních 11 měsíců jsem s kolegyní Jasmine C. Lee analyzoval a zkategorizoval více než 14 000 výroků na Twitteru, které zveřejnil Donald Trump, píše Kevin Quealy v deníku New York Times. Každý devátý tweet byla urážka.

Tato práce pomohla odhalit jasný vzorec - který se od Trumpova vítězství v amerických prezidentských volbách nezměnil.

Zaprvé, Trump má ve zvyku identifikovat tak dva své hlavní nepřátele a pak na ně systematicky útočí do té doby, než se rozhodne, že ho už neohrožují, anebo že ho už nezajímají. Proti těmto nepřátelům vrhá systematicky nadávky po dlouhá období - po celé týdny nebo měsíce. Takto Trumpa zaujali Jeb Bush, Marco Rubio, Ted Cruz a Hillary Clintonová - každá třetí nadávka za poslední dva roky byla určena jim.

Pokud bude Trump používat Twitteru dál i jako prezident, zřejmě bude útočit na šéfy Demokratické strany, možná na šéfy Republikánské strany v Kongresu a možná i na jiné země a jejich vedoucí představitele. Zatím útočí na sdělovací prostředky - CNN a New York Times.

To, že Trump v současnosti útočí na média, zřejmě znamená, že právě nemá jasný cíl nenávisti.

Zadruhé, Trump zároveň systematicky zveřejňuje trvalý proud urážek v pozadí, jimiž útočí na celou řadu "podružnějších" subjektů. Tyto urážky mohou být zaměřeny na určitou událost ve zprávách, proti záporným reakcím médií na něho, proti kritice jeho osoby, anebo to jsou prostě náhodné myšlenky. Těmto tématům se Trump věnuje jen krátce, většinou jen den nebo dva.

0
Vytisknout
5810

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016