Prohraje britská vláda s občany u soudu kvůli brexitu?

19. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Během tří dní jednání vyslechl britský High Court argumenty v soudním sporu, kdy řadoví britští občané žalují premiérku Theresu Mayovou, že nemá právo aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU bez souhlasu parlamentu. Občané požádali nejvyšší soud v Londýně, aby rozhodl, zda premiérka v této věci neohrožuje suverenitu britského parlamentu.

Případ nyní vypadá velmi vážně a mohl by mít potenciálně obrovský význam pro brexit, konstatuje Faisal Islam, reportér Sky News.

Argumentaci u soudu shrnul Lord Pannick, který poukázal na to, že aktivací článku 50 budou zlikvidována určitá občanská práva britských občanů a občanů Evropské unie. O tom má právo rozhodnout pouze parlament.

Jde o právo kandidovat a být zvolen ve volbách do Evropského parlamentu, o právo předložit právní případ Evropskému soudnímu dvoru a o právo požádal Evropskou komisi, aby rozhodla v případě konkurenčního sporu.

Omezena budou také statutární práva svobody pohybu občanů po celé Evropské unii a prodeje služeb po celé Evropské unii.

Naproti tomu vládní právník Jeremy Wright argumentoval, že mandát vlády aktivovat článek 50 je jasný z výsledků referenda. To ovšem není pravda, referendum bylo pouze konzultativní.

Hlavní soudce rozhodující v tomto případu konstatoval, že je "poněkud zmaten", že britská vláda přiznává, že pro jakékoliv změny nějakého zákona EU je zapotřebí souhlasu parlamentu, nikoliv však pro jejich zrušení a odchod z EU.

Není nyní vyloučeno, že vláda tento proces prohraje. V tom případě by šla věc k britskému Nejvyššímu soudu, případně k Evropskému soudnímu dvoru, jehož jurisdikci chce Theresa Mayová v Británii zrušit - a tím by se narušilo časoprostorové kontinuum, poznamenává ironicky autor.

Případ velmi pozorně sledují skotská i severoirská vláda. Skotsko a Severní Irsko nechtějí odejít z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6872

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2016