<a href="http://compfight.com">Compfight</a> <a href="https://www.flickr.com/help/general/#147">cc</a>

Zabíjení na jakýkoliv způsob je zavrženíhodné, ať už jej páchá kdokoliv

13. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Musím vyjádřit souhlas s tvrzením novináře Paula Masona, podle nějž je nutno zastavit a potrestat veškeré útoky na civilní cíle, zejména nemocnice, nehledě na to, kdo je pachatelem. Mason se nesnaží rozlišit pachatele očividných válečných zločinů podle nějakého ideologického klíče a lapidárně řečeno prosazuje zásadu „padni komu padni“. I když je tento požadavek pro jeho idealistický étos hudbou nepříliš blízké budoucnosti, má minimálně smysl o něm psát, organizovat petiční akce, apelovat na příslušné politické kruhy apod. Neboť pokrok, jak se domnívám, spočívá právě v uskutečňování zdánlivých utopií.          

V těchto dnech se zraky světa upínají na syrský „Stalingrad“ v Aleppu, kde ruské a syrské letectvo nemilosrdně bombarduje východní část města, která je v držení ozbrojené opozice. V souvislosti s bombardováním Aleppa nerozlišujícím mezi ozbrojenci a civilisty se dokonce objevuje reminiscence na genocidu ve Rwandě (ačkoliv v Aleppu bylo během posledního zářijového a prvního říjnového týdne podle odhadů OSN zabito 376 civilistů, zdaleka nehovoříme o 8 tisících usmrcených Rwanďanů denně v průběhu genocidní fáze). Agentura Reuters informuje, že 6. října Asadova vláda nabídla militantům ve východním Aleppu a jejich rodinám evakuaci do bezpečných oblastí (obdobné dohody byly uzavřeny v dalších bojových zónách země) nicméně ti nabídku odmítli, neboť se obávají případných etnických čistek sunnitských muslimů z východní části města.

I tyto informace, nehledě na očividné pachatele masivní destrukce ve východním Aleppu, je nutno brát v úvahu pro komplexní pochopení situace. Bezohledné bombardování nemocnic a dalších civilních objektů ruským a syrským letectvem v Aleppu, jak ostatně poukazuje Paul Mason, je třeba zastavit a pachatele potrestat.              

Novinář rovněž odsuzuje bombardování nemocnic v Jemenu Saúdskou Arábií a jí vedenou arabskou koalicí.  Rijád a spol. mají v jedné z nejchudších arabských zemí na svém kontě během svého tažení proti vzbouřeným Húsijům 70 zničených nebo poničených nemocnic, jak z místa činu dokládá investigativní novinář Sharif Abdel Kouddous v textu s názvem With US Help, Saudi Arabia is Obliterating Yemen.   

Co se týče role Spojených států (a Velké Británie) v Saúdy vedené invazi do Jemenu, ta je přímo skandální. Novináři Warren Strobel a Johnathan Landay z agentury Reuters píší, že Obamova administrativa schválila prodej zbraní do Saúdské Arábie za 1,3 miliardy dolarů, a to navzdory varování některých politických představitelů, že by Spojené státy mohly být obviněny z válečných zločinů kvůli podpoře saúdskoarabského válčení v Jemenu, které připravilo o život tisíce civilistů.

Toto zjištění ostatně potvrzuje léty ověřenou praxi amerických vlád, podle níž jsou ztráty na životech mezi civilisty pouhou účetní položkou. Dokazuje to kupříkladu bezprecedentní Obamova kampaň dronů, která, aniž by v západních mediích nastalo zásadní pozdvižení, na základě údajů The Bureau of Investigative Journalism připravila v Pákistánu, Jemenu, Somálsku a Afghánistánu o život zhruba 5800 až 8500 osob (600 až 1280 civilistů). Nicméně i metodicky zpracovávané údaje o usmrcených civilistech nemusejí být přesné, uvážíme-li, že Pentagon klasifikuje všechny „bojeschopné muže“ v „bitevních zónách“ za „kombatanty“. Zhruba 90 procent obětí Obamovy kampaně tvoří „nezamýšlené cíle“, jinými slovy nevinní lidé, jak čteme v titulku listu The Washington Times.          

Podle Strobela a Landeye Washington od března loňského roku, kdy Rijád uskutečnil očividně nelegální invazi do sousedního Jemenu, autorizoval prodej zbraní do Saúdské Arábie za více než 22,2 miliardy dolarů. Tento vojenský balíček obsahuje také precizně naváděnou munici určenou k bombardování Jemenu, aby Rijád mohl doplnit tenčící se zásoby v muničních skladech.

Sarah Leah Witsonová z organizace Human Rights Watch argumentuje, že Spojené státy se podílejí na nezákonných leteckých úderech saúdskoarabské koalice v Jemenu, neboť jsou hlavním dodavatelem zbraní do Saúdské Arábie, poskytují Saúdům seznam cílů určených k bombardování a umožnují jejich letounům doplňovat palivo. Witsonová, která v Jemenu monitorovala dopady saúdskoarabských útoků, se vyjádřila i k nedávnému náletu na smuteční průvod v Saná, kde bylo usmrceno 140 osob. Představitelé saúdskoarabské koalice byli v předstihu obeznámeni s tím, kde se obřad koná, a přesto jejich letouny opakovaně zaútočily na obřadní síň, ačkoliv zde mezi desítkami húsijských vojenských předáků byly stovky civilistů, včetně dětí, jež byly mezi mrtvými. Rijád si tedy byl dobře vědom toho, že při útoku dojde k masakrování civilistů, jak konstatuje Witsonová.

Toto svědectví dokládá nevoli saúdskoarabských předáků respektovat mezinárodní právo v Jemenu, jak ostatně ukazují desítky názorných příkladů v podobě bombardování civilní infrastruktury (nemocnice, továrny, školy, trhy, mešity, sklady s potravinami apod.), a to s patrným úmyslem vážně poškodit ekonomiku Jemenu (zpráva Human Rights Watch). Reportér z Channel 4 News Krishnan Guru-Murthy líčí okolnosti saúdskoarabského bombardování klíčového přístavu v Jemenu, kam lodě vozily potraviny pro hladovějící Jemence, včetně chirurgicky přesných zásahů na jeřáby, které z lodí vykládaly zboží.      

Fotografie pořízené na místě činu navíc ukazují, že koalice při útoku použila řízené bomby Mk.82, vyráběné americkou zbrojovkou Raytheon.  Bílý dům sice v reakci na nálet v Saná vydal prohlášení, že vojenská pomoc Saúdské Arábii není automaticky zaručena - i když toto stanovisko lze ve světle poznatků novinářů z Reuters chápat pouze jako verbální hrozbu, aby Obamův kabinet tak nějak netratil tvář.       

Ačkoliv v Aleppu zabíjí civilisty především zuřivé bombardování, v Jemenu vedle bomb účinně zabíjí i saúdskoarabská blokáda a hlad, jimž za oběť padnou v první řadě děti. Podle údajů UNICEF zemřelo během prvního roku konfliktu 10 tisíc jemenských dětí do pěti let věku v důsledku nemocí, kterým by se dalo předejít, zejména kdyby nedošlo k uzavření 600 klinik. Ozbrojený konflikt a saúdskoarabská blokáda, jež má zamezit přísunu zbraní pro húsijské rebely z Íránu, dramaticky zvýšily počet hladovějících Jemenců; jinak řečeno, v současnosti tato země čelí hladomoru.     

Ačkoliv intenzita leteckých náletů ruského a syrského letectva v Aleppu je vyšší než saúdskoarabské bombardování Jemenu a do destrukce této země se přímo nevložily americké bombardéry, nelze ignorovat skutečnost, že Spojené státy a Velká Británie se na saúdskoarabských zločinech v nejchudší arabské zemi přímo podílejí. Zabíjení na jakýkoliv způsob je zavrženíhodné, ať už jej páchá kdokoliv  - bombami, blokádou nebo pomalou bolestivou smrtí hladem.  

 

0
Vytisknout
7117

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2016