Vraždí v Sýrii více Rusové nebo Američani?

13. 10. 2016

čas čtení 4 minuty

Mluvčí Labouristické strany se vyjádřil, že se svět příliš zaměřuje na zvěrstva páchaná v Sýrii Ruskem, což znamená, že se prý zanedbávají zabití, které způsobila Američany vedená koalice.

Naznačil svými výroky, že počet mrtvých a raněných, způsobených oběma bojujícími stranami, je srovnatelný a že politikové, humanitární organizace a média na Západě ignorují zabíjení, které způsobuje v Sýrii západní koalice. Jaká jsou fakta?

Žádná strana v brutální občanské válce v Sýrii se neúčastní konfliktu bez zabíjení civilistů, avšak množství úmrtí, způsobených ruskou bombardovací kampaní, je daleko vyšší než počet mrtvých způsobených leteckými údery západní koalice.

Rusko se také úmyslně zaměřuje na civilisty a na útoky proti civilní infrastruktuře - trhy, nemocnice a byty, kdežto západní koalice se snaží vyhýbat se civilním obětem anebo jejich počet omezit, i když by mohla a měla dělat v této věci daleko více, konstatují humanitární organizace.

"Západní koalice usmrcuje příliš mnoho civilistů, ale je jasné, že se snaží omezovat počty těchto mrtvých, zatímco Rusko se na civilisty a na civilní infrastrukturu úmyslně zaměřuje," řekl Chris Woods, ředitel monitorovací organizace Airwars.

"Souhlasíme, že řešením v žádném případě není více bombardování, ale Rusko a západní koalice vedou úplně jinou válku, pokud jde o civilisty."

Airwars zaznamenali 3600 civilních úmrtí, způsobených ruskými nálety od loňska. Je to počet, který se označuje za "absolutní minimum". Naproti tomu západní koalice způsobila za více než 26 měsíců konfliktu téměř 900 civilních úmrtí. 19 z nich koalice sama přiznala, dalších 858 zaznamenaly monitorovací organizace.

"To znamená, že počet civilistů usmrcených Rusy je pravděpodobně osm ku jedné v poměru k počtu civilistů, usmrcených západní koalicí," uvedl Woods. Dodal, že počty obětí usmrcených ruskými letadly se zřejmě zvýší, protože analytikové nejsou schopni držet krok s dalšími a dalšími ruskými nálety. "Jsme s analýzou strašně pozadu, protože Rusové zjevně usmrcují tolik civilistů."

Rusko popírá, že by se zaměřovalo na civilisty, a tvrdí, že útočí jen na "teroristy".

Není pravda, že by nevycházely zprávy o civilistech, usmrcených západní koalicí. Důkazem je obrovský hněv, který to vyvolalo letos v létě. Amnesty International připravuje zprávu, podle níž zahynulo při amerických leteckých úderech asi 300 civilistů a reálný počet je zřejmě dvojnásobný.

Avšak počet osob usmrcených Američany je daleko menší než počet osob usmrcených ruskými či Asadovými letadly. Všechny monitorovací organizace souhlasí, že největší počet osob usmrtily jednotky loajální vůči prezidentu Asadovi. Violations Documentation Centre uvedlo, že od začátku války v roce 2011 do 11. října 2016 bylo usmrceno více než 147 000 civilistů. Toto centrum zaznamenává pouze úmrtí, která jsou jasně zdokumentována, avšak podle jeho záznamů nese vinu syrská vláda a jednotky, které ji podporují, za smrt 92 000 civilistů, ruské jednotky za smrt 3412 civilistů, syrské opoziční jednotky s výjimkou Islámského státu za smrt 2470 civilistů a Islámský stát za smrt 3078 civilistů. 768 civilistů usmrtila mezinárodní koalice.

"Syřané, zejména pokrokoví Syřané, nedokážou pochopit, jak je možné, že tolik lidí v zahraničí, kteří mají údajně také pokrokové názory, nepodporují umírněnou syrskou opozici a ignorují děsivé vraždění, které provádí Asadův režim a Rusko," uvedl Neil Sammonds z organizace Amnesty International.

Syrská síť pro lidská práva má vyšší počty mrtvých než VDC, ale podobný poměr. Podle ní usmrtily vládní Asadovy jednotky do prosince 2015 více než 187 000 civilistů, ozbrojené opoziční skupiny asi 3500 osob, ruské letectvo 2585 osob, Islámský stát 2503 a západní koaliční bombardování 627.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9050

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2016