Izraelská armáda konečně přiznala, že omylem zabila izraelská rukojmí

16. 9. 2024

čas čtení 2 minuty
 

Úder, při němž byl loni zabit Ahmed al-Ghandour, původně prý nesouvisel se smrtí rukojmích držených Hamásem


Izraelská armáda uvedla, že existuje „vysoká pravděpodobnost“, že tři rukojmí nalezená koncem loňského roku mrtvá v tunelu byla omylem zabita při úderu, který v listopadu připravil o život také šéfa brigády Hamásu na severu Gazy Ahmeda al-Ghandoura.



 

Rodiny plukovníka Nika Beizera a seržanta Rona Shermana, kteří byli oba 19letí, a francouzsko-izraelské civilistky Elie Toledanové, 28leté, které Hamás unesl 7. října, byly v minulém týdnu informovány představiteli Izraelských obranných sil, že komplexní vyšetřování ukázalo, že jejich blízcí přišli o život v důsledku akcí izraelské armády.

Jejich těla byla nalezena 14. prosince v tunelu v Džabalíji, ale nejpravděpodobnější příčina smrti byla stanovena teprve nedávno, uvedla armáda.

„Závěry vyšetřování naznačují, že tři osoby s vysokou pravděpodobností zahynuly vedlejším důsledkem leteckého útoku IDF,“ uvádí se v prohlášení. „Vzhledem ke všem údajům se jedná o vysoce pravděpodobný odhad, ale není možné s jistotou určit okolnosti jejich smrti.“

Rodinám bylo původně řečeno, že rukojmí byli zabiti únosci Hamásu, a v lednu IDF odmítly tvrzení Hamásu, že byli zabiti při izraelském náletu.

Závěry vyšetřování by mohly zvýšit tlak na vládu, aby uzavřela dohodu o návratu zbývajících rukojmích držených Hamásem.

Matky obou vojáků od objevení jejich těl naléhaly na úplné objasnění toho, jak jejich synové zemřeli. „Musíme se o všem dozvědět pravdu,“ řekla v květnu deníku Wall Street Journal Maayan Shermanová, Shermanova matka. „I kdyby ta pravda zněla: 'Museli jsme je zabít'.“

Listopadový nálet byl zaměřen na al-Ghandoura, který se kryl v tunelu. Vyšetřování IDF tehdy dospělo k závěru, že armáda v době úderu nevěděla o přítomnosti rukojmích v oblasti.

„V době úderu neměly IDF informace o přítomnosti rukojmích v cílovém komplexu,“ uvedla armáda. „Navíc existovaly informace, které naznačovaly, že se nacházejí jinde, a proto nebyla oblast označena jako oblast s předpokládanou přítomností rukojmích.“

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
589

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2024